Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Αμετάκλητη η καταδίκη από τον Άρειο Πάγο για Αγρινιώτη που είχε αποπλανήσει ανήλικο αγόρι το 2003


Η καταγγελία σε βάρος του είχε γίνει 14 χρόνια μετά- ο 51χρονος βρίσκεται ήδη στη φυλακή 
Με απόφαση του Αρείου Πάγου, απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης γνωστού Αγρινιώτη ο οποίος καταδικάστηκε για αποπλάνηση ανηλίκου πού είχε γίνει το 2003.....
Η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης αυτής έγκειται στο ότι η ασέλγεια σε βάρος του ανήλικου αποκαλύφθηκε 14 χρόνια μετά και μάλιστα χωρίς ο ανήλικος να το καταγγείλει, συνθήκες ανάλογες με της υπόθεσης που είναι στο επίκεντρο του πανελληνίου ενδιαφέροντος αυτές τις μέρες, της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου. 

Ένα άλλο στοιχείο που συγκλονίζει και αντιστοιχεί με όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες, ήταν η δυσπιστία των αρμοδίων την οποία αντιμετώπισε το θύμα. 

Η αντίστροφη μέτρηση για τον αγρινιώτη καταδικασμένο τελεσίδικα παιδεραστή άρχισε στο ακροατήριο όταν το θύμα του, 24 ετών τότε, τον Νοέμβριο του 2013 απολογούμενο στα πλαίσια άσχετης υπόθεσης, στην οποία εμπλέκονταν ως κατηγορούμενος, μίλησε για τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε από την ηλικία των δεκατριών ετών όταν είχε κατ’επανάληψη κακοποιηθεί σεξουαλικά από γνωστό 50χρονο αγρινιώτη. 

Η είδηση τότε είχε προκαλέσει σοκ μιας και ο καταγγελλόμενος ήταν γνωστός, εξαιτίας της ενασχόλησης του με τα κοινά. 

Ήταν τότε, η πρωτοβουλία του Εισαγγελέα της έδρας να στείλει αντίγραφο των πρακτικών της δίκης στον αρμόδιο Εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθεί δίωξη και η καταγγελία για την αποπλάνηση να διερευνηθεί. 

Με βούλευμα αρχικά ο 51χρονος είχε απαλλαγεί αλλά σε βάρος της απόφασης αυτής ασκήθηκε αίτηση αναίρεσης από την πλευρά του θύματος, που έγινε δεκτή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κι έτσι η υπόθεση πρωτόδικα εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2018 στο ΜΟΔ της Λευκάδας, το οποίο και καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε πέντε χρόνια κάθειρξη. 

Ασκήθηκε έφεση και σε δεύτερο βαθμό το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αγρινίου, τον Νοέμβριο του 2019 τον έκρινε επίσης ένοχο και τον καταδίκασε στην ίδια ποινή και μετά την απαγγελία της απόφασης ο γνωστός αγρινιώτης οδηγήθηκε στις φυλακές όπου κρατείται ως σήμερα. 

Τον δικαστικό επίλογο στην υπόθεση έγραψε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος, οποίος με απόφασή του που δημοσιεύθηκε αυτές τις μέρες, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης την οποία είχε ασκήσει ο καταδικασθείς. 

Σύμφωνα με τον συνήγορο του θύματος Κωνσταντίνο Καπελλάκη, ο Άρειος Πάγος που με το βούλευμα του οποίου άνοιξε το δρόμο για την παραπομπή του δράστη, έγραψε και τον επίλογο της τραγικής υπόθεσης αυτής, που μέχρι και σήμερα επηρεάζει την οικογένεια του θύματος. 

Η υπόθεση συγκλόνισε την κοινωνία του Αγρινίου καθώς η αποπλάνηση του ανηλίκου συνέβαινε χωρίς η οικογένειά του να αντιληφθεί το παραμικρό. Ακόμη, κανείς δεν βρέθηκε να μιλήσει την κρίσιμη στιγμή που έβλεπαν τον 51χρονο μαζί με τον ανήλικο, ούτε την κρίσιμη στιγμή που η αυθόρμητη αναφορά του θύματος για τα δεινά που πέρασε στα χέρια του, εξετάζονταν από την ανακριτική αρχή. 

Η υπόθεση εξ ορισμού ήταν δύσκολο να αποδειχθεί καθώς είχαν μεσολαβήσει 14 χρόνια από την τέλεση των πράξεων, όμως η επιμονή της οικογένειας και η ευαισθησία της εισαγγελέως και των δικαστών του Αρείου Πάγου τον οδήγησαν τελικά στην αίθουσα του ΜΟΔ Λευκάδας, προκειμένου να λογοδοτήσει και να τιμωρηθεί για τις αρρωστημένες πράξεις του. 

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καπελάκης, “η αντίδραση αυτή των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης -σ.σ. αφού η καταγγελία έγινε 14 χρόνια μετά- δεν πρέπει να μας παραξενεύει διότι η φυσιολογία του εγκλήματος αυτού, αδρανοποιεί το θύμα, το οποίο νιώθει πολλές φορές αδύναμο να αντιμετωπίσει όχι μόνο το δράστη αλλά και τα σχόλια της κοινωνίας αλλά και τους δικούς του εφιάλτες τους οποίους ξαναζεί κάθε φορά διηγείται το τι ακριβώς του συνέβη. Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη χειρότερη όταν το θύμα κακοποίησης είναι αγόρι, όπως εν προκειμένω, καθώς στην περίπτωση αυτή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της αλλοίωσης ή αμφισβήτησης της σεξουαλικής του ταυτότητας. Τόσο στην διεθνή όσο και στην ημεδαπή βιβλιογραφία αναφέρονται πάρα πολλές υποθέσεις κατά τις οποίες τα θύματα τέτοιου είδους επιθέσεων βρίσκουν τη δύναμη, το κουράγιο και το σθένος να καταγγείλουν τη βαρβαρότητα που υπέστησαν πολλά χρόνια μετά, έως και 27 έτη μετά την κακοποίηση τους όπως στην περίπτωση κακοποίησης ανήλικης στο Swindon της Αγγλίας. 

Με άλλα λόγια, απαιτείται σθένος για να δικαιωθούν τα θύματα και ελάχιστα σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθά ο κοινωνικός περίγυρος που συχνά κάνει πως δεν γνωρίζει“. 
agriniopress

2 σχόλια:

  1. Για Παιδεραστές κ βιαστες να μην υπαρχει κανενα ελαφρυντικο.ισοβια καταδικη κ μονο..εφοσον δεν υπαρχει θανατικη ποινη.η θανατικη ποινη θα πρεπει να ξαναεξεταστει στο να υπαρξει.μονο για παιδεραστες κ βιαστες.μονο ετσι θα εξαφανιζοταν αυτη η μαστιγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Δικαστές θα πρέπει να επιβάλουν τη χειρότερη τιμωρία. Ούτε ελαφρυντικά πρότερου έντιμου βίου. Ποιού έντιμου βίου να βιάζει παιδιά? Ντροπή τους και γίνονται γονείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο