Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Η Ιστορία του Ιατρού Χαρίλαου Β. Σαμαρά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από τη Μαχαλά Ξηρομέρου.

  
      Η "Αναμνήσεις έθιμα Φυτειωτών" στο Facebook, δημοσιεύει βιογραφικό απόσπασμα του Ιατρού Χαρίλαου Β. Σαμαρά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με καταγωγή από τη Μαχαλά Ξηρομέρου.
Ο Σαμαράς Χαρίλαος του Βασιλείου και της Ευφροσύνης γεννήθηκε το 1891 στο Μαχαλά Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Το 1924 παντρεύτηκε την Θεοδώρα Ιωάννου Παππά από τη Λεπενού και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κωνσταντίνο, την Ευφροσύνη, την Ελένη και το Βασίλειο.
Φοίτησε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξήλθε ως ιατρός παθολόγος. 

Ένας εξαίρετος επιστήμονας και άνθρωπος, ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα στη Μαχαλά και στη Παπαδάτου Ξηρομέρου. Στην Αθήνα προσλήφθηκε με σύμβαση ως γιατρός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσφέροντας άριστες υπηρεσίες ιδιαίτερα σε περιοχές που μαστίζονταν από την ελονοσία. Η προσφορά του προς τον συνάνθρωπο, ήταν που  τον οδήγησαν να υπηρετεί στη Δράμα.  Ο εμβολιασμός και η περίθαλψη των κατοίκων στα χωριά της περιοχής ήταν και ο λόγος της μετακίνησής του στη Βόρεια Ελλάδα, να σημειωθεί ότι μέσα από αντίξοες συνθήκες, οι εθελόντριες αδελφές και οι εθελοντές ιατροί έδωσαν την ψυχή τους, για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.  
Δυστυχώς στις αρχές Δεκεμβρίου του 1947, ο τόσο αξιόλογος άνθρωπος και επιστήμονας, μία ημέρα πριν από την αναχώρησή του από τη Βόρεια Ελλάδα, στο 23ο χιλ. Ε.Ο. Δράμας - Κ. Νευροκοπίου, έπεσε με το αυτοκίνητο που ήταν συνοδηγός και οδηγούσε ο Χρήστος Κούτρας σε νάρκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο επί τόπου.  Ο λόγος της μετακίνησής τους στην περιοχή του Νευροκοπίου ήταν ο εμβολιασμός στα χωριά της περιοχής.

Στο σημείο τιμητικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ανεγείρει μαρμάρινο σταυρό.

Φέτος συμπληρώνονται 73 χρόνια από το τραγικό γεγονός, που έχασε τη ζωή του ο ιατρός του Ερυθρού Σταυρού, Χαρίλαος Σαμαράς.

Δείτε το βιογραφικό απόσπασμα: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο