Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Πολιτισμός: από αντίδοτο στην κρίση, θύμα της κι αυτός!

Καταργήθηκε από την 1η Αυγούστου η ταχυδρομική ατέλεια για όλα τα έντυπα των Πολιτιστικών Συλλόγων, τα οποία κρατούσαν ζωντανή την παράδοση των χωριών τους και αποτελούσαν ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας των κατοίκων της διασποράς με τη γενέτειρά τους

Γράφει ο: Δημήτρης Στεργίου*

       Να, λοιπόν, που… έφταιγαν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της χώρας μας για τα υψηλά ελλείμματα και το υψηλό δημόσιο χρέος! Καταργήθηκε από την 1η Αυγούστου η ταχυδρομική ατέλεια για όλα τα έντυπα (περιοδικά – εφημερίδες) που κυκλοφορούσαν κυρίως ανά τρίμηνο πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι της χώρας!... 
      Έτσι, σώθηκαν τα δημοσιονομικά της χώρας μας, αφού με τα ψίχουλα που εξοικονομούνται από την κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας θα αντιμετωπισθεί … οριστικά πια η κρίση χρέους!

       Πρόκειται για μιαν απίστευτη απόφαση (άρθρο 48 του νόμου 3986/2011 -ΦΕΚ 152/1.7.2011), με την οποία σαρώνονται και οι τελευταίοι παράγοντες που προσδιορίζουν και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Διότι, ο πολιτισμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό αντίδοτο στην κρίση, αφού είναι η πιο σημαντική «πρώτη ύλη» για ανάπτυξη. Έτσι, μετά την οικονομική εξόντωση των ελληνικών νοικοκυριών με τη δραστική αφαίρεση εισοδημάτων και την αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας με το στράγγισμα όλων των εθνικών πόρων, ήρθε η ώρα και του πολιτισμού, ο οποίος είχε ήδη δεχθεί ισχυρό χτύπημα, αφού είχαν ήδη σταματήσει σχεδόν ολοσχερώς οι έστω και πενιχρές επιχορηγήσεις που δίνονταν, έστω και επιλεκτικά, σε πολιτιστικούς συλλόγους…

     Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές όχι μόνο για τον πολιτισμό και την παράδοση, αλλά και για την αγορά. Από την 1η Αυγούστου όλοι οι φορείς, σύλλογοι και άλλες οργανώσεις θα πρέπει να πληρώνουν στο ακέραιο τα ταχυδρομικά τέλη, με τα οποία θα αυξηθεί το κόστος έκδοσης και κυκλοφορίας των εντύπων τους κατά 50%.  
       Εκτιμάται ότι τα έντυπα που διακινούνταν έως τώρα με σταθερή περιοδικότητα (έως τρεις μήνες κυρίως) στην ελληνική επικράτεια ανέρχονται 3.500 τίτλους. Από τα έντυπα αυτά θα διασωθούν μόνο 500 περίπου… εξαιρούνται (ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, έντυπα που εκδίδονται από μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου), ενώ όλα τα άλλα (3.000 περίπου) θα… σιγήσουν, αφού είναι αδύνατο να καλυφτεί αυτό υπέρογκο κόστος από εθελοντές και ιδιαίτερα σήμερα που τα ελληνικά νοικοκυριά λεηλατούνται συνεχώς από τα φορολογικά και εισοδηματικά μέτρα.

         Αλλά, πέρα από τις επιπτώσεις στον πολιτισμό και την παράδοση και στην επικοινωνία κατοίκων της διασποράς με τη γενέτειρά τους, η κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας θα επηρεάσει αρνητικά και τα τυπογραφεία και τα βιβλιοδετεία, αφού θα χάσουν, και μάλιστα σε περίοδο εφιαλτικής ύφεσης, έστω κι ένα μικρό μέρος των εσόδων τους από την έκδοση των εντύπων αυτών.

Αλλά, είπαμε. Γαία και πυρί μειχθήτω…

(* Δημοσιογράφος από την Παλαιομάνινα. Διετέλεσε διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», διευθυντής Σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», αρθρογράφος – αναλυτής στις εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο