Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Αναγνωρίζουν το λάθος στα αναδρομικά των συνταξιούχων


        Θα δίνεται η δυνατότητα στις Εφορίες ανά τη χώρα να σβήσουν τον φόρο που αδίκως επιβλήθηκε σε συνταξιούχους, οι οποίοι, ενώ είχαν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά, έλαβαν προσκλητήριο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να περάσουν για δεύτερη φορά από το ταμείο.
Νομοθετική ρύθμιση με τη μορφή του κατεπείγοντος προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να επιλύσει ένα μέρος από το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Η ρύθμιση που ετοιμάζουν ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, θα αφορά περιπτώσεις φορολογουμένων με λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα. Θα δίνει τη δυνατότητα στις Εφορίες ανά τη χώρα να σβήσουν τον φόρο που αδίκως επιβλήθηκε σε συνταξιούχους, οι οποίοι, ενώ είχαν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά, έλαβαν προσκλητήριο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να περάσουν για δεύτερη φορά από το ταμείο.
Oπως ήταν φυσικό το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των συνταξιούχων, ώσπου μετά τις επιτόπιες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων στα καταστήματα των ΔΟΥ διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λάθος της υπηρεσίας.
Οι εφοριακοί υπάλληλοι πάνω στον φόρτο της εργασίας τους να εκτελέσουν την εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για έλεγχο αυτών των περιπτώσεων υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, έστειλαν αδιακρίτως τα σημειώματα. Δεν μερίμνησαν δηλαδή για το γεγονός ότι πολλές από τις τροποποιητικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στις εφορίες χειρογράφως και ως εκ τούτου δεν περάστηκαν μετά στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS, το οποίο ψηφιοποιήθηκε μετά το 2015.
Ετσι υπέπεσαν στο μεγάλο λάθος να στείλουν σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα, όχι μόνο σε φορολογουμένους που δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι έπρεπε να τα δηλώσουν, αλλά και σε αυτούς που είχαν εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση.
Το σοκ που υπέστησαν οι υπόχρεοι ήταν μεγάλο από την γκάφα με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά της ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να πέσουν οι τόνοι και συγχρόνως να περιοριστεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων, που δεν έχουν άλλη οδό πέρα από το να αποτανθούν στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς για να υποβάλουν αίτηση διαγραφής των φόρων.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) παρατηρεί ότι τα συγκεκριμένα αναδρομικά είχαν αργήσει να εισπραχθούν από τους δικαιούχους αρκετά χρόνια, δεν εμφανίζονταν στις βεβαιώσεις αποδοχών καθώς και στο ηλεκτρονικό σύστημα του Taxisnet. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν είχαν κατατεθεί τροποποιητικές δηλώσεις. Μάλιστα δεν υπήρξε καμία γραπτή ή ηλεκτρονική ενόχληση στους συνταξιούχους.
Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στους παραλήπτες είναι και συνταξιούχοι ΑμεΑ, καθώς και συνταξιούχοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Μάλιστα για σήμερα έχει διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από όλους τους θιγόμενους συνταξιούχους έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Τι απαντά η ΑΑΔΕ στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» για τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων
Σε απάντηση στα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας (12 και 13/2) για τα εκκαθαριστικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του 2013, λάβαμε από την ΑΑΔΕ την παρακάτω επιστολή, με τίτλο: «Σύννομη η διαδικασία για τη φορολόγηση των αναδρομικών»:
«Από στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων τα οποία υπέβαλαν ηλεκτρονικά οι φορείς που τις κατέβαλαν, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός φορολογουμένων οι οποίοι αν και εισέπραξαν το έτος 2013 αναδρομικά μισθών και συντάξεων προηγούμενων ετών (2001-2012), δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις ως όφειλαν. Δεδομένου ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν είχαν μέχρι τότε δηλώσει οι ίδιοι τα ποσά που εισέπραξαν, οι Δ.Ο.Υ. προχώρησαν σε επανεκκαθάριση δηλώσεων για το έτος 2013 (οικονομικό 2014) με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν.4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας), σύμφωνα με τις οποίες πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου (όπως λ.χ. το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων) εκδίδεται και με βάση κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τέτοια στοιχεία είναι τα ποσά που αναφέρονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που οι υπόχρεοι φορείς (εργοδότες, ασφαλιστικοί οργανισμοί κ.λπ.) απέστειλαν ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση.
Ευθύμιος Σαΐτης, Γενικός Διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων».
◼️ Μια πρώτη απάντηση
Η «Εφ.Συν.» επιφυλάσσεται για εκτενή απάντηση, ωστόσο μια πρώτη βασική παρατήρηση επί της απάντησης είναι ότι η διαδικασία που η ΑΑΔΕ αντιμετωπίζει ως «σύννομη επανεκκαθάριση των δηλώσεων», στις ενδικοφανείς προσφυγές των φορολογουμένων που έχουν θιγεί χαρακτηρίζεται ως μονομερής και παράτυπη «τροποποίηση δήλωσης χωρίς συναίνεση και φυσική υπογραφή του φορολογουμένου». Και αυτό καλείται να κρίνει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή ενδεχομένως και τα διοικητικά δικαστήρια.
Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4174/2013, που επικαλείται ο κ. Σαΐτης, προϋποθέτει υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης από τον ίδιο τον φορολογούμενο. Για να εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού από την υπηρεσία θα πρέπει να τηρηθεί όλη η διαδικασία που προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία, πρόσκληση ακρόαση, κοινοποίηση των στοιχείων και, εφ’ όσον αυτά αποδειχθούν αληθή, τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της υπηρεσίας, τότε εκδίδεται αιτιολογημένη πράξη (άρθρο 34 και 32 ν. 4174/2013 και ΠΟΛ. 1073/2018). Ολα τα ώς άνω παρακάμφθηκαν λόγω επικείμενης παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου. Οι βεβαιώσεις που ελήφθησαν έφεραν σαφή αναφορά «αναδρομικά που επιλέγονται να φορολογηθούν στο έτος που ανάγονται» και δεν είναι μειωμένα κατά το 20%. Συνεπώς, έπρεπε να αναζητηθεί ο ακριβής χρόνος φορολογίας των αναδρομικών, κάτι που δεν συνέβη όπως τεκμαίρεται από τις ελλείψεις στις βεβαιώσεων των αποδοχών.
πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Να λέγεται και κανένα συγνώμη.Εξάλλου δέν κοστίζει και τίποτα ένα συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο