Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τροπολογία του ΥΠEΚA για τα φωτοβολταϊκά


    Μέσω ειδικής τροπολογίας που θα κατατεθεί εντός του Μαΐου στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φαίνεται ότι θα δοθεί τελικά η λύση στο «γόρδιο δεσμό» των αγροτών που θέλησαν να υλοποιήσουν τα φωτοβολταϊκά τους μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης.

     Στα χέρια του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασ. Παπαγεωργίου βρίσκεται ρύθμιση που έχει προτείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η οποία λύνει οριστικά το πρόβλημα......


  
         Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης στον πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου, Θ. Κουτσουπιά κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο ΥΠΑΑΤ, το υπουργείο έχει ετοιμάσει και έχει προωθήσει στον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, Θ. Παπαγεωργίου σχετική ρύθμιση που λύνει οριστικά το πρόβλημα. 
      Εφόσον ο κ. Παπαγεωργίου δώσει το «πράσινο φως», η ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα με τη μορφή τροπολογίας ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης τα οποία μέχρι σήμερα «κόβονταν» στις αξιολογήσεις.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα Σχέδια Βελτίωσης
       Η αντιπροσωπεία της ΕΑΣ Αγρινίου είχε συνάντηση και με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου, Θ. Θεοχαρόπουλο ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες και για το σύνολο των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν «βαλτώσει». 
     Όπως σημειώνει στο Agronews o κ. Κουτσουπιάς, «μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσουν οι εγκρίσεις για 150 από τα συνολικά 220 Σχέδια που έχουν υποβληθεί από το νομό μας. Αλλά εξίσου γρήγορα θα «τρέξουν» οι διαδικασίες και για όλα τα υπόλοιπα υπόλοιπα ώστε να έχουν τελειώσει μέχρι τα τέλη Μαϊου ή, το αργότερο, τις αρχές Ιουνίου.»
      Ο κ. Κουτσουπιάς δηλώνει σχετικά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών – στις οποίες παρών ήταν, όπως μας είπε, και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Μ.  Κορασίδης: «Σίγουρα θα ήταν ακόμα καλύτερο να φεύγαμε με κάποιο ψηφισμένο νόμο ή έγγραφη δέσμευση στα χέρια μας. Όμως, μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις κι εμείς, χωρίς να ενθουσιαζόμαστε, θα  περιμένουμε να δούμε αν και κατά πόσο θα υλοποιηθούν. Επίσης ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις μας για τον ανασχεδιασμό του Μπαλτατζή και των υπόλοιπων προγραμμάτων του υπουργείου που ετοιμάζει για το καλοκαίρι».

Ξανά στην Αθήνα την Παρασκευή για τη διαμαρτυρία στο ΥΠΕΚΑ
     Ο κ. Κουτσουπιάς θα βρεθεί ξανά στην Αθήνα, μαζί με τουλάχιστον 400 παραγωγούς από το νομό Αιτωλοακαρνανίας, την Παρασκευή 26 Απριλίου για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία και κατάληψη του ΥΠΕΚΑ

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:
    Απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα κρίσιμα ζητήματα των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν «βαλτώσει» και των αγροτικών φωτοβολταϊκών θα ζητήσουν οι Αγρινιώτες παραγωγοί και η τοπική ΕΑΣ σε συνάντηση που έχουν μαζί του αυτή την ώρα.
     Το ραντεβού έχει κλεισθεί για τις 14:00 και, όπως λέει στο Agronews, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς οι αγρότες περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις από τον κ. Τσαυτάρη.
    «Από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου μας έχουν διαμηνύσει ότι έχει καταρτισθεί ένα σχέδιο που απαντάει στα ερωτήματά μας, εμείς ωστόσο κρατάμε τις επιφυλάξεις μας», σημειώνει ο κ. Κουτσουπιάς.
    Οι Αγρινιώτες διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης  που έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα, 2,5 χρόνια μετά την υποβολή τους, σε σύνολο 220 προτάσεων (από το νομό Αιτωολοακαρνανίας) να έχουν προεγκριθεί 39 και να έχουν λάβει οριστική έγκριση μόλις 24.
       Παράλληλα,  όσοι από τους παραγωγούς της περιοχής επιχείρησαν να εντάξουν στα Σχέδιά τους προτάσεις τους και για φωτοβολταϊκά (αξιοποιώντας  τη σχετική δυνατότητα που τους έδινε η γνωστή ρύθμιση Μπατζελή), διαπιστώνουν σήμερα ότι υπό το πρόσχημα της «αυτοπαραγωγής», τα Σχέδιά τους απορρίπτονται.

Συλλαλητήριο και κατάληψη του ΥΠΕΚΑ την Παρασκευή

      Τα τεκταινόμενα, πάντως, γύρω από τα φωτοβολταϊκά δεν ανησυχούν μόνο τους παραγωγούς του Αγρινίου αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Γι’ αυτό και το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου έχει προγραμματισθεί για τις 10.00 το πρωί συλλαλητήριο και κατάληψη του ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή αγροτών από όλη τη χώρα.
    Οι παραγωγοί αντιδρούν για το «τσουβάλιασμα» των επενδύσεών τους με εκείνες των υπόλοιπων ιδιωτών, γεγονός που έχει συνέπεια να πλήττονται άμεσα τόσο από το «πάγωμα» των νέων συνδέσεων όσο και από την «ειδική εισφορά» η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα είναι αυξημένη στο 40% του τζίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο