Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πρώτη η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας στην κατάρτιση καλαθιού προϊόντων

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

       Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη σ’ όλη τη χώρα που ολοκληρώνει την προετοιμαστική διαδικασία για το «Καλάθι Προϊόντων». Την προσεχή Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Αγρίνιο θα παρουσιαστεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο του «Καλαθιού» το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να πάρει την οδό της εφαρμογής...


       Η συνεδρίαση του Σώματος, σύμφωνα με την πρόσκληση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας θα φιλοξενηθεί, παρόντος και του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53) και θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.
       Την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με τίτλο «Καλάθι Προϊόντων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» θα κάνουν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και ο ειδικός αγορητής Δημήτρης Βάλαρης, περιφερειακός σύμβουλος από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. 
          Να σημειωθεί ότι η τελική μορφή του Επιχειρησιακού Σχεδίου αποφασίστηκε την περασμένη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το «Καλάθι» και η οποία συνεκλήθη υπό την προεδρία του κ. Αγγελόπουλου.
      «Το Καλάθι Προϊόντων είναι μια στέρεη οδός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ένα σύνολο πολιτικών που θα κάνει τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, πιστοποιημένα, περισσότερο ποιοτικά και ασφαλή, δημιουργώντας έτσι συνθήκες τόνωσης της απασχόλησης και αύξησης του εισοδήματος στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε σήμερα σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

     Το Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου περιλαμβάνει ένα σύνολο προβλέψεων για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής και τη σύνδεση της με την μεταποίηση και τις αγορές. Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, μιας νέας δομής που θα επιτρέπει στους αγρότες να πωλούν άμεσα την παραγωγή τους στους λιανέμπορους αποφεύγοντας τους μεσάζοντες. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα προκύψουν περισσότερα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς αλλά και φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η δημιουργία δημοπρατηρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή από 1:5 που είναι σήμερα στην Ελλάδα, στο 1:2,5 των άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.
        Επίσης, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για την εκπαίδευση των αγροτών, για την δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πρωτοβουλίας, για την αγροτοδιατροφική σύμπραξη, για το ηλεκτρονικό «Καλάθι Προϊόντων» κ.α.

       «Θεωρώ ότι καταθέτουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αγροτική οικονομία της Δυτικής Ελλάδας», αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος. Και προσθέτει: «Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην διαμόρφωση της πρότασης, τα μέλη της Επιτροπής που συγκρότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα στελέχη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαίτερα όσους, με τις προτάσεις και τις ιδέες τους, στη διαβούλευση που προηγήθηκε, μας έδωσαν κατευθύνσεις και χρήσιμο υλικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο