Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Συνταγή γλυκού Συκομαΐδες [από τη Μαχαιρά Ξηρομέρου]

Συκομαΐδα, ετυμολογία της λέξης από το σύκο και μάζα [σάρκα]

Του Χριστόδουλου Ν. Κουβέλη* 

    Ο Χριστόδουλος Ν. Κουβέλης από την Μαχαιρά, μας προτείνει μία πραγματικά θαυμάσια Ξηρομερίτικη παραδοσιακή συνταγή, ένα παραδοσιακό γλύκισμα, ένα γλυκό του κουταλιού, που γίνεται με σύκα, τις Συκομαΐδες


Συκομαΐδες γλυκό
Υλικά:
Σύκα εποχής ξεραμένα λιασμένα στον ήλιο. Μούστος [γλυκός, ο χυμός των σταφυλιών], Ψημένα αμύγδαλα, Στάχτη ξύλου

Εκτέλεση Συνταγής:  
   Μαζεύουμε φρέσκα σύκα τον Αύγουστο διάφορες ποικιλίες [άσπρα, μαύρα, λιβανά] τα ανοίγουμε και τα   τοποθετούμε σε ταψί. Τα σκεπάζουμε καλά με τούλι και τ' αφήνουμε στον ήλιο να λιαστούν να ξεραθούν.
      Όταν ξεραθούν τα κόβουμε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον μούστο ανάλογα με την ποσότητα των σύκων και κρεμάμε μέσα μια μικρή σακούλα με στάχτη ξύλου. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια-δυο βράσεις. Έπειτα ρίχνουμε τα σύκα.
       Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να δέσει το γλυκό. Το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε τα ψημένα αμύγδαλα, κομμένα στα δυο. Ανακατεύουμε να πάνε τα αμύγδαλα παντού.
           Το γλυκό είναι έτοιμο. Έπειτα βάζουμε το γλυκό συκομαΐδες σε γυάλινα δοχεία. Το διατηρούμε σε δροσερό μέρος  ή και στο ψυγείο. Το τρώμε σκέτο με το κουταλάκι ή το βάζουμε πάνω σε φέτα ψωμί και το απλώνουμε.
        Οι Συκομαΐδες είναι ένα υγιεινό Παραδοσιακό γλυκό [δεν γίνεται με ζάχαρη] και είναι γευστικότατο.
      Στο χωριό Μαχαιρά το έφτιαχναν στα σπίτια οι γυναίκες στο τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου από τα παλιά χρόνια, μαζί με το πετιμέζι [από τον μούστο]. Υπήρχαν πολλά σύκα και αμπέλια με πολλά σταφύλια και έβγαζαν άφθονο γλυκό μούστο [που όταν ζυμωνόταν γίνονταν καλό κρασί].

(Ο Χριστόδουλος Κουβέλης ζει και δημιουργεί στη Μαχαιρά Ξηρομέρου. Γράφει, ζωγραφίζει, φωτογραφίζει, βιντεοσκοπεί και δημιουργεί εντυπωσιακά έργα τέχνης τα οποία δημοσιεύει στον προσωπικό του χώρο στο Art Poetica couvelis: http://artpoeticacouvelis.blogspot.com/ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο