Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Ν. Φαρμάκης: "Ενωμένοι στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, της τοπικής οικονομίας και του καρναβαλιού της Πάτρας!


     Μετά τις εξελίξεις με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την απόφαση αναστολής των καρναβαλικών εκδηλώσεων, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα την Πάτρα, έναν θεσμό με τεράστια ιστορία αλλά και σημασία για την τοπική οικονομία, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής:
«Η Πάτρα είναι η πόλη της νιότης, του κεφιού και του καρναβαλιού.
Και αυτό δεν αλλάζει και δεν ανατρέπεται, για κανέναν λόγο.
Παράλληλα όμως, είναι και μία ώριμη κοινωνία που γνωρίζει ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Και γι’ αυτό, με ψυχραιμία και σύνεση, υπακούει στις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να διαφυλάξει τον εαυτό της, αλλά και τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού της από το ενδεχόμενο επέκτασης της νέας ίωσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Ως Περιφερειακή Αρχή, συντασσόμαστε με τη στάση συνέπειας και ευθύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων και των πολιτών της Πάτρας, γνωρίζοντας ότι αποτελεί ατομική και συλλογική ευθύνη όλων μας να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στην απειλή για τη δημόσια υγεία που έχει χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη. Σε αυτή την απειλή δεν πρέπει να προσφέρουμε την παραμικρή δυνατότητα επέκτασης, αλλά και την παραμικρή ευκαιρία να διευρύνει τον φόβο στην ελληνική κοινωνία.


Παράλληλα, όμως, το καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί έναν θεσμό που προσφέρει μία ισχυρή οικονομική ανάσα στην τοπική οικονομία και στηρίζει χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους. Γι’ αυτό και θα σταθούμε ενεργά στο πλευρό όλων αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να επουλωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η μεγάλη οικονομική ζημιάάνω των 20 εκ. ευρώ σύμφωνα με μελέτες – που θα υποστεί η τοπική κοινωνία.
Έχουμε ήδη επεξεργαστεί και τις αμέσως επόμενες ώρες θα καταθέσουμε προς τα αρμόδια υπουργεία, συγκεκριμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της αναστολής του καρναβαλιού:
1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.
2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020.
4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑΑ
5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
•  Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.
9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
• Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.
10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ' εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η Πάτρα είναι η αναμφισβήτητη πρωτεύουσα της ελληνικής αποκριάς. Και έτσι θα παραμείνει. Όμως, ειδικά για φέτος, ίσως είναι καλή ιδέα η χρονική μετάθεση των εκδηλώσεων καρναβαλικής κορύφωσης, με τον τρόπο αλλά και στον χρόνο που οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και οι ίδιοι οι καρναβαλιστές θα επιλέξουν.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι μαζί ενωμένοι, πορευόμαστε στον δρόμο της ευθύνης και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Και όλοι μαζί θα προστατεύσουμε τον τρόπο ζωής μας, την οικονομία μας και το καρναβάλι μας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο