Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Περιφέρεια: Εννέα νέα έργα δήμων της Δυτ. Ελλάδας εντάσσονται στο ΕΣΠΑ


Μεταξύ των οκτώ δήμων θα χρηματοδοτηθεί και ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας για την υλοποίηση έργων ανάπτυξης και εφαρμογής ψηφιακών υπηρεσιών προς του Δημότες του



    Εννέα νέα έργα ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ-ΔΕΠΙΝ 2007-2013) με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.....
  
       Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και τη χρησιμοποίηση εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

      Τα οκτώ από τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν από τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους της Περιφέρειας ενώ ένα από αυτά, το οποίο αφορά στο ηλεκτρονικό «Καλάθι προϊόντων», θα υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τα εννέα έργα εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» μετά από την προκήρυξη της Θεματικής Προτεραιότητας «Υπηρεσίες και Εφαρμογές για τον πολίτη (ηλεκτρονική υγεία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.λπ.)» που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Βασικός στόχος της δράσης των ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη είναι η υλοποίηση έργων και δράσεων με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη εφαρμογών και παροχή σύγχρονων υπηρεσιών προς τον πολίτη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και της άμεση εξυπηρέτησή του, ιδίως σε απομακρυσμένες, ορεινές και αγροτικές περιοχές.

       Ειδικότερα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ ΔΕΠΙΝ 2007-2013) θα χρηματοδοτηθούν οι ακόλουθοι οκτώ νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι για την υλοποίηση έργων ανάπτυξης και εφαρμογής ψηφιακών υπηρεσιών προς του Δημότες τους :
Δήμος Ακτίου Βόνιτσας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, Δήμος Ερυμάνθου, Δήμος Πηνειού, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Δήμος Αιγιαλείας. 

Τα προτεινόμενα έργα στοχεύουν στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών όπως:
Πιστοποιητικά Δημοτολογίου και Μητρώων
Πληρωμή Δημοτικού Φόρου
Αιτήματα και Καταγγελίες Πολιτών
Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου
Βεβαιώσεις ΤΑΠ
Ηλεκτρονικό Ψήφισμα Δημοτών
Πληρωμή Προστίμων

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ»
 Ένα ακόμη έργο θα υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφορά στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού «Καλαθιού προϊόντων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

    Το αντικείμενο του  ηλεκτρονικού «Καλαθιού προϊόντων» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για την αποτύπωση του «Καλαθιού» των τοπικών αγροτικών και μεταποιητικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας και των παραγωγικών μονάδων (παραγωγοί, φορείς πιστοποίησης, αγροτικές ενώσεις, επιχειρήσεις) του κλάδου.
   Το «Καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας» είναι μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με τους παρακάτω στόχους:
-Την τόνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής
-Την ανταγωνιστικότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων
-Την σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση (προώθηση μεταποιημένων τοπικών προϊόντων)
-Την ενίσχυση των εξαγωγών
        Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) το Καλάθι Προϊόντων, στηριζόμενο στο τρίπτυχο ταυτότητα – ποιότητα - αειφορία, αποτελεί μια καινοτόμο πολιτική επιλογή για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού διατροφικού προτύπου. Το Καλάθι Προϊόντων της ΠΔΕ θα αποτελείται από χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής μας, τα οποία μπορεί να προέρχονται από τις εξής κατηγορίες:
-Ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα βασισμένα στην ισχυρή ταυτότητα και φήμη της περιοχής μας
-Συνήθη τοπικά προϊόντα που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεθόδους παραγωγής, η ποιότητα, φήμη και λοιπά χαρακτηριστικά των οποίων οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στην γεωγραφική τους προέλευση
     Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης των εννέα έργων ανέρχεται σε 3.102.900 ευρώ ενώ τα έργα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, θα είναι διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ένα περίπου χρόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο