Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για αποφάσεις – Ανοίγουν αλλά… μισά τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου

 


Η εβδομάδα που διανύουμε, παρά το γεγονός ότι είναι εβδομάδα σκληρού lockdown, αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις.

Κυρίως διότι στα επιδημιολογικά δεδομένα θ’ αποτυπωθούν τυχόν συνέπειες από τις ημέρες των γιορτών, ενώ τα χθεσινά στοιχεία χτυπούν διπλό καμπανάκι: από τη μία πλευρά ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα (σ.σ.: πάνω από 400) κι από την άλλη ο υψηλός δείκτης θετικότητας που κάνει την επανεμφάνισή του μετά από αρκετό καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναμένει την ετυμηγορία των ειδικών για το αν θα παρατείνει ή όχι και την επόμενη εβδομάδα – ή ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες – το σκληρό lockdown, όπως φαίνεται να εισηγούνται κάποια από τα μέλη της επιτροπής. Την ίδια στιγμή, επικυρώθηκε από τους ειδικούς το άνοιγμα των σχολείων από την επόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, ωστόσο αυτό αφορά σε πρώτη φάση μόνο τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, καθώς οι αποφάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια θα ληφθούν το επόμενο διάστημα. Επίσης, θα ισχύσει μείωση της εξεταστέας ύλης για τη Γ’ Λυκείου, αλλά και πλέγμα μέτρων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την αποφυγή του συνωστισμού και της αυξημένης κινητικότητας (διαφορετικό ωράριο για τις τάξεις, δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς κτλ.).

Σε ανοιχτή σύγκρουση, ωστόσο, με την κυβέρνηση προχωρεί η Εκκλησία, με αφορμή την απόφαση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η λειτουργία των Θεοφανείων. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτούς τους ναούς και να προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξει σφοδρή αντίδραση από την πλευρά του Μαξίμου. «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Σε ό, τι αφορά, τέλος, στους εμβολιασμούς, ως στόχος τίθεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Ιανουαρίου 220.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 100.000 ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, από τους οποίους θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των εμβολιασμών ύστερα από τους υγειονομικούς και τους διαμένοντες και εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές που θα καλυφθούν πλήρως. Εκτιμάται πως εάν παραληφθούν το επόμενο διάστημα δόσεις από εμβόλια άλλων εταιρειών πλην της Pfizer, τότε ο αριθμός των 220.000 εμβολιασμών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Ούτως ή άλλως, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της ΕΕ σε ό, τι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη. Επίσης, σημειώνεται ότι ενδεικτικό της δυσκολίας του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι από τις 27 Δεκεμβρίου έως χθες στη Γαλλία είχαν γίνει μόνο 500 εμβολιασμοί, στο Βέλγιο 700 και στην Ισπανία 25.476. Στην Ελλάδα έχουν γίνει το ίδιο διάστημα 9.528 εμβολιασμοί, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, έχουν αποφασίσει λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις 8 Ιανουαρίου.

Αιμίλιος Περδικάρης

Πηγή: thecaller.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο