Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Η Ν.Ε. Αιτ/νιας του ΚΚΕ επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση μέσω ερώτησης στη βουλή, την πυροσβεστική υπηρεσία με περιοδεία αλλά και το λαό του νομού για τις τεράστιες ελλείψεις στην πυροσβεστική σε υλικοτεχνικά μέσα και προσωπικό που φτάνουν στο 40-50% έστω και με αυτούς τους απαρχαιωμένους οργανισμούς περασμένων δεκαετιών... 

      Ιδιαίτερα στο νομό μας με τεράστια έκταση, δασική και ορεινή, με οδικό δίκτυο δύσκολα προσβάσιμο.
       Σοβαρές ελλείψεις στους 3 σταθμούς στον στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων, οχήματα σε μεγάλο ποσοστό παλιά όχι αξιόπιστα μη κατάλληλα συντηρημένα βάζουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών.
      Τα πυροφυλάκια σε όλο το νομό μένουν ακάλυπτα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στην πυροσβεστική ν και είχε καταθέσει προτάσεις.
     Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογη γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο πρόληψης. Η ηρωική δράση των πυροσβεστών και των κατοίκων δεν είναι δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στον συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας.
       Το σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής των δασών μπορούσε και έπρεπε να προβλεφθεί για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των δασών και οργάνωσης της δασοπυρόσβεσης, ώστε οι συνέπειες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.
   Το ΚΚΕ είχε καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης των εμπρησμών με βασικά στοιχεία:

• Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο - επιχειρησιακά κέντρα.

• Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή και ανάλογο σχεδιασμό.

• Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των δυνάμεων της δασικής υπηρεσίας, συμβολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην επιτήρηση των επικίνδυνων περιοχών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.

• Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, διαμόρφωση εναλλακτικών χερσαίων - θαλασσίων οδών μαζικής διαφυγής.

• Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.

• Ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας.

• Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.

• Ενίσχυση του δυναμικού και της υποδομής του ΕΣΥ για την υποδοχή τραυματιών και προστασίας της δημόσιας υγείας σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.

• Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν στα δάση.

• Σχέδιο αποτελεσματικής προφύλαξης των υποδομών ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η κυβέρνηση ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί :

• Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού.

• Για τη μη χάραξη και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που προέκυψαν από τις αντιθέσεις των διαφόρων φορέων.

• Για την αργοπορία στη διασφάλιση ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό.

• Για τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.

       Είναι ανυπόστατες οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη χρημάτων. Πρόκειται για ταξική και πολιτική επιλογή, που απορρίπτει την έγκαιρη διάθεση μέσων, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία κατάσβεσης, τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι πυρκαγιές θα υπάρξουν.

   Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για:

-Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.

-Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας με προτεραιότητες τη συγκρότηση συντονιστικών οργάνων, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την ενίσχυση της υποδομής πυρόσβεσης και την πρόληψη μονίμου προσωπικού δασοπυροσβεστών.

Διεκδικούμε

-Να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

-Να επιστρατευθούν εναέρια μηχανήματα για την κατάσβεση των εστιών.

-Να αποζημιωθούν πλήρως οι ζημιές της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων και αγροτικών υποδομών.

-Άμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.

-Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης.

-Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.

-Για άλλη μία φορά τέθηκε εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης. Βεβαίως, τέτοια λαϊκή οργάνωση μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνθήκες που ο λαός βρίσκεται στην εξουσία, σε συνθήκες που το κράτος λειτουργεί για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν είναι εχθρός τους. Αυτό έχει δοκιμαστεί και έχει δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα πράξης και πείρας στις χώρες του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

-Έχει ωστόσο μεγάλη σημασία να καλλιεργείται από τώρα η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η λαϊκή οργάνωση που θα στηρίζεται στα συνδικάτα και σε άλλες μαζικές λαϊκές οργανώσεις. Μέσα από λαϊκές επιτροπές να οργανώσει την πάλη του για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών, των δασών, των περιουσιών του, της ίδιας του της ζωής.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο