Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Γυμνάσια -Λύκεια: Πότε η πιθανή ημερομηνία -Τι θα γίνει με μετακίνηση εκτός νομού & εστίαση


Σε σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, προχωράει η κυβέρνηση....
Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η βήμα- βήμα επανεκκίνηση της οικονομίας ώστε να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. «Κρίσιμη» ημερομηνία σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες θεωρείται η 1η Φεβρουαρίου. 
Μητσοτάκης: Όχι συνωστισμός 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ξεκίνησε σήμερα. «Αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας. 

Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης . 
Μετακίνηση από νομό σε νομό 

Το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων της προηγούμενης εβδομάδας ακολούθησε άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ την Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών ρίχνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της άρσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό που αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων που αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης ,είναι η λειτουργία τους να είναι το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων. 

Οι σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα, εξετάζεται το άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτω, όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι. 
Άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων 

Στο μεταξύ το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, που εκτιμάται ότι θα είναι ενιαίο, δηλαδή δεν θα προηγηθεί η Γ’ λυκείου), σε περίπτωση που συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα με αρχές Φεβρουαρίου. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων δεν μπορεί να αποφασιστεί άμεσα καθώς χρειάζεται να αποτιμηθεί τοεπιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος της αγοράς . «Πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε σχέση με το άνοιγμα των δημοτικών. Θέλουμε ν’ ανοίγουμε με ασφάλεια, λαμβάνοντας αποφάσεις εβδομάδα-εβδομάδα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα χρειαστεί μία περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα, με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει με το άνοιγμα λιανεμπορίου και των δημοτικών σχολείων και στη συνέχεια, αφού πάρουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις», υποστήριξε. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Χρήστο Ταραντίλη,η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά «καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%». 

Όσον αφορά την εστίαση , παίρνει αναβολή επ’ αόριστον. Οι όποιες αποφάσεις θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο , ενώ σε πρώτη φάση θα επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων των μαγαζιών (με θερμάστρες). 

aftodioikisi

4 σχόλια:

  1. Οτι κ να ανοιξει μαρτιο ξανα μεσα..λιγο πριν το πασχα δηλαδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ετσι λεω και εγω ανώνυμε 19 Ιανουαρίου 2021 - 6:22 μ.μ .τι θα απογίνουν τοσες παραγγελίες απο τα εμβολια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λυκειάρχης Νωντας τι γνώμη έχει για το θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερχονται εκλογες..ο νοων νοειτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο