Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

To «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»: Αλήθειες και ψέματα!


      Σήμερα αν επιχειρήσουμε μια στατιστική έρευνα  με ερώτημα τι ήταν η Κλεοπάτρα, τότε η επεξεργασία των απαντήσεων, και με  ποσοστό άνω του 99%, θα έχουμε ως αποτέλεσμα ότι η Κλεοπάτρα ήταν μια Αιγύπτια, ήταν μια υπερβολικά όμορφη γυναίκα, ήταν θηλυκά προκλητική και  πανούργα.
      Οι σωστές απαντήσεις περί της Ελληνικής καταγωγής της, περί της άσκημης εμφάνισής της και  περί της μόρφωσής της (ομιλούσε όλες τις γλώσσες των υπηκόων της), λόγω του μικρού στατιστικού ποσοστού, θα πρέπει να ληφθούν ως στατιστικά λάθη, για να επαληθευτούν όλοι αυτοί που «πιπιλίζουν» επί χρόνια την ίδια «ροζ» καραμέλα.
          Το ίδιο συμβαίνει και με την φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμε». Εδώ το ποσοστό θα αγγίξει το 100% με βέβαια την απάντηση ότι την είπε ο  Χαρίλαος Τρικούπης, Πρωθυπουργός την κρίσιμη χρονιά του 1893...........



      Μάλιστα αυτήν την φράση την έχουν ταυτίσει με το συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ μερικά ιστορικά ντοκιμαντέρ, εμφανίζουν τον Χ. Τρικούπη επί του βήματος της Βουλής και από κάτω στην οθόνη ή με λόγια του εκφωνητή, αποδίδεται στο τηλεοπτικό κοινό η γνωστή φράση  «δυστυχώς επτωχεύσαμε».

        Το ίδιο πίστευα μέχρι την στιγμή που εκδόθηκε το δίτομο έργο «Χαρίλαος Τρικούπης- η ζωή και το έργο του», έκδοση της Βουλής των Ελλήνων.
       Εκεί ανάμεσα στα άρθρα του Χαρίλαου Τρικούπη, άρθρα ως ανώνυμος πολίτης, ως ενεργός πολιτικός αλλά και ως Πρωθυπουργός, ανάμεσα στην χρονολογική παράθεση των γεγονότων που σημάδευσε ή σημαδεύτηκε ο βίος του Πρωθυπουργού Χ.Τρικούπη, εκεί υπάρχει η ενημέρωση ότι η φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμε» δεν μπορεί να αποδοθεί στον Πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.

        Σε κανένα κείμενο του δεν περιέχεται η φράση αλλά ούτε κάτι παραπλήσιο που να συνάγει αυτήν την έκφραση.  
     Σε κανένα πρακτικό της Βουλής των Ελλήνων δεν είναι καταγεγραμμένη η φράση αυτή.(βλέπε σελίδα 106, Α΄τόμος, Χαρίλαος Τρικούπης, η ζωή και το έργο του, έκδοση Βουλή των Ελλήνων).

          Έρχεται λοιπόν το ερώτημα, από πού ξεφύτρωσε αυτή η λανθασμένη ενημέρωση, που έφτασε να διατυμπανίζετε το γεγονός αυτό,  μέχρι το σημείο ότι ο Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης την εκστόμισε από το βήμα της Βουλής.
     Από το ίδιο πολυσέλιδο και προσεγμένο σύγγραμμα, υπάρχει η ενημέρωση ότι στα μετέπειτα χρόνια, ένας άλλος πολιτικός, ο Ανδρέας Συγγρός, στα απομνημονεύματα του, αποδίδει την φράση αυτή στον Χ. Τρικούπη.
       Μοναδική πηγή αυτής της πληροφόρησης είναι τα απομνημονεύματα του Ανδρέα Συγγρού. Κανένας άλλος πολιτικός της εποχής και πρίν την έκδοση των απομνημονευμάτων του Α. Συγγρού, δεν τοποθετήθηκε για την απόδοση αυτής της φράσης στον Χ. Τρικούπη.
         Εδώ όμως θα πρέπει να προσέξουμε για την τυχόν ύπαρξη σκοπιμότητας, εκ μέρους του A. Συγγρού, σκοπιμότητα στο να αποδώσει στον Χ.Τρικούπη την ανωτέρω φράση.
       Δεν θα υπεισέλθω σε αναλυτική  παράθεση των ιστορικών γεγονότων φιλίας ή προστριβών μεταξύ Χ. Τρικούπη  και Συγγρού, αλλά μόνο θα παροτρύνω την μελέτη των γεγονότων που υπήρξαν και διαδραματίστηκαν την εποχή των δύο αυτών προσώπων.

    Τα γεγονότα των Λαυρεωτικών (το 1873) θεωρούμε ότι είχαν δημιουργήσει το υπόβαθρο για να υπάρξει μια πολιτική διάσταση.
       Η πρώτη φανερή προστριβή, ένα γεγονός που κατά την γνώμη μου σημάδεψε την σχέση των δύο ανδρών ήταν η απόρριψη ως Δημάρχου Αθηναίων, του Α. Συγγρού.

     Ο Α. Συγγρός, Κωνσταντινοπολίτης, καλός γνώστης του Τραπεζικού συστήματος, το 1887 αποφάσισε να διεκδικήσει την Δημαρχία των Αθηνών. Κατέλαβε την πρώτη θέση έναντι του δεύτερου φιλοτρικουπικού υποψηφίου. Μετά από ολίγες ημέρες εξέπεσε του αξιώματος όταν έγινε δεκτή η ένσταση που κατατέθηκε δηλ. ότι ο Α. Συγγρός δεν μπορούσε να διεκδικήσει την Δημαρχία Αθηνών , αφού δεν ήταν δημότης της πόλης. (βλέπε ίδιο σύγγραμμα σελίδα 87).

        Και πλέον μετά από χρόνια, χρόνια μετά το γεγονός της πτώχευσης του 1893, έρχεται κάποιος (και όχι τυχαίος) και αναφέρεται στην περίφημη φράση, αποδίδοντας την, στον Χ. Τρικούπη. Από την μελέτη που κατέχω, δεν έχω εντοπίσει σε κανένα σύγγραμμα της περιόδου μεταξύ της πτώχευσης του 1893 και της δημοσίευσης των απομνημονευμάτων του Α. Συγγρού,  που να ταυτίζει την  περίφημη φράση με τον  Χ.Τρικούπη.

       Θα ήταν κούραση για το αναγνωστικό κοινό να αναφερθώ και στα γεγονότα που συντονίστηκαν  από την πρώτη στιγμή του θανάτου του Χ. Τρικούπη. Το μόνο που θα καταγράψω, και αυτό μόνο για να γίνει αντιληπτό το κλίμα που είχε δημιουργηθεί και συνεχίστηκε να καλλιεργείται κατά του Χ. Τρικούπη, είναι ότι ακόμη και η αναγγελία του θανάτου του έγινε μήνες μετά από την μέρα που απεβίωσε.

      Θα κλείσω το άρθρο με την ταύτιση της κατασυκοφάντησης του Χ. Τρικούπη με αυτή της Κλεοπάτρας.  Ας μου επιτραπεί για την αντιστοίχηση να εκφραστώ ως «παράλληλοι βίοι». 
     Η Κλεοπάτρα κατηγορήθηκε ότι αποχώρησε στην διάρκεια της ναυμαχίας του Ακτίου και της αποδίδεται ένα σοβαρό μέρος της επελθούσας ήττας. 
    Το γεγονός της αποχώρησης από την ναυμαχία καταγράφθηκε μετά από περίπου 100 χρόνια από το γεγονός της ναυμαχίας. Κανένας ιστορικός της εποχής του Αυγούστου δεν αναφέρθηκε στο γεγονός, παρά μόνο 100 χρόνια μετά ο Ιώσηπος Φλάβιος καταγράφει την πληροφορία ότι με την βοήθεια του αέρα η Κλεοπάτρα έσπασε την συνοχή του στόλου του Αντωνίου και ανοίχτηκε στο πέλαγος. 
      Κανένας δεν αναλογίστηκε για τον τυχόν σκοπό του Ιώσηπου, κανένας δεν προβληματίστηκε πώς δύναται μια ομάδα από πλοία να ταξιδεύει κόντρα στον άνεμο (μπάτης) και να διαφύγει στο Ιόνιο πέλαγος, κανένας από τους σύγχρονους γραφείς των καθημερινών άρθρων στις εφημερίδες δεν άνοιξε το δίτομο και πολυσέλιδο σύγγραμμα που εκδόθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, σύγγραμμα που περιγράφει όσα, για τον Χαρίλαο Τρικούπη,  ανωτέρω έχουμε αναφέρει και για την περίφημη φράση.

       Δυστυχώς με την Ελληνικής καταγωγής Κλεοπάτρα, την απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρέθηκε μετά από 100 χρόνια κάποιος και την κατασυκοφάντησε, με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να «παπαγαλίζουν» τα «κατά συνθήκη ρωμαϊκά ψεύδη». (βλέπε αναλυτικά στο σύγγραμμα της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ «Η ναυμαχία του Ακτίου»)
     Δυστυχώς με τον Χαρίλαο Τρικούπη, βρέθηκε κάποιος (μετά τον θάνατο του Χ.Τρικούπη) και τον κατασυκοφάντησε, με αποτέλεσμα σήμερα να του αποδίδεται μια φράση αλλά και μια δυσμενής κατάσταση.

     Και όλα αυτά, γιατί βρέθηκαν μερικοί και παραποίησαν την ιστορία, βρέθηκαν μερικοί και δημιούργησαν καταστάσεις με την παραπληροφόρηση, και από την άλλη πλευρά εμείς δεν είχαμε την δυνατότητα πρόσβασης στην πρωτογενή πληροφορία.
Δυστυχώς επτωχεύσαμε στην μελέτη των γραφών.

ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός
Αντιπρόεδρος Της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΊΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
Αναλυτής Συστημάτων,
Βόνιτσα Αιτ/νιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο