Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τιμήθηκε ο Δημήτρης Στεργίου από την «Βελανιδιά»

Σημαντική διάκριση στον Παλαιομανιώτη Δημοσιογράφο-Συγγραφέα Δημήτρη Στεργίου για την προσφορά του στον πατριδοτοπικό πολιτισμό

   Ο Δημήτρης Στεργίου, ο Δημοσιογράφος, ο συγγραφέας, ο ιδρυτής της εταιρείας φίλων μνημείων της Παλαιομάνινας, τιμήθηκε στην γενέτειρα  του στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας στις 12 Αυγούστου 2011, από τον Σύλλογο φίλων της Βελανιδιάς «Η Αμαδρυάδα» σε αναγνώριση του έργου του...
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ-PHOTOTSELIOS


    Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της Βελανιδιάς Μάκης Ζορμπάς, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Παλαιομάνινας Νίκο Ζιώγα, από την πρόεδρο του Συλλόγου Στρογγυλοβουνίου Πηγή Χαντζή και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γουριώτισσας Αποστόλη Τσούτσια, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Δημήτρη Στεργίου για την μακροχρόνια προσφορά του στο πολιτισμό και στην διάδοση της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης των Βλαχόφωνων Ελλήνων .
      Τον συντονισμό την παρουσίασης έκανε ο Σπύρος Φυσελιάς, πρόεδρος της Βελανιδιάς ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
    «Τιμάμε τον Δημήτρη Στεργίου, για την πολιτιστική και κοινωνική δράση και πρoσφορά, του οποίου οι αγώνες για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Παλαιομάνινας, δεν σταματούν ποτέ. Τιμάμε τον άνθρωπο που έχει να επιδείξει χρόνια αγώνες και προσφοράς στην υπόθεση των Βλαχόφωνων χωριών της Αιτωλοακαρνανίας».
      Αμέσως μετά διάβασε ένα γραπτό μήνυμα του πρόεδρου της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων και στο οποίο τόνισε τη σεμνή και μαχητική πορεία του Δημήτρη Στεργίου, τους κοινούς αγώνες και διαδρομές για την υπεράσπιση των δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
         Τον λόγο έλαβε πρώτα ο Ειδικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου, Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος σε μια συναρπαστική σύντομη ομιλία έπλεξε το εγκώμιο του Στεργίου και  μίλησε για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα βιβλία που έχει εκδώσει, στο Σύλλογο οι "Φίλοι των Μνημείων της Παλαιομάνινας" του οποίου είναι πρόεδρος, στη δημιουργία του Αγροτικού Τεχνολογικού Μουσείου, του λαογραφικού μουσείου, στις αρχαιολογικές ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο, στην έκδοση cd με 15 γνήσια παραδοσιακά τραγούδια της Παλαιομάνινας, στις μεγαλύτερες γιορτές που γίνονταν κάθε Αύγουστο στο χωριό,κ.α. και κατέληξε: ο τιμώμενος είναι Ελληνόβλαχος, αγωνιστής σε όλους τους τομείς, υπερήφανος για την καταγωγή του.
        Αμέσως μετά ο λογοτέχνης –Συγγραφέας Πάνος Λαζαρόπουλος, στάθηκε στο πολύ σοβαρό έργο που επιτελεί  ο κ. Στεργίου με την έκδοση των σπάνιων βιβλίων και τον χαρακτήρισε ως έναν μαχητή, αγωνιστή και ένα πολύπλευρο ταλέντο που δίνει αγώνα καθημερινά με αξιόλογη δράση.
       Στο πλούσιο βιογραφικό του δημοσιογράφου- συγγραφέα και την ανεκτίμητη προσφορά στην βλάχικη κοινωνία αναφέρθηκε ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης και τόνισε ότι ο κ. Στεργίου κάλυψε επάξια τη δύσκολη αποστολή του με την πραγματική έννοια της ελεύθερης Δημοσιογραφίας.
       Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Παναγιώτη Κοντού, π. Γραμματέα Παν. Αθηνών και Πρόεδρου της ΑΙ.ΠΟ.Ε, που για το σκοπό αυτό ήλθε από την Κανδήλα όπου την ίδια μέρα παρουσίαζε βιβλίο, για να πάρει μέρος στην τελετή αυτή. Ο Παναγιώτης Κοντός αναφέρθηκε στο φίλο του κ. Στεργίου λέγοντας ότι είναι ένας άνθρωπος που καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του υπηρέτησε με συνέπεια και αυταπάρνηση υψηλές αξίες και ιδανικά, όπως αυτά της ελευθερίας και της φιλοπατρίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και της σεμνότητας.
              Αμέσως μετά, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ο επίτιμος πρόεδρος της Βελανιδιάς Χρήστος Γαζέτας απένειμε την τιμητική πλακέτα στον καταξιωμένο δημοσιογράφο Δημήτρη Στεργίου δικαιώνοντας και επιβραβεύοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, τους πολύτιμους αγώνες του στη δημοσιογραφία και στην προσφορά του στον πατριδοτοπικό πολιτισμό.
       Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα και με συγκινησιακή φόρτιση, ο Δημήτρης Στεργίου ευχαρίστησε το Σύλλογο Βελανιδιάς, τους ομιλητές και είπε ότι του θύμισε η βραδιά το νόστιμο ήμαρ, την Ιθάκη, την επιστροφή στη ρίζα του, την  Παλαιομάνινα, αναπόλησε τα δύσκολα μαθητικά του χρόνια, μίλησε με πολύ όμορφα λόγια για τον τόπο του και κατέληξε: Και πάλι σας ευχαριστώ όλους σας.  
Η εκδήλωση τελείωσε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους προς τον Δημήτρη Στεργίου, αλλά και για την εκδήλωση της Βελανιδιάς που είχε την έμπνευση να τιμήσει ένα δικό της άνθρωπο.

Δρώμενα της Βελανιδιάς
    Πριν και μετά την άκρως συγκινητική και σεμνή τελετή η βελανιδιά, πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση για το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, από τον Σπύρο Φυσελιά και Παρουσίαση των αρχαιολογικών ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιομάνινας από την αρχαιολόγο Γούργαρη Σοφία. Την εκδήλωσε έκλεισε με ομιλία ο Αντιπρόεδρος της Βελανιδιάς Πέτρος Ζώγας ο οποίος  αναφέρθηκε στην ιερή βελανιδιά  και στην προστασία του περιβάλλοντος. Και στο σημείο αυτό τελείωσε η τελετή και ακολούθησε γλέντι με την ορχήστρα του Αγρινιώτη μουσικού Βασίλη Παπαδογιώργου
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο