Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: 11,75 εκατομμύρια ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία για το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων


 Έκκληση στις δημοτικές αρχές της Αιτωλοακαρνανίας για γρήγορη προετοιμασία και γρήγορες εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, ώστε να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την παρουσίαση του προγράμματος αστικών αναπλάσεων...


..που έγινε το μεσημέρι στο Μεσολόγγι, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας.

    Για το σύνολο των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας το πρόγραμμα προβλέπει πόρους που αθροιστικά φτάνουν τα 11.750.000 ευρώ.
     Ο κ. Κατσιφάρας υπενθύμισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι έως τα τέλη του 2011 ο ρυθμός άντλησης πόρων από το ΕΣΠΑ να αυξηθεί κατακόρυφα και η απορρόφηση να φτάσει τα 92 εκατομμύρια ευρώ. «Γι’ αυτό, θα επαναλάβω, ότι έχουμε μπροστά μας αγώνα ταχύτητας. Πρέπει να κινηθούμε χωρίς χρονοτριβές, χωρίς καθυστερήσεις, και να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
       Και πρόσθεσε ότι τα 35 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά αντιστοιχούν στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στη Δυτική Ελλάδα παρέμεναν επί μακρόν ανενεργά. «Αν η υλοποίηση του ΕΣΠΑ έχει μείνει πίσω αυτό σήμερα δεν αφορά κάποιους άλλους αλλά αφορά εμάς όλους», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.
      Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε την δέσμευση του για πλήρη και εξαντλητική ενημέρωση επί όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο κύκλος των τακτικών ενημερωτικών επαφών με τους Δήμους της Περιφέρειας. Για να γνωρίζουν, όπως είπε, οι ενδιαφερόμενοι την δομή, τα χρονοδιαγράμματα, κάθε πτυχή των προγραμμάτων και των ευκαιριών που απορρέουν από αυτά.
        Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας υπενθύμισε τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος αστικών αναπλάσεων σημειώνοντας ότι σε αυτό μπορούν να ενταχθούν έργα σε περιοχές που εμφανίζουν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας, που υπέστησαν απότομες αλλαγές στις χρήσεις γης με τη δημιουργία νέου αστικού χώρου, που έχουν περιοχές αυθαίρετης δόμησης ή αστικής απαξίωσης, ιστορικά κέντρα πόλεων στο σύνολο ή σε μέρος τους καθώς επίσης και δίκτυα αστικών κέντρων με ομοειδή προβλήματα και χαρακτηριστικά.

        Όπως εξήγησε, εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, ο κ. Μάνος Χείρας έχει γίνει ήδη μια πρώτη ενδεικτική κατανομή των 11,75 εκατομμυρίων ευρώ ανά Δήμο.
      Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά και στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία συνεργάστηκε με υποδειγματικό τρόπο με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας. Και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις πυρκαγιές.
        Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χριστίνα Σταρακά, Γιώργος Χριστογιάννης, Κώστας Καρανίκας και Χρήστος Πετρόπουλος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
        Εκ μέρους των Δήμων παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Δ. Κοταντάκης, ο Αντιδήμαρχος Ναύπακτου Γ. Γούλας, ο Αντιδήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Π. Κομποτιάτης, εκ μέρους του Δημάρχου Θέρμου ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Κωστακόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη απ’ όλους τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο