Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στην εκδήλωση της Γουριώτισσας


Το  άρωμα της παράδοσης και του πολιτισμού των Βλάχων μοσχοβολά ακόμη στη Γουριώτισσα, αφού οι επισκέπτες  (πρωτοφανή κοσμοσυρροή που ξεπέρασε τα 3.000 άτομα) είχαν την ευκαιρία να γευτούν το περίφημο βλάχικο γαμήλιο φαγητό, δηλαδή προβατίσιο κρέας με χοντρά μακαρόνια, μαγειρεμένο σε 43 παραδοσιακά καζάνια από Βλάχους μαγείρους που τηρούν πιστά την πατροπαράδοτη συνταγή......

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του Καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Αυγούστου, στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείουν στη Γουριώτισσα, από τον  Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γουριώτισσας «Άγιος Δημήτριος».
     Εκεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Αποστόλης Τσούτσας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους επεσήμανε ότι η εκδήλωση δένει την παλαιά με τη νέα γενιά διαιωνίζοντας την παράδοση, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και την χαρακτήρισε ορόσημο για τη Γουριώτισσα αφού είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στο χωριό τους.
       Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του προέδρου, το πρόγραμμα περιελάμβανε, απονομή Πλακέτας στο μεγάλο ηπειρώτη κλαρινίστα Σταύρο καψάλη για την τεράστια προσφορά του στο δημοτικό τραγούδι,  αναπαράσταση σκηνών του βλάχικου γάμου, χορευτικά, διανομή δωρεάν το περίφημο βλάχικο γαμήλιο φαγητό και αναπαράσταση βλαχοξεκινήματος με το άλογο.
      Στις επόμενες ώρες ο χώρος  «βούλιαξε» από ένα πλήθος ανθρώπων που διασκέδαζαν στους ρυθμούς του Κλαρίνου με τη φωνή του Γιάννη Καψάλη, με  τους κυκλικούς χορούς να δονούν την ατμόσφαιρα, σκορπίζοντας το κέφι και  τη χαρά ενώ η προσέλευση του κόσμου ήταν συνεχής.











































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο