Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Θανάσης Καββαδάς: «Με ρεαλισμό και με κοινωνική στόχευση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατοχυρώνει εργαζόμενους και συνταξιούχους σήμερα και στο μέλλον»


      Ομιλία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι από το 2010, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, ψηφιζόταν κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις σχετικές με ασφαλιστικά θέματα, καθώς ήταν μεγάλη η ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου αυτό να είναι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα βιώσιμο. Ωστόσο, όλες οι ρυθμίσεις αφορούσαν είτε μείωση των συντάξεων, είτε αύξηση εισφορών.
Επεσήμανε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά το πρώτο εδώ και δέκα χρόνια που δεν περιλαμβάνει καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά αντιθέτως προβλέπει αυξήσεις, με ένα σύστημα δίκαιο, καθώς είναι ανταποδοτικό, και μελετημένο, καθώς συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη, η οποία για πρώτη φορά κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, που προβλέπει τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2070.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι τα ποσοστά των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποσυνδέονται από παράγοντες όπως τα χρόνια εργασίας και ο κατώτατος μισθός και συνδέεται αποκλειστικά με το τι μπορεί να πληρώνει κάθε ασφαλισμένος και τι σύνταξη θέλει να πάρει.
Ωστόσο, τόνισε ο κ. Καββαδάς, κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είναι ποτέ δίκαιο αν δεν κατορθώσει να δώσει τις συντάξεις στους ασφαλισμένους από την πρώτη ημέρα που τις δικαιούνται. Το πρόβλημα, ανέφερε είναι παλιό και γνωστό, όμως τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την πανωλεθρία του ΕΦΚΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την ανοργανωσιά και την προχειρότητα με την οποία άρχισε να λειτουργεί ο οργανισμός, σημειώνονται πρωτοφανείς καταστάσεις: Ένα εκατομμύριο εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, συντάξεις χηρείας και επαναϋπολογισμοί.
Τόνισε ότι όταν οι συνταξιούχοι περιμένουν δύο και τρία χρόνια τις συντάξεις τους δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει κράτος πρόνοιας, ούτε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη όταν κάποιος έχει δουλέψει 30-35 χρόνια, έχει πληρώσει εισφορές και αναγκάζεται να ζητιανεύει ή, στην καλύτερη περίπτωση, να ζει με την προσωρινή σύνταξη, μέχρι να δεήσει το κράτος να του βγάλει την κανονική.
Επεσήμανε ότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του νομοσχεδίου, η επιτάχυνση του συστήματος απονομής συντάξεων, με μείωση της γραφειοκρατίας και χρήση ψηφιακών μέσων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έχει πετύχει, αν καταφέρει να μην αισθάνεται ούτε ένας πολίτης την ανάγκη να απευθυνθεί για τη σύνταξή του σε πολιτικό γραφείο.
Αναφέρθηκε σε ευεργετικές ρυθμίσεις, όπως ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού με αποδοχές 14 μηνών, η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και η πρόβλεψη ότι οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση μέχρι 5 χρόνια θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ τον μήνα και να εντάσσονται στην υποκατώτατη κατηγορία εισφορών του νέου συστήματος.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Καββαδάς ανέφερε:
«Για να υπάρχει πλήρης διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού απαιτούνται τέσσερις εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο. Αυτή τη στιγμή η αναλογία 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο. Με αυτή την αναλογία κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί, γι’ αυτό η Κυβέρνηση, παράλληλα με το νέο ασφαλιστικό, στηρίζει την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την αγορά εργασίας.
Ενθαρρύνει τις επενδύσεις και διασφαλίζει περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα, κοιτώντας προς το μέλλον, λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Έτσι, με ρεαλισμό και με κοινωνική στόχευση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά για να κατοχυρώσει και τους εργαζόμενους και τους απόστρατους της εργασίας, σήμερα και στο μέλλον.»
Το βίντεο της ομιλίας:

1 σχόλιο:

  1. καταργηθηκε ο ν.4387 και δεν το πηρα χαμπαρι?που ειναι οι συλογικες και κλαδικες συμβασεις εργασιας? που ειναι ο 13ος μισθος?και αλλα πολλα.μονο οι συνταξεις υπαρχουν στη ζωη μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο