Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Ο πρόεδρος των Ελληνοβλάχων Μιχάλης Μαγειρίας στην Παλαιομάνινα και το Στρογγυλοβούνι Ακαρνανίας


Ξεναγήθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Παλαιομάνινας, άκουσε το αίτημα για διοργάνωση Ανταμώματος στο Μεσολόγγι και την Παλαιομάνινα και παρευρέθη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Στρογγυλοβουνίου
Ο Μιχάλης Μαγειρίας




   Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων καθηγητής κ. Μιχάλης Μαγειρίας επισκέφθηκε στις 15 Αυγούστου το βλαχοχώρι Παλαιομάνινα της Ακαρνανίας και στη συνέχεια τίμησε με την παρουσία του τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο γειτονικό βλαχοχώρι Στρογγυλοβούνι...


     Στην Παλαιομάνινα τον κ. Μαγειρία υποδέχθηκαν με θέρμη ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Πούλιος, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Κουτουβέλης και ο ειδικός γραμματέας Κωνσταντίνος Κουτσουμπίνας
     Τον πρόεδρο όλων των Ελληνοβλάχων ξενάγησαν τα στελέχη της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας στην αρχαία ακρόπολη και στους χώρους των αρχαιολογικών ανασκαφών που άρχισαν το Δεκέμβριο του 2006, στο Αγροτικό Τεχνολογικό Μουσείο (πρώην ερειπωμένος αλευρόμυλος) και στο Πολιτιστικό – Λαογραφικό Κέντρο (πρώην τυροκομείο).
      Κατά τη συζήτηση που έγινε στα γραφεία του Πολιτιστικού – Λαογραφικού Κέντρου, ο κ. Μαγειρίας ενημερώθηκε για τα σημαντικά αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που προώθησε η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης του χωριού, τη διάσωση – συγκέντρωση πλούσιου λαογραφικού – ηλεκτρονικού υλικού που σήμερα βρίσκεται σε σκληρό δίσκο και αναμένεται η αξιοποίησή του για κυκλοφορία σε dvd, αλλά δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και την ενημέρωση που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια για την πραγματική ελληνοβλάχικη καταγωγή των κατοίκων των έξι βλαχοχωριών. 
    Επίσης, υποβλήθηκε και το αίτημα να διοργανωθεί το Αντάμωμα στο Μεσολόγγι (τιμή για τα «Παιδιά της Σαμαρίνας») και στην Παλαιομάνινα (που εκπροσωπεί στην Αιτωλοακαρνανία και το Μεσολόγγι τα «Παιδιά της Σαμαρίνας).

Ο  Μιχάλης Μαγειρίας στο Στρογγυλοβούνι
         Στη συνέχεια, το βράδυ, στη κατάμεστη από κόσμο πλατεία  στο Στρογγυλοβούνι, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Στρογγυλοβουνιωτών  το παραδοσιακό μαγείρεμα και μοίρασμα δωρεάν βλάχικου γαμήλιου φαγητού (κρέας με χοντρά μακαρόνια και πικάντικη κόκκινη σάλτσα βρασμένα σε μεγάλα καζάνια), συνεχίζοντας το έθιμο αναβίωσης του γαμήλιου γεύματος για δεύτερη χρονιά. Το αδιαχώρητο έγινε από την συμμετοχή του κόσμου. Ο αριθμός των επισκεπτών ήταν εκατοντάδες.
       Τους καλεσμένους καλωσόριζε η πρόεδρος του Συλλόγου Στρογγυλοβουνιωτών Πηγή Χαντζή και στη συνέχεια η Γραμματέας του συλλόγου Ευγενία Μαργώνη παρουσίασε τους καλεσμένους  της εκδήλωσης.
     Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, και  o πρόεδρος Π.Ο.Π.Σ Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας και  από την Εταιρεία Φίλων των  Μνημείων της Παλαιομάνινας ο πρόεδρος Δημήτρης  Στεργίου.
         Στη συνέχεια, μετά τη διανομή και την απόλαυση του περίφημου βλάχικου γαμήλιου φαγητού (προβατίσιο κρέας με σάλτσα από κρεμμύδια και τοματοπολτό και χοντρά μακαρόνια σε παραδοσιακά καζάνια) το χορό άνοιξε ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας, ο κ. Δημήτρης Στεργίου, ο Κωνταντίνος Κουτσουμπίνας, η Πηγή Χαντζή και η Ευγενία Μαργώνη
       Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο κ. Μαγειρίας επέδωσε στον πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας (βλαχοχώρι) Δημήτρη Στεργίου, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Στρογγυλοβουνιωτών (βλαχοχώρι) Πηγή Χαντζή, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπέλου (βλαχοχώρι) Γιώργο Τσέλιο και τον (απόντα) πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουριώτισσας (βλαχοχώρι) Αποστόλη Τσούτσια, το έμβλημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο