Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Καπνός: Πως η παρανομία ανεβάζει την τιμή


         Γιατί όμως κυνηγούν κάποιον που βάζει λίγο καπνό για δική του κατανάλωση ή για να δίνει (ναι, με ένα μικρό αντίτιμο) σε φίλους και γνωστούς; Επισήμως γιατί αποτελεί φοροκλοπή και παράνομο εμπόριο και γιατί κάνοντας το μεσάζοντα, χωρίς να έχουν παραγωγή βγάζουν μαύρα λεφτά από αυτό το εμπόριο. “Κι όμως η τιμή που διαμορφώνεται ακριβώς επειδή το προϊόν είναι παράνομο,  είναι τελικά εκείνο που κάνει ελκυστικό το να κάνεις αυτό το εμπόριο!” μου έλεγε από ίδια πείρα ο αναγνώστης μας. 
      Δηλαδή αν επιτρεπόταν για κάποια ποσότητα (όχι να έχει κάποιος τόνους για εμπορία…) η διάθεση προϊόντων καπνού από κάποιον που τον παράγει, βρίσκοντας με κάποιο τρόπο μια δήλωση προσωπικής κατανάλωσης,  η τιμή θα διαμορφωνόταν σε επίπεδα που δεν θα έκανε να ανθεί το “παράνομο” εμπόριο.

          Θα έχετε προσέξει ότι μέρες που είναι και παρά τους αυστηρούς και άτεγκτους ελέγχους της εποχής έχει γεμίσει η αγορά με προϊόντα αμφίβολης προέλευσης. Προϊόντα καθαρισμού, προϊόντα τύπου κόλα, χαρτικά, ρούχα, παπούτσια κλπ. 
      Αυτό, δε, που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι τα πιο πολλά προϊόντα είναι από τη Βουλγαρία από την οποία κάποιος δίαυλος έχει βρεθεί. Το κίνητρο είναι ασφαλώς η τιμή που είναι το πολύ στο μισό των ελληνικών προϊόντων......



     Τυπικά, βέβαια, δεν απαγορεύεται κάποιος να φέρνει προϊόντα από ένα συνδεδεμένο κράτος- μέλος της Ε.Ε. μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Τα προϊόντα που αναφέρουμε σίγουρα δεν έχουν αφήσει τίποτε στο ελληνικό κράτος καθώς όλες οι σημάνσεις πάνω τους είναι μόνο στη γλώσσα της χώρας από όπου προέρχονται ή και σε κάποιες ακόμα, πάντως δεν έχουν ούτε λέξη στα ελληνικά που σημαίνει ότι δεν πέρασαν από τις κανονικές οδούς…

       Κι εδώ φαίνεται  η αναποτελεσματικότητα  των ελέγχων και του φοροκυνηγιού με λάθος προτεραιότητες. 
      Προϊόντα όπως ο καπνός, για παράδειγμα. Με την επισήμανση ότι το κάπνισμα δεν κάνει καλό ένας αναγνώστης μου έλεγε πρόσφατα ότι η περίπτωση του συμπολίτη μας που πιάστηκε με 400 και πλέον  κιλά καπνού από τις αρχές, εντάξει, μπορεί να πει κανείς ότι έχει μια αξία που υπαγορεύεται από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, μια και πρόκειται για χονδρεμπόριο στην πραγματικότητα. 
        Γιατί όμως κυνηγούν κάποιον που βάζει λίγο καπνό για δική του κατανάλωση ή για να δίνει (ναι, με ένα μικρό αντίτιμο) σε φίλους και γνωστούς; Επισήμως γιατί αποτελεί φοροκλοπή και παράνομο εμπόριο και γιατί κάνοντας το μεσάζοντα, χωρίς να έχουν παραγωγή βγάζουν μαύρα λεφτά από αυτό το εμπόριο. 
       “Κι όμως η τιμή που διαμορφώνεται ακριβώς επειδή το προϊόν είναι παράνομο,  είναι τελικά εκείνο που κάνει ελκυστικό το να κάνεις αυτό το εμπόριο!” μου έλεγε από ίδια πείρα ο αναγνώστης μας. 
       Δηλαδή αν επιτρεπόταν για κάποια ποσότητα (όχι να έχει κάποιος τόνους για εμπορία…) η διάθεση προϊόντων καπνού από κάποιον που τον παράγει, βρίσκοντας με κάποιο τρόπο μια δήλωση προσωπικής κατανάλωσης,  η τιμή θα διαμορφωνόταν σε επίπεδα που δεν θα έκανε να ανθεί το “παράνομο” εμπόριο.

       Φυσικά θα πει κάποιος ότι έτσι θα έχαναν λεφτά οι καπνοβιομηχανίες και πράγματι έτσι είναι. Όμως εδώ έχουμε άλλο παραλογισμό. 
      Μεγάλη καπνοβιομηχανία υπέγραψε δέσμευση με το κράτος για να παίρνει το 50% του καπνού που θα βγαίνει από δω και πέρα στη χώρα. 
      Αλλά για κάποιον τα 2 ευρώ το κιλό που δίνει η εταιρία είναι αδύνατον να είναι κίνητρο όταν στο “παράνομο” η τιμή είναι 20 φορές πάνω. Άρα; 
      Τελικά με αυτό το τσουβάλιασμα δεν μένει ψηλά η τιμή και χάνει και το κράτος δασμούς αλλά χάνουν την ευκαιρία να βάλουν πάλι ακόμα περισσότεροι “κανονικά” και νόμιμα καπνά; 
       Και αν φέτος “έβαλαν” κάποιοι και πούλησαν φανταστείτε τι θα γίνει του χρόνου αφού όλο και λιγότεροι μπορούν να καπνίζουν τα γνωστά διεθνή τσιγάρα. 
      Εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να απαγορευτεί το “στρίψιμο” όπως συμβαίνει αλλού. Θα πρόκειται για μέτρο της ίδιας… επιτυχίας όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο