Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Παρέμβαση του Βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη για τους αγρότες




 Σας γνωστοποιούμε την παρέμβαση του Νικόλαου Μωραίτη ως ειδικού αγορητή του ΚΚΕ στην  συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...


  ...«Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου- Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κάνετε σήμερα ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς με το σχέδιο νόμου που παρουσιάζετε. Έρχεστε να ικανοποιήσετε ένα χρόνιο αίτημα των μεγαλοαγροτών αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο παραγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα ΔΕΛΤΑ, Τσάνταλης κ.λπ.. Με ξεκάθαρο στόχο την συγκέντρωση γης, παραγωγής και επιδοτήσεων και μετά το 2014 σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση, πραγματικά, επιχειρεί να εκσυγχρονίσει στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην κατεύθυνση για την νέα ΚΑΠ 2014 – 2020, τους συνεταιρισμούς. Δίνετε κύριο βάρος στις ομάδες παραγωγών και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Να βολευτεί με ποιο γρήγορους ρυθμούς η παραγωγή σε λίγους. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι εργαλείο για το πέρασμα της νέας αντιλαϊκής, αντιαγροτικής καταιγίδας που έρχεται. Θα συρρικνώσει, θα κλείσει τους περιφερειακούς, εκφυλισμένους, χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς που έχουν εξαντλήσει τον ρόλο τους για το σύστημα. Αφού τους έχετε εκφυλίσει, τους έχετε καταχρεώσει, τους κάνατε και εσείς και η Νέα Δημοκρατία σφραγίδες. Γι’ αυτό άλλωστε σήμερα η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί απόλυτα με το σχέδιο νόμου. Έχει και αυτή καθοριστικές ευθύνες.
Τους χρησιμοποιήσατε, έγιναν πραγματικά όχημα για να περάσουν οι αντιαγροτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αντιστάσεις και αμφισβητήσεις. Ήταν ένας πολύ καλός συνεργάτης του συστήματος. Περίτρανη απόδειξη είναι ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ, που αύριο καλείτε εδώ, όχι μόνο δεν οργάνωσε την πάλη και την αντίσταση της φτωχομεσσαίας αγροτιάς, τους αγώνες της, απεναντίας έγινε ο Δούρειος Ίππος για το πέρασμα αυτών των πολιτικών.
Συνεπώς με τη σημερινή μορφή τους οι συνεταιρισμοί δεν είναι χρήσιμοι πια. Έχουν πλήρως απαξιωθεί. Αυτός ήταν ο στόχος σας, κύριε Υπουργέ, να απαξιωθούν οι συνεταιρισμοί στις συνειδήσεις των αγροτών. Όσο απομείνουν θα μετατραπούν με τον νέο νόμο σε επιχειρήσεις, σε εταιρείες όπου θα συμμετέχουν οι κεφαλαιούχοι αγρότες και οι αγροτοεπιχειρηματίες. Με τις νέες μορφές συνεταιριστικοποιήσεις απαιτείται τουλάχιστον συνεταιριστικό κεφάλαιο 60,000 ευρώ και συγκέντρωση του 80% της παραγωγής.
Για τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις δεν αναφέρετε, αν και στο αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν 100,000 ευρώ. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι αυτές οι εταιρικές συμπράξεις θα λειτουργήσουν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ο στόχος τους θα είναι το κέρδος για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλομετόχους. Η πλειοψηφία των φτωχών αγροτών που δεν μπήκε στο μητρώο αγροτών αλλά και χιλιάδες άλλοι που τυπικά θα μπορούν να γίνουν μέλη των συνεταιρισμών στην αρχή, στην συνέχεια, ουσιαστικά, θα αποκλειστούν από τις νέες οργανώσεις. Δεν θα μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο της συμμετοχής της συνεταιριστικής μερίδας, έτσι οι συνεταιρισμοί θα μετατραπούν σε φέουδο των μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Στο άρθρο 4, προβλέπεται η διαδικασία διάλυσης των υπαχθέντων συνεταιρισμών και των ενώσεων που θα προηγηθεί της εφαρμογής του νόμου. Αναμένονται εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και μαζικές απολύσεις συνεταιριστικών υπαλλήλων, παρά τη διαβεβαίωση ότι θα απορροφηθούν από τα νέα σχήματα. Αυτό είναι αδύνατο και θα το δείτε στην πράξη. Συνεπώς οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι συνεταιριστικού υπάλληλοι επιβάλλετε να συντονίσουν την δράση τους και τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο της ανεργίας και της καταστροφής κα αύριο να αντιπαλέψουν την εφαρμογή του.
Επίσης, θα βάλουν χέρι στα περιουσιακά στοιχεία όσων συνεταιρισμών κριθούν από την αρχή ή αργότερα ανενεργοί και δεν διευκρινίζεται πλήρως ο όρος του ανενεργού συνεταιρισμού, όπως είναι και η ανενεργοί αγρότες για τις νέες επιδοτήσεις από την νέα ΚΑΠ 2014 – 2020. Μετά από όλα αυτά θα τίθενται σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης και η ακίνητη περιουσία στους θα παραχωρείτε σε άλλον συνεταιρισμό που ενδεχομένως να μην είναι μέλος ο καταργημένος συνεταιρισμός.
Αυτό που προβλέπετε και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο είναι ότι από τους 6,300 συνεταιρισμούς θα μείνουν σχεδόν όσοι είναι και οι Καλλικρατικοί δήμοι και ίσως λιγότεροι. Εμείς υπολογίζουμε τους ενεργούς συνεταιρισμούς ότι θα είναι γύρω στους 200 – 300 σε όλη τη χώρα.


Eπίσης, διατηρείται, τις διεπαγγελματικές οργανώσεις ανά προϊόν ή ανά ομάδα ομοειδών προϊόντων και επιδιώκεται μέσω αυτών να δώσετε νέα κέρδη στους βιομηχάνους, στους εμπόρους σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και συνεταιρισμών, πράγμα βέβαια που συμβαίνει και σήμερα. Προωθείτε τη σύσταση εταιριών στις περιφέρειες με τη συμμετοχή εμπόρων, μεταποιητών, επιχειρήσεις τουρισμού που θα αξιοποιούν «τα καράτια προϊόντων». 
Δηλαδή, ενισχύσεις μόνο στους μεγαλο-κεφαλαιούχους και κανένα όφελος δεν θα έχουν οι αγρότες και οι καταναλωτές. Παρά τις περιοδείες σας σε όλη την περιφέρεια, είχαμε χρησιμοποιήσει μία έκφραση και την λέμε και εδώ, σήμερα, οι μόνοι που θα είναι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται είτε στην παραγωγή είτε στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αλλά όπως λένε και στο χωριό μου « οι αγρότες θα χάσουν αβγά και καλάθια». Αυτό είναι σίγουρο.
Προβλέπεται η συμβολαιακή γεωργία. Επιβάλλεται συμβόλαια για την μελλοντική πώληση των αγροτικών προϊόντων και του … τους, που δεν μπορεί να είναι λιγότερης διάρκειας και αυτό είναι σημαντικό, κύριε Υπουργέ, δεσμεύεται την παραγωγή και δεν μπορεί να είναι λιγότερη η διάρκεια του ενός έτους και δεσμεύεται την παραγωγή και θα συμφωνηθεί προκαταβολικά και η τιμή εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο στον έμπορο τη φύλαξη για τον όγκο της παραγωγής, για την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων. Δηλαδή, με λίγα λόγια, «βάζετε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
Θεσμοθετείται να δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων ως ανώνυμες εταιρίες στα οποία συνεταιρισμοί συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο, μαζί με τους εμπόρους και επενδυτές. Δηλαδή, συν-διαχειρίζονται την κλοπή του αγροτικού εισοδήματος υποχρεώνοντας τους συνεταιρισμούς που είναι μέτοχοι να διαθέτουν την παραγωγή τους μέσα από τα δημοπρατήρια και δικαίωμα πρόσβασης στα δημοπρατήρια θα έχουν μόνον όμως οι έμποροι.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 7, διατηρείται την ΠΑΣΕΓΕΣ, άλλωστε της έχετε υποχρέωση, σαν ιδεολογική συντονιστική οργάνωση και μέσα από το άδικο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και το ενιαίο ψηφοδέλτιο, κύριε Υπουργέ, που με το ενιαίο ψηφοδέλτιο αποκλείεται πραγματικά άλλες φωνές που υπάρχουν στο χώρο της αγροτιάς. Η χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, και εδώ είναι το περίεργο, θα είναι από τα χρήματα του ΕΛΓΑ και για το 2% εμείς έχουμε μία εκτίμηση ότι θα είναι πάνω από δύο εκατομμύρια. Παρότι αναφέρεται ότι το ανωτέρω ποσό για την ΓΕΣΑΣΕ και την ΣΥΔΑΣΕ, η εκτίμησή μας είναι αυτή, ότι το ποσοστό αυτό σε ό,τι αφορά «τα νέα χαράτσια της αγροτιάς» θα ξεπερνάει τα 2 εκατ.. Αλλά, αυτό το οποίο είναι τουλάχιστον προσβλητικό απέναντι στους αγρότες, χρηματοδοτείται με χρήματα των αγροτών - εμείς θα τους χαρακτηρίσουμε και έχουμε πλήρη επίγνωση για το τι λέμε - « τους νεκροθάφτες του αγροτικού κινήματος». 
 Γιατί αυτός είναι ο ρόλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο υπουλευτικός ρόλος στις αγροτικές κινητοποιήσεις και δεν έχουν καμία υπόσταση, απέναντι στους αγρότες. Άλλωστε κρύβονται από τους αγρότες και δεν εμφανίζονται πουθενά. Βέβαια, εμείς θεωρούμε ότι είναι άξιοι του μισθού που τους δίνεται και αναφέρεται σε κάποια σημεία του νόμου ότι θα μπορούν να συνεχίζουν να εξαγοράζουν συνειδήσεις μέσα από διάφορα προγράμματα.
Οι όποιες διαφωνίες κατά τη γνώμη μας εκφράζει η ΠΑΣΕΓΕΣ για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, τη στήριξη των μικρο-αγροτών, αλλά τα συμφέροντα μιας μερίδας αγρότο-συνεταιριστικών πατέρων που δρουν και βολεύονται σε βάρος της αγροτιάς.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ποτέ δεν υποστήριξε και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, αυτούς τους συνεταιρισμούς που σήμερα υπάρχουν και είναι δικό σας και της Ν.Δ. κατασκεύασμα. Εμείς πάντα αναδείξαμε τη χειραγώγηση και τον εκφυλισμό τους. Σήμερα όμως είναι ώριμο και ανάγκη να υπάρξει μία αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και ενάντια στα μονοπώλια και τους μεγάλο- αγρότες. Ανάπτυξη που θα υλοποιείται μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Βέβαια, δεν μιλάμε για αυτούς τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με αυτούς που προτείνεται εσείς στο παρόν σχέδιο νόμου. Εμείς μιλάμε για τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς και μιλάμε για μια αγροτική πολιτική, που θα διασφαλίζει μόνιμη σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα για τους αγρότες, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας με φθηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα. Τη στιγμή, κύριε Υπουργέ, που θεωρούμε ότι είναι έγκλημα εκ προμελέτης μια χώρα που προσφέρεται εδαφολογικά, κλιματολογικά, να έχει αρνητικό ισοζύγιο στον αγροτικό τομέα.
Και εδώ, είναι επίκαιρη τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, για αποδέσμευση της χώρας από την «λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.». Γιατί, πριν το 1980, έστω και με αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης που υπήρχε στην αγροτική παραγωγή ήμασταν πλεονασματατικοί και αντί για παράδεισο σήμερα παρά τα όσα είπε και η Ν.Δ. και εσείς προβάλετε με το νέο σχέδιο νόμου «οι φτοχωμεσσαίοι αγρότες ζουν σε μία κόλαση».
Στο άρθρο 17, επιχειρείται ένα συντριπτικό πλήγμα στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Επιχειρείται η υποταγή του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, η πολυδιάσπαση, παρά τις κάποιες βελτιώσεις που υπάρχουν. Πράγματι είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει πολυδιάσπαση στο συνδικαλιστικό χώρο της αγροτιάς και αυτό είναι το χειρότερο από όλα ότι θα υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι ανά παραγωγοί. Είναι εκείνα τα προβλήματα, κύριε Υπουργέ, είναι αυτή η ίδια πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα και στην φυτική, στην ζωική και την αλιευτική παραγωγή. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι μια κίνηση πολυδιάσπασης και προσπαθείτε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στην αντί αγροτική λαίλαπα που έρχεται με τη νέα ΚΑΠ όπως ανέφερα 2014-2020, που θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Προωθείται σίγουρα η πολυδιάσπαση, παρά τις όποιες βελτιώσεις, γιατί αρχικά ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Εμείς θεωρούμε όμως ότι αυτές οι αλλαγές που έγιναν σχετικά με το αρχικό σχέδιο νόμου επί της ουσίας δεν αλλάζουν τον αντλευτικό χαρακτήρα αυτού του νομοσχεδίου. Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος καλεί τους αγρότες να ενισχύσουν μαζικά τους συλλόγους, τι συμμετοχή σε συνομοσπονδίες, να δημιουργηθούν νέοι αγροτικοί σύλλογοι, να δυναμώσει η ΠΑΣΥ. Γιατί η ΠΑΣΥ, κύριε Υπουργέ, και κύριε Πρόεδρε, παρότι την αποκλείεται μπορεί να μην είναι θεσμοθετημένη αλλά ήταν το αποκούμπι της φτωχής και μεσαίας αγροτικής τάξης όλο το προηγούμενο διάστημα και πραγματικά όποιοι αγώνες αναπτύχθηκαν ενάντια σε αυτή την πολιτική, ήταν με την πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ. Ενοχλεί. Βάζω ένα ερώτημα, η ομοσπονδία των κτηνοτρόφων που καλείται πού ανήκει;Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική πραγματικά δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην φτωχή και μεσαία αγροτική τάξη της χώρας και πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτό το μέτωπο ανέφερα για άλλες πολιτικές που θα δημιουργούν προϋποθέσεις για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, στα χωριά τους, στα χωράφια τους και στις περιοχές τους.
Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η κοινή πάλη με τους εργατοϋπαλλήλους, με τους μικροεπαγγελματίες, με τα αγωνιστικά κινήματα των γυναικών, της νεολαίας που θα ανοίγουν δρόμο για ριζικές αλλαγές, σε επίπεδο κοινωνίας και εξουσίας, για την ανατροπή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής - της βάρβαρης πολιτικής της Ε.Ε. που εφαρμόζουν και που άλλωστε συν-αποφάσισαν και εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Κλείνω με αυτό, μας ακούνε ή θα μας ακούσουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι παρά την προσπάθεια που έγινε εδώ ωραιοποίησης και ιδιαίτερα από τη Ν.Δ. που, όπως προανέφερα είχε καθοριστικές ευθύνες, η αλήθεια είναι μία ότι σήμερα η ήπειρος, η ύπαιθρος ερημώνει, μαραζώνει και μετατρέπονται τα χωριά σε χωριά γερόντων. Αυτή είναι η πολιτική σας, άλλωστε και με τον νόμο του 2000 που ήταν νόμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτοί οι συνεταιρισμοί - το ίδιο λέγατε και τότε, ότι - θα προωθηθεί η ανάπτυξη της υπαίθρου, θα αναζωογονηθεί η ύπαιθρος, αλλά τα αποτελέσματα είναι αυτά που βιώνουνε σήμερα οι φτωχομεσαίοι αγρότες και πιστεύουμε ότι και με τον νέο νόμο - γιατί θα γίνει νόμος - του κράτους τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια. Κινείται σε αυτή την πολιτική, στην πολιτική των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και ιδιαίτερα για την νέα ΚΑΠ, η οποία πραγματικά θα φέρει την νέα αντιαγροτική καταιγίδα στο χώρο της φτωχής και μεσαίας αγροτικής τάξης.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Πριν ρωτήσω, θα ήθελα να κάνω δύο, τρεις επισημάνσεις που το θεωρώ σκόπιμο. Χθες ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για σκιάχτρα. Σήμερα, οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι και οι Εισηγητές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., μιλάνε για συνεταιρισμούς-σφραγίδες, για χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς. Δεν μας είπαν όμως, κουβέντα δεν έγινε, για ποιος χρεοκόπησε αυτούς τους συνεταιρισμούς και οικονομικά και στις συνειδήσεις των αγροτών, όπως αναφέραμε χθες.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Το θεωρώ όμως σκόπιμο να το πω.
          Τώρα, σε ότι αφορά τους αρχιτέκτονες της νοθείας και αυτό αφορά την ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕΣ.. Δεν μπορεί να κάνουν σήμερα τους τιμητές της διαφάνειας και της δημοκρατίας. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση και της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. και της ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε. και της ΣΥ.Δ.Α.Σ.Ε., θεωρούμε ότι είναι, να χρησιμοποιήσω την έκφραση, τουλάχιστον ανήθικο να χρηματοδοτούνται από τον ιδρώτα των αγροτών, αυτοί που παίρνουν αποφάσεις και σκάβουν το λάκκο των ίδιων των αγροτών.
          Τώρα, σε ότι αφορά ερώτηση, απευθύνεται και στην ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε. και στην ΣΥ.Δ.Α.Σ.Ε. και στην ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. και στην Ένωση Νέων Αγροτών. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 90, ξεκληρίστηκαν στη χώρα μας, με βίαιο τρόπο, εκατοντάδες χιλιάδες φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Ρωτάω, σε ποια αντιαγροτική πολιτική αντιστάθηκαν; Κατά τη γνώμη μας, σε καμία. Απεναντίας, και η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και πολλές δευτεροβάθμιες έβαλαν πλάτη για να περάσουν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές.
Η ερώτηση προς την ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε.. Από τα χρήματα τα οποία παίρνουν, που με τη νέα χρηματοδότηση του 60% θα είναι περίπου στους 600.000, κατά τη γνώμη μας θα είναι πολύ παραπάνω, ρωτάω τον εκπρόσωπο της ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε.: πόσα χρήματα έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια στις μεγαλύτερες ομοσπονδίες της χώρας; Στις αγωνιστικές ομοσπονδίες: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας, Ηλείας. Να πάρει θέση και ο προεδρεύων. Στην ομοσπονδία Άρτας, Πρέβεζας, Τρικάλων και Κέρκυρας. Ούτε ένα ευρώ.
Προς τους νέους αγρότες. Θα ήθελα να ρωτήσω τον εκπρόσωπο των Νέων Αγροτών. Με τα εργασιακά προγράμματα που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ποια είναι η ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού; Υπήρξε βελτίωση;
Μια άλλη ακόμα ερώτηση. Υπάρχει κομμάτι από τους νέους αγρότες, ιδιαίτερα αυτοί που εντάχθηκαν λίγο παλιότερα και είναι φτωχοί, κατά κύριο επάγγελμα νέοι αγρότες, αν σήμερα αυτοί έχουν καλλιέργειες; Βέβαια, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Νέων Αγροτών ότι δεν πρέπει να υπάρχει συμμετοχή των μη κατά κύριο επάγγελμα, δηλαδή των φτωχών αγροτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βγήκαν έξω από την παραγωγική διαδικασία από αυτή την πολιτική. Η ερώτηση είναι και προς τους νέους αγρότες. Ποιους αγώνες οργάνωσε το τελευταίο διάστημα, γιατί χιλιάδες νέοι αγρότες, και μεταφέρω μια εμπειρία από όλη τη χώρα, είναι σε απόγνωση χωρίς καλλιέργεια, καταχρεωμένοι σε τράπεζες, στη μέγγενη των διαφόρων προγραμμάτων. Για παράδειγμα, η ερώτηση είναι, στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία που είναι αρκετοί νέοι αγρότες, έχουμε αγορές βιολογικών, φυτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων; Μια κουβέντα για τους εργαζόμενους οι οποίοι, κατά τη γνώμη μας, είναι τα μεγάλα θύματα της αντιαγροτικής πολιτικής και του προτεινόμενου σχεδίου νόμου που συζητάμε. Είναι εργαζόμενοι και φτωχοί αγρότες. Αλλά, σήμερα εδώ, δεν έκαναν καμία πρόταση σε ότι αφορά την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας, που πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να στηρίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που να δίνει εισόδημα και στην αγροτιά και θέσεις εργασίας τους εργαζόμενους και πρώτη ύλη στη βιομηχανία. Πιστεύαμε, τουλάχιστον, οι εργαζόμενοι θα έχουν μια συγκροτημένη πρόταση που θα δίνει διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα που θα δημιουργηθούν και με την αγροτική πολιτική, αλλά και με το σχέδιο νόμου όταν γίνει νόμος του κράτους.
Σήμερα πραγματικά έγινε μία προσπάθεια και από το κύριο Υπουργό και από άλλους ομιλητές να φανεί ότι απέτυχε το νομικό πλαίσιο των συνεταιρισμών που υπήρχε μέχρι σήμερα, ο τρόπος που δινόταν οι επιδοτήσεις. Εμείς λέμε όχι μόνο απέτυχε, αλλά πέτυχε πλήρως τους σκοπούς, γιατί στόχος ήταν και της πολιτικής της Ε.Ε. αλλά και των κυβερνήσεων που πραγματικά αναδείχθηκαν σε καταστροφέας της αγροτικής παραγωγής. Φτάσαμε σήμερα μέχρι και ο Εισηγητής της ΝΔ μίλησε για τα κέρδη των πολυεθνικών. Είπε ότι οι πολυεθνικές που παράγουν ζωοτροφές έκαναν τα ζώα από χορτοφάγα σαρκοφάγα. Πρώτη φορά ακούμε από τη ΝΔ για ανθρώπινο καπιταλισμό, τον ακούγαμε από άλλους χώρους. Πάντως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα ξεκλήρισε βίαια χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, μεγάλωσε το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο της χώρας. Δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Βέβαια, οι συνεταιρισμοί που σήμερα θεωρούνται ότι απέτυχαν ήταν κατασκεύασμα του ΠΑΣΟΚ καταρχάς και της ΝΔ. Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σαν δεξαμενή ψήφων, έγιναν με λίγα λόγια αυτό που λέμε «κάνανε μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα». Καταχρέωσαν τους συνεταιρισμούς και μετά τους έριξαν στα δόντια του ….. τραπεζικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα στην ΑΤΕ που είναι σήμερα σχεδόν όλη καταχρεωμένη και είναι υποθηκευμένη η περιουσία των συνεταιρισμών.
Όσον αφορά στα άρθρα, το άρθρο 1 διαμορφώνει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τους νέους συνεταιρισμούς των μεγαλοαγροτών, όπως εμείς τους ονομάζουμε, μπορούν εκεί να μπουν και κάποιοι μικρομεσαίοι, αλλά αυτό που ανέφερα προχθές θα οπαλιστούν στη συνέχεια. Στο ίδιο άρθρο εδραιώνονται παρά πέρα οι ομάδες παραγωγών. Δημιουργούνται εταιρικές συμπράξεις για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων. Θεσμοθετείτε εσείς τα παρατηρητήρια που κατά τη γνώμη μας έχουν γίνει για άλλο λόγο όπως είναι στα νωπά οπωροκηπευτικά και αλλού. Όπως και εκεί έτσι και εδώ θα παρακολουθείτε τις χαμηλές τιμές των παραγωγών, τα μεγάλα κέρδη των εμπόρων και το ξεζούμισμα των καταναλωτών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των πόλεων και της υπαίθρου. Τα καλάθια που περιφέρεται ο κύριος Υπουργός και αναφέρονται και στο άρθρο 1 του νόμου είναι στη κατεύθυνση αποπροσανατολισμού, είναι να χρυσωθεί το χάπι του ξεκληρίσματος.
Στο άρθρο 2 έχουμε την άρση της κρατικής εποπτείας, τη δημιουργία εθνικού μητρώου συλλογικών αγροτικών οργανώσεων με αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού. Ορίζετε εκπρόσωπος του Υπουργείου που εποπτεύει μαζί με τη ΠΑΣΕΓΕΣ των μεγαλοαγροτών, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής  στις κατευθύνσεις βέβαια που βάζει η Ε.Ε..
Στο άρθρο 3 εποπτεύετε μέσα από την εποπτική αρχή τη καταβολή των συνεταιριστικών μεριδίων για να διώξετε μια ώρα γρηγορότερο τη φτωχομεσαία αγροτιά που δεν θα μπορεί να πληρώσει αυτή τη μεγάλη συνεταιριστική μερίδα η οποία θα δημιουργηθεί σίγουρα, για να μαζευτεί η γη και η παραγωγή σε λίγους.
Στο άρθρο 4 γίνεται αξιολόγηση για τη καταχώρηση στο μητρώο που διαχωρίζεται σε ενεργούς και ανενεργούς αγρότες ή συνεταιρισμούς χωρίς να αναφέρετε και να οριοθετείτε τον όρο όπως ζητήσαμε και χθες αλλά και στη συζήτηση για τη πρόταση για τη νέα αγροτική πολιτική 2014-2020. Βάζετε τρεις χρονιές για αξιολόγηση για να μπορείτε όσο πιο γρήγορα γίνετε να βάλουν στο χέρι οι συνεταιρισμοί που θα απομείνουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών που θα κριθούν αργά ή γρήγορα ανενεργοί. Θα μαζευτεί πραγματικά αυτή η περιουσία στους νέους συνεταιρισμούς που κατά τη γνώμη μας θα είναι συνεταιρισμοί των μεγάλων αγροτών, γιατί οι φτωχομεσαίοι αγρότες οι οποίοι έχουν απομείνει θα ξεκληριστούν βίαια.
Στο άρθρο 5 διατηρείτε τις ομάδες παραγωγών στη κατεύθυνση που βάζει η ίδια η Ε.Ε. για να έχουν πρόσβαση σε κίνητρα, σε χρηματοδοτήσεις από διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα, αλλά και με κεντρικό στόχο τη διάσπαση για να περάσει με λιγότερους τρανταγμούς η αντιαγροτική λαίλαπα που σίγουρα έρχεται.
Στο άρθρο 6 θεσμοθετείτε τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με στόχο το κέρδος των μεγαλομετόχων.
Στο άρθρο 7 διατηρείτε την ΠΑΣΕΓΕΣ σαν ιδεολογικό φορέα. Βέβαια σήμερα υπήρχε μία σύγκρουση, εμείς θεωρούμε ότι με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα η ΠΑΣΕΓΕΣ έκλεισε το κύκλο της. Προσέφερε υπηρεσίες αλλά ήταν το όχημα για να περάσει αυτή η αντιαγροτική πολιτική. Μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά κέντρα και συμβάσεις εργασίας παροχή υπηρεσιών θα συνεχίσει η ΠΑΣΕΓΕΣ και με τη νέα της μορφή να εξαγοράσει συνειδήσεις να καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα.
Στο άρθρο 8 διατηρείτε  τις διαεπαγγελματικές οργανώσεις αλλά προϊόν ή ομάδα ομοειδών προϊόντων και επιδιώκετε ξεκάθαρα να δώσετε σίγουρα κέρδη σε εμπόρους και βιομήχανους σε βάρους των μικρομεσαίων αγροτών και συνεταιρισμών. Βέβαια αυτό το ρόλο παίζουν και σήμερα οι διαεπαγγελματικές οργανώσεις, τους δίνετε παραπέρα δυνατότητες σε αυτή τη κατεύθυνση.
Στο άρθρο 9 θεσμοθετείτε την αγροδιατροφική σύμπραξη, τα περιβόητα καλάθια που όπως είπα και χθες τα κουβαλάει ο κύριος Υπουργός στις περιφέρειες. Δεν έχουν όμως αυτά τα καλάθια μέσα δώρα για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Προσπαθείτε να ξεγελάσετε κύριε Υπουργέ τη φτωχή αγροτιά, να σπείρετε συγχύσεις, αυταπάτες ότι μπορεί με τοπικά προϊόντα να λυθεί το πρόβλημα. Μιλάτε να γίνει Μεσογειακή Διατροφή, κρύβετε όμως ότι μέσα από τον ίδιο το Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μέσα από την ίδια Ε.Ε. μπορεί οι μεγαλοεισαγωγείς να φέρουν αθρόα προϊόντα που μπορεί να γίνει και με αυτά μεσογειακή διατροφή. Για παράδειγμα αναφέρω όπως είναι ελιές από το Μαρόκο, όπως είναι λάδι από τη Τυνησία, φασόλια από τη Τουρκία. Όλα αυτά όσο και αν θέλετε δεν μπορείτε να τα σταματήσετε.
 Επομένως, για αυτό λέμε ξεκάθαρα ότι αυτή η πολιτική των καλαθιών είναι στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού. Πιστεύουμε ότι μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό όπου θα αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μπορούν να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Αυτό γινόταν και παλαιότερα, δεν είναι μόνο με τα καλάθια, υπάρχει εμπειρία στους αγρότες γινόταν παλαιότερα με την καλλιέργεια της λεβάντας, με γλυκά του κουταλιού και με όλη αυτή την κατάσταση που πραγματικά αποδείχθηκε όχι μόνο δεν προσέφερε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά επιτάχυνε πάρα πέρα το βίαιο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Στο άρθρο 10 επιβάλετε τα συμβόλαια για μελλοντική πώληση των αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα προβλέπετε ότι η διάρκεια δεν μπορεί να είναι λιγότερη του ενός έτους. Ακούστε, κύριε Υπουργέ, το ένα έτος διασφαλίζει την τιμή στον έμπορα γιατί μπορεί να βρει τον παραγωγό σε μια αδύνατη στιγμή όπου θα έχει πραγματικές ανάγκες και η συμφωνηθείσα τιμή θα είναι αυτή η οποία δεν θα δίνει εισόδημα στον παραγωγό.Αν και διαφωνώ με το άρθρο, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η δέσμευση του ενός χρόνου.
Στο άρθρο 12, 13 και 15. εδώ φαίνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η συνέπεια με την οποία υπηρετείτε την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινής αγροτικής πολιτικής. Άλλωστε και εσείς και η Νέα Δημοκρατία συναποφασίζετε και εφαρμόζετε με ευλάβεια, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Κάνατε σαφές ότι μόνο οι ενεργοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις έχουν πρόσβαση σε παροχές και κίνητρα, σε φοροαπαλλαγές, σε απαλλαγές από το Φ.Π.Α. κ.λπ., αφανίζοντας έτσι τους φτωχούς αγρότες.
Και στις προτάσεις της νέας ΚΑΠ που παρουσιάσατε στην Επιτροπή, κ. Υπουργέ πριν λίγο καιρό και εκεί προβλέπονται οι ενεργοί και οι ανενεργοί αγρότες. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο όρος αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν θα δικαιούται τις επιδοτήσεις με την νέα ΚΑΠ οι αγρότες που θα χρεωθούν μη ενεργοί.
Στο άρθρο 14, μιλάμε για την χρηματοδότηση της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.. Το είπα και στην ακρόαση των φορέων, είναι τουλάχιστον ανήθικο να χρηματοδοτούνται από τα χρήματα, από τα χαράτσια που επιβάλλατε με τον ΕΛΓΑ στους αγρότες, οι νεκροθάφτες του αγροτικού κινήματος. Κατά τη γνώμη μας κ. Υπουργέ δεν είναι μόνο 1,800,000 ευρώ που αναφέρατε.
Θέλω να πω ότι το ποσό που αναφέρετε το 1,800,000, κατά τη γνώμη μας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί τα χρήματα που θα εισπραχθούν με τα νέα χαράτσια, έτσι τα ονομάζουμε, θα είναι περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τη γνώμη μας το ποσό που αντιστοιχεί στο 2% που θα πάει στην ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., σε αυτούς τους αγροτοπατέρες είναι περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Επομένως, δεν πρέπει να ισχύει και το 2%. Φροντίσατε να είναι πολλές οι εισπράξεις από τον ΕΛΓΑ.
Στο άρθρο 16, τροποποιείτε διατάξεις του νόμου 2810/2000 για τους συνεταιρισμούς. Αυτές οι αλλαγές είναι σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Στοχεύουν να επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της φτωχομεσσαίας αγροτιάς και να εκσυγχρονίσουν πραγματικά τους συνεταιρισμούς που απομένουν στην κατεύθυνση που ανέφερα νωρίτερα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται από την ΚΑΠ 2014 – 2020.
Στο άρθρο 19, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις. Το πότε θα πρέπει να καταβληθεί το συνεταιριστικό κεφάλαιο, αν και δεν ξεκαθαρίζεται αν θα είναι το ποσό των 60,000 ευρώ. Πώς θα γίνεται η εκκαθάριση. Προσπαθείτε να διατηρήσετε τους γυναικείους συνεταιρισμούς αν καλά το κατάλαβα που ήταν πραγματικά ένα δικό σας κατασκεύασμα αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθήσατε να περάσετε ένα μήνυμα ότι με την εκτροφή βατράχων και με γλυκά του κουταλιού θα λύσουν το πρόβλημα οι γυναικείοι συνεταιρισμο.ί
Και εγώ θεωρώ ότι είναι ένα πολύ υγιεινό προϊόν αλλά εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει εισόδημα. Δεν μπορούν από μόνοι τους αυτοί οι συνεταιρισμοί να λύσουν αυτά τα ζητήματα. Θεωρούμε ότι είναι ασπιρίνη σε βαριά αρρώστια. Δεν θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αλλά πρέπει να είναι παράλληλα όταν υπάρχει σιγουριά του εισοδήματος. Αυτοί οι γυναικείοι συνεταιρισμοί οι περισσότεροι είναι καταχρεωμένοι και είναι καταχρεωμένες και οι ίδιες οι γυναίκες και κινδυνεύουν με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος το άρθρο 20, αναφέρεται στην μετατροπή των ενώσεων σε αγροτικούς συνεταιρισμούς των μεγαλοαγροτών. Βέβαια οι συνεταιρισμοί που υπάρχουν μέχρι σήμερα έχουν απαξιωθεί, είναι σίγουρο αυτό και έχουν κλείσει τον κύκλο τους.
Κλείνοντας εμείς καταψηφίζουμε και τα άρθρα αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να βγάλει συμπεράσματα η φτωχομεσαία αγροτιά κατά κύριο λόγο ότι έρχονται τα χειρότερα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη ανάπτυξη στη χώρα, στον αγροτικό τομέα, στην αγροτική οικονομία. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να έχει στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πολιτών αυτής της χώρας με φτηνά και υγιεινά προϊόντα. Εμείς μιλάμε, ασφαλώς, για παραγωγικούς συνεταιρισμούς που δεν έχουν καμία σχέση οπότε με αυτούς που υπήρχαν μέχρι σήμερα αλλά ούτε και με αυτούς που προτείνει αυτό το σχέδιο νόμου. Μιλάμε για τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα συνενώνουν τις μικρές ιδιοκτησίες που θα κάνουν παρέμβαση από την φύτευση, την συλλογή, την συγκομιδή και την πώληση των προϊόντων. Θεωρούμε ότι μια τέτοια πολιτική, η οποία θα στοχεύει στην υπηρέτηση αυτών των αναγκών αλλά και μια πολιτική που θα στηρίζεται από έναν αγροτικό τομέα που θα παρεμβαίνει στη δημιουργία του κόστους παραγωγής στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα, στα μηχανήματα. Θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική είναι προς όφελος των αγροτών και όχι μόνο καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο αλλά θα παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση για να δημιουργηθούν αυτές οι προοπτικές. Ευχαριστώ.
      Κύριε Πρόεδρε, καταψηφίζουμε ως έχουν. Αν ενδεχομένως υπάρχει κάποια τροπολογία αύριο θα τα πούμε στη β΄ ανάγνωση και στην Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο