Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Συνάντηση Νίκου Ανδρουλάκη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Mevlüt Çavuşoğlu στο πλαίσιο αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Mevlüt Çavuşoğlu συναντήθηκε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην αποστολή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Άγκυρα.
Ο Ευρωβουλευτής μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής έγιναν δεκτοί από τον Υπουργό, ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία περιέγραψε τις Τουρκικές θέσεις για την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και την εσωτερική κατάσταση στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις είναι κρίσιμες για την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, όμως έχουμε μπει σε ένα σπιράλ αρνητικών εξελίξεων με τελευταία και πολύ σημαντική την υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.  
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά o Ευρωβουλευτής, το Μνημόνιο αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και είναι αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και για αυτό είναι μη αποδεκτό. Τέλος επισήμανε ότι όλοι θέλουμε να υπάρχει βελτίωση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αλλά όπως υπενθύμισε στον Τούρκο Υπουργό, αυτό προϋποθέτει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές.
Επίσης οι Ευρωβουλευτές συναντήθηκαν και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρέσβη κ. Faruk Kaymakci. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Τουρκική πλευρά παρουσίασε χάρτες για να υπερασπιστεί τις θέσεις της σχετικά με τις δραστηριότητες των ερευνητικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ με το επιχείρημα της  διαφύλαξης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Ανδρουλάκης, υπογράμμισε ότι, όπως έχει δηλώσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατ’ επανάληψη, οι συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράνομες και για αυτό ανακοίνωσε πλαίσιο κυρώσεων. Συμπλήρωσε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει την επεμβατική της πολιτική στο νησί.
 
Τέλος οι Ευρωβουλευτές μετέβησαν στο Μάδριν, στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με οργανώσεις που ασχολούνται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπροσώπους της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επισκέφθηκαν επίσης και υποδομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης προσφύγων τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο