Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της Αιτωλοακαρνανίας

Μάχη με τις φλόγες έδωσε τις τελευταίες ημέρες ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, με απολογισμό χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, και τεράστιες ζημιές τόσο σε Δασικό Πλούτο, όσο και σε χιλιάδες ελαιόδενδρα, ποιμνιοστάσια, αποθήκες ζωοτροφών αλλά και πρόβατα. Τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές επισκέφθηκε ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης προκειμένου...

..να ενημερωθεί από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από τους κατοίκους σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα.
    Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την Γαβρολίμνη του Δήμου Ναυπακτίας, περιοχή όπου η πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλο μέρος του δάσους προς την Εύηνο ποταμό.
Στη συνέχεια περιόδευσε στις περιοχές oπου η μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε τους Αρχαιολογικούς χώρους της Πλευρώνας και της Καλυδώνας στο Ευηνοχώρι, αλλά και στην περιοχή του Άγιο Θωμά Μεσολογγίου. Επίσης επισκέφθηκε το μοναστήρι του Αϊ-Συμιού και διαπίστωσε τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε η φωτιά, κατακαίγοντας το πανέμορφο δάσος, τον περιβάλλοντα χώρο και τις εγκαταστάσεις στις οποίες γίνεται η γνωστή συνάντηση των «Καβαλαραίων» στο πανηγύρι του Αϊ-Συμιού.
Ακολούθως επισκέφθηκε τις περιοχές Στάνου και Κατούνας, όπως και την περιοχή Φυτείες-Μπαμπίνη-Σκουρτού και Αετού και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές που προξένησε η πυρκαγιά σε χιλιάδες ελαιόδενδρα, σε εκατοντάδες αιγοπρόβατα και σε δεκάδες ποιμνιοστάσια και αποθήκες ζωοτροφών.
Ο Βουλευτής είχε συναντήσεις και ενημερώθηκε για το θέμα από τον Ταξίαρχο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους Διοικητές Π.Υ. Αγρινίου και Μεσολογγίου, καθώς και τον Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.  Σύμφωνα με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, με εναέριες και επίγειες δυνάμεις και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι φωτιές στον Νομό Αιτ/νίας, τέθηκαν υπό έλεγχο. Ο Βουλευτής συνεχάρη τα στελέχη της Πυροσβεστικής για την αποτελεσματικότητα και την αυταπάρνηση που επέδειξαν, τονίζοντας ότι στα περισσότερα μέτωπα η μάχη με τις φλόγες αποδείχτηκε εξαιρετικά άνιση και δύσκολη.
Σχετικά με την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών, ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε να υπάρξει έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αποφασιστεί η χορήγηση μιας πρώτης έκτακτης ενίσχυσης σε όσους υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή τους και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους (π.χ. Ποιμνιοστάσια, αποθήκες ζωοτροφών κ.λ.π.). Ταυτόχρονα ο Βουλευτής ζήτησε να γίνει επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και της ολοκλήρωσης της κανονικής διαδικασίας των αποζημιώσεων.

      «Η καταστροφή είναι μεγάλη, αφού κάηκε στον Νομό μεγαλύτερη έκταση από αυτή του 2007. Σήμερα δεν χρειάζονται απαράδεκτες πελατειακές πρακτικές όπως τότε, που μοιράζονταν 3.000€ με μικροκομματικά κριτήρια. Αντί αυτού, πρέπει σήμερα να ενισχυθούν έκτακτα οι κτηνοτρόφοι των οποίων κάηκαν τα αιγοπρόβατα και που έχουν πραγματική ανάγκη ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, π.χ. για να αγοράσουν ζωοτροφές κ.λ.π., αλλά και να αποζημιωθούν και να αποκατασταθούν έγκαιρα όσοι επλήγησαν» δήλωσε ο Βουλευτής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο