Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Θάνος Μωραΐτης: «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να ολοκληρώσει την ολομέτωπη επίθεση της ΝΔ στον κόσμο της εργασίας»


Κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χτες, 26/2/2020, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, είπε, μεταξύ άλλων, πως «αν ήθελε να βάλει έναν πρόχειρο τίτλο, θα ήταν ‘Πενιχρές συντάξεις και νέες μπίζνες’ ».
Ανέφερε πως το εν λόγω νομοσχέδιο «πλήττει στοχευμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων, δηλαδή το 90% της κάθε κατηγορίας αντίστοιχα». Πρόσθεσε πως στόχος του είναι αφ’ ενός να «εξυπηρετήσει το προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για τον ‘άδικο νόμο Κατρούγκαλου’ » και αφ’ ετέρου «να δημιουργήσει όρους αναδιανομής, αλλά και όρους για στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση».
Παράλληλα, ο κ. Μωραΐτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να κάνει το άσπρο μαύρο», αφού «διαφημίζει την αύξηση των συντάξεων», ενώ, όπως είπε, «απλή λογική χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι κάποιοι θα λαμβάνουν στο εξής μικρότερες συντάξεις, αφού τα λεφτά γι’ αυτές το 2020 θα είναι κατά 200 εκατ. λιγότερα απ’ όσα δόθηκαν το 2019».
Μένοντας στο θέμα των συντάξεων, αναφέρθηκε στην κατάργηση της 13ης σύνταξης, ενώ, όπως είπε, «η ίδια η Νέα Δημοκρατία πριν κάτι μήνες την υπερψήφισε». Επιπρόσθετα, επεσήμανε την «αναιμική», όπως χαρακτήρισε, αύξηση στις επικουρικές συντάξεις, η οποία αφορά «250.000 παλιούς, πριν το 2016, συνταξιούχους, με σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ». Σχολίασε σκωπτικά τον ελάχιστο αριθμό συνταξιούχων που αγγίζουν «οι περιβόητες αυξήσεις των 200 και 250 ευρώ που η κυβέρνηση προπαγανδίζει στον κόσμο», καθώς «αφορούν μόνο όσους έχουν μέσο μισθό 3.500 ευρώ και 40 έτη αδιάκοπης ασφάλισης». Όπως τόνισε, «η μείωση της μέσης σύνταξης μέχρι το 2040 φαίνεται ξεκάθαρα στην αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία», από την οποία «αποκαλύπτεται  η πολιτική και το σχέδιό της για τα επόμενα χρόνια».
Προχωρώντας στο ζήτημα των εισφορών του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «αυξάνει την ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά κατά 20%», κάτι που σημαίνει ότι «το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώσει μεγαλύτερες εισφορές». Συμπλήρωσε πως «με το σύστημα των κλάσεων που φέρνει, δίχως να το συνδέει με το εισόδημα», «προκαλείται στρέβλωση του ανταγωνισμού υπέρ των μεγαλύτερων εισοδημάτων», ειδικά στην «παρούσα συγκυρία, κατά την οποία οι μικρομεσαίοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες περνάνε μια νέα κρίση, με την αγορά να βρίσκεται σε κάμψη». Εν συνεχεία, συμπλήρωσε πως «αυτός είναι ο δεύτερος άξονας του σχεδίου της, να στρέψει, δηλαδή, κόσμο προς την ιδιωτική ασφάλιση».
 
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «το ασφαλιστικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομία, τη γενική πορεία της χώρας, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις», τις οποίες η Νέα Δημοκρατία «όσο κι αν θέλει να κρύψει την πραγματικότητα, απορρύθμισε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της».
«Το ασφαλιστικό σας νομοσχέδιο έρχεται να ολοκληρώσει την ολομέτωπη επίθεσή σας στον κόσμο της εργασίας», είπε, απευθυνόμενος στη συμπολίτευση.
Ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι η κυβέρνηση «είχε την κοινωνία μαζί της στις εκλογές», επειδή «επιδόθηκε για μήνες  σε έναν άνευ προηγουμένου ακροδεξιό λαϊκισμό, υποσχόμενη τη λύση του προσφυγικού- μεταναστευτικού», ωστόσο «αυτήν τη στιγμή τα νησιά μας βιώνουν μια εμπόλεμη κατάσταση, πληρώνοντας τις ιδεοληψίες, τις εμμονές και τη διαχειριστική ανικανότητά της».
«Υποσχεθήκατε ανάπτυξη, η οποία δεν έρχεται, νέες και καλές δουλειές, που είναι στο δρόμο κι επίσης δεν έρχονται, νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες μειώθηκαν», ενώ «τσαλακώσατε την αριστεία και αξιοκρατία. Ψυχραιμία, συνάδελφοι. Στις 7 Ιούλη δε σας δόθηκε λευκή επιταγή, αλλά λαϊκή εντολή», είπε ο βουλευτής στα στελέχη της κυβέρνησης.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι «το επόμενο διάστημα, η Νέα Δημοκρατία δε θα βρει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέναντι, αλλά τον ελληνικό λαό». 

3 σχόλια:

  1. Εγω συριζα ψηφιζω φανατικα αλλα εσενα ρε παιδιμου δεν θελω ουτε να σε βλεπω ουτε να σε ακουω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις τό δικαίωμα νά μου στερήσεις μία αύξηση της σύνταξής μου μετά από 11 χρόνια . Με ποιο δικαίωμα? ΔΕΝ τό ψηφίζεις? Τό νόμο Κατρουγκαλου που έφερε μειώσεις τό ψήφισες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θαθελα μια μερα να δω δημοσιευση για περικοπη μισθου και ισοβιας συνταξης για ολους εσας που νομολογειτε.απο την καθιερωση των 586 η 750 ευρω μικτα ο εργαζομενος αρχισε να πειναει ενω οι δικοι σας μισθοι στο απυροβλητο.αειντε λοιπον κανετε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο