Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Επιλογή του Πλατυγιαλίου Αστακού για την υλοποίηση της επένδυσης κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων

       Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα την επιλογή του Πλατυγιαλίου Αστακού για την υλοποίηση της επένδυσης κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.
 

Ολόκληρη η ερώτηση:


Η Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Πλατυγιαλίου Αστακού (ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.) στην Αιτωλοακαρνανία ιδρύθηκε το 1984 και έχει τεθεί στο επίκεντρο πολλών επενδυτικών συζητήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει ευοδωθεί κάποια από αυτές.

Το 2019 με Κοινή Υπουργική Απόφαση άλλαξαν οι περιβαλλοντικοί όροι της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου Αστακού, ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς και πάλι να έχει υπάρξει κάποια σχετική εξέλιξη. Η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου συνιστά ελεύθερη ζώνη βιομηχανίας και εμπορίου και το λιμάνι του Πλατυγιαλίου, αποτελεί πύλη της χώρας προς τα δυτικά. Η έκταση της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. και η στρατηγική της θέση, δημιουργούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή.
 
Το τελευταίο διάστημα η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου Αστακού εξετάζεται ως πιθανή περιοχή για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Next t. GO SE. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το εθνικό όφελος από την επένδυση θα είναι πολλαπλό. Πρώτον, θα δημιουργηθούν άμεσα 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ υπολογίζεται οι έμμεσες να φτάσουν τις 5.000. Και δεύτερον, θα αναπτυχθούν στην περιοχή του εργοστασίου και άλλες επενδυτικές εταιρείες για την παραγωγή πρώτων υλών που θα τροφοδοτούν το εργοστάσιο και άλλους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η προοπτική που διανοίγεται για την περιοχή που θα επιλεγεί είναι εξαιρετικά ευοίωνη.
 
Για την Αιτωλοακαρνανία, μια τέτοια μεγάλη επένδυση θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας και στην ανάπτυξή της, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη στην περιοχή είναι ατονική. Αλλά και η ίδια η επένδυση θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις υποδομές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως τους μεγάλους οδικούς άξονες Βόλου-Λαμίας-Πλατυγιαλίου-Αστακού που βρίσκονται προς κατασκευή και πρόκειται να συνδεθούν με την Ιόνια Οδό, ή το αεροδρόμιο του Ακτίου.
 
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

    Υπάρχει εμπλοκή των αρμόδιων Υπουργείων ή άλλου δημόσιου φορέα στην επιλογή της περιοχής υλοποίησης και στη χωροθέτηση της επένδυσης σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
    Αν ναι, εξετάζεται η υλοποίηση της επένδυσης στην ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου-Αστακού, η οποία λόγω της θέσης και των χαρακτηριστικών της προσφέρεται για μια τέτοια επένδυση και θα φέρει ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα;
    Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία αναφορικά με την εξέταση της περιοχής υλοποίησης της επένδυσης και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα γίνει η επιλογή της περιοχής;

 

Ο ερωτών βουλευτής
 
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

7 σχόλια:

  1. Καλές γιορτές!χαιρεταμου το πλατανο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εςτον 6.48 τίποτε ακόμα δέν κριθηκε. Και μέχρι να φτιαχτεί απο το εργοστάσιο το πρώτο αυτοκίνητο εμείς θα ελπίζουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραία που τα λές. Μόνο που ξεχάσατε όλοι ότι το Πλατυγιάλι θέλει οδικό δίκτυο όχι ευχολόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παιδια τραβατε απο τωρα καντε αιτησεισ να πιασουμε δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άς ολοκληρωθεί πρώτα η κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τα δύο Ελληνικά λιμάνια Βόλου Μαγνησιας με το λιμάνι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας με δρόμο ασφαλή και σύγχρονων προδιαγραφών και μετά μπορεί να προτείνεται κάθε δημοκρατική συζήτηση για περαιτέρω ανάπτυξη στο λιμάνι Πλατυγιαλίου Αστακού.
    απλός υποστηρικτής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Ξηρομέρου:
    << Συμπολιτεία Ξηρομεριτών >>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κόσμος του δήμου ξέρει ποιές είναι οι αξίες και η άξιοι, και τι είναι ο τόπο κόσμος και ο λαϊκισμός
    παρακαλώ πολύ να ανέβει εάν θέλει το σχόλιο από το μπλοκ Ξηρόμεροnews


    '

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κόσμος του δήμου ξέρει ποιές είναι οι αξίες και η άξιοι, και τι είναι ο τοπικισμός και ο λαϊκισμός
    παρακαλώ πολύ να ανέβει εάν θέλει το σχόλιο από το μπλοκ Ξηρόμεροnews


    '

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο