Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Εκτιμήσεις του κινδύνου από την πυρκαγιά στις Φυτείες


 Γράφει ο:
Κολοβός Χρήστος*

      Από την εμπειρία μου στη συμμετοχή κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς 2007, και σε άλλες ανά την Ελλάδα λόγω επαγγέλματος, εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα λόγω θερμοκρασιών και ανέμων...

        α) Στη δασική έκταση ΝΔ του Λιγοβιτσίου προς Λιγοβίτσι και Γουριώτισσα. Εύχομαι να μη πιάσει η πλαγιά πάνω από λίμνη. Τεράστια οικολογική καταστροφή. Θα έχουμε και πολλές καταστροφές σε περιουσίες.
          β) ΒΑ Λιγοβιτσίου είτε προς Λιγοβίτσι Σκουρτού ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ, είτε προς Μπαμπίνη - Πρόδρομο. Αυτή την πορεία θάλεγα ότι τη θεωρώ σίγουρη, λόγω της φοράς των ανέμων. Μεγάλη προσοχή εδώ.   
        γ) Μικρή εστία που υπάρχει στις ΒΔ παρυφές των Φυτειών κοντά στο δρόμο πρός Μπαμπίνη, κάτω από το δημοτικό στάδιο, ενδέχεται, όπως το 2007,εάν δεν ελεγχθεί με επίγεια ή εναέρια μέσα, να βρεθεί Βόρεια Φυτειών προς Παπαδάτου με κίνδυνο καταστροφής δασικών εκτάσεων και αλσυλλίων των δυο κοινοτήτων. Δεν υπάρχει όμως πολλή καύσιμη υλη, διότι έχει καεί το 2007. Τα χόρτα όμως μεταφέρουν γρήγορα τη φλόγα. Εδώ ο κίνδυνος είναι μικρότερος.Απαιτείται έγκαιρος προιδεασμός και σωστή κατεύθυνση δυνάμεων κατάσβεσης για προληπτική δημιουργία ζωνών πυρασφαλείας με ότι μέσα υπάρχουν και επέμβαση πυροσβεστικών οχημάτων και εναερίων μέσων σε κρίσιμα αποφασιστικά σημεία καταπολέμησης της φωτιάς. Προσοχή λοιπόν στην σίγουρη αλλαγή των ανέμων, όπως έχω διαπιστώσει, η οποία συμβαίνει 1800 με 1900 αυτή την εποχή το απόγευμα που πνέουν στο τρίγωνο Λιγοβιτσι- Φυτείες- περιοχή Γαζή -και ΝΔ  Μπαμπίνης.

       Υ.Γ: Από ένα πολωνικό πετζετελ με ειδική σκόνη και μια καταπληκτικής ευστοχίας ρίψη μέσα σε μια ρεματιά ,αφού μας άκουσε ο πιλότος δια ασύρματου, σώθηκαν το παρακείμενο ποιμνιοστάσιο του συγχωριανού μου Μιχάλη Α..., το δασικό μεγάλο άλσος Φυτειών, αλλά και οι Φυτείες από βορρά το 2007.   

(*Κολοβός Χρήστος, Συνταγματάρχης Μηχανικού Θεσ/νικη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο