Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΣτΕ: Συζητήθηκαν στην ολομέλεια τα αναδρομικά των συνταξιούχων


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σε δημόσια ακροαματική διαδικασία ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των κύριων κι επικουρικών συντάξεών τους, όπως και την επιστροφή των τριών δώρων – επιδομάτων για ένα 11 μηνο....
Οι συνήγοροι του Δημοσίου επικαλέστηκαν την πρόσφατη κρίση στον Έβρο με την Τουρκία, την αγορά των 18 Γαλλικών αεροσκαφών Rafale, την αγορά δύο μεταχειρισμένων φρεγατών, το μεταναστευτικό, την πανδημία, την αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19, αλλά και το εθνικό δημόσιο συμφέρον. 

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν, ενώ δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία. 

Οι δικηγόροι αναφέρθηκαν εκτενώς και στην πανδημία, την οποία χαρακτήρισαν ως το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και στην αύξηση των ΜΕΘ. 

Παράλληλα, ανέφεραν ότι δεν επλήγησαν οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξιμα χρόνια άνω των 30, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι συντάξεις τους, ενώ όταν δόθηκαν οι διαφορές στις κύριες συντάξεις, δεν υπήρξε άρνηση από την πλευρά τους να τις πάρουν. 

Κλείνοντας ο συνήγορος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε με απορία: «Δεν ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον». 

ΕΦΚΑ 

Στην ίδια γραμμή και ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ταμιακές δυσκολίες λόγω της πανδημίας, τονίζοντας ότι οι συνταξιούχοι δεν επλήγησαν από αυτή. Ακόμη, τόνισε ότι εάν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνταξιούχων, τότε ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία και ζήτησε να απορριφθούν οι αιτήσεις των συνταξιούχων για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. 

Συνταξιούχοι 

Οι συνήγοροι των συνταξιούχων, τόνισαν ότι με τη μη καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και των τριών δώρων τους που έγινε με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη. 

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση, η οποία είχε ανακοινώσει ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις. 

Οι δικηγόροι των συνταξιούχων αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων. Το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες, ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή, τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν, κ.λπ. καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις. 

Τα αιτήματα των συνταξιούχων 

Στις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση: 

1) της υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και 

2) της υπ΄ αριθμ. Φ11321/37311/1610/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα. 

Οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες δικαιώθηκαν, εν μέρει, οι συνταξιούχοι. 

Με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζεται, η από 13.10.2020 άτοκη επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων και δεν ρυθμίζεται η επιστροφή των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας). 

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της. 

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο