Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Αγρίνιο : Λιγότερες κατατεθειμένες πινακίδες από κάθε άλλη χρονιά λόγω lockdown

 


Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2021 έχει δοθεί παράταση από το Υπουργείο για την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αλλά και την κατάθεση πινακίδων.

Μόνο 930 ακινησίες οχημάτων δηλώθηκαν στην ΔΟΥ Αγρινίου καθ όλη την διάρκεια του έτους μέχρι και τώρα.

Τι ισχύει για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι την λήξη της παράτασης.   

Το lockdown και ο covid έφεραν νέα δεδομένα ακόμη και στις διαδικασίες της κατάθεσης πινακίδων στην ΔΟΥ, με αποτέλεσμα οι ουρές που σχηματίζονταν στα γκισέ να αποτελούν πλέον παρελθόν!

Εντύπωση όμως δεν προκαλεί μόνο αυτό το γεγονός, αλλά και οι εκτιμήσεις των ειδικών που προβλέπουν πως δεν θα σχηματιστούν τεράστιες ουρές, ως είθισται, ούτε στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2021 που λήγει η παράταση που έδωσε στο Υπουργείο και αφορά, τόσο την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όσο και της κατάθεσης των πινακίδων!

Καθ όλη την διάρκεια του 2020 μέχρι και τις 22/12 υπήρξαν 930 ακινησίες επιβατικών και δικύκλων. Μέχρι και την αντίστοιχη ημέρα πέρσι (2019) υπήρξαν 1.580 ακινησίες. Από τους «αριθμούς» των δύο ετών προκύπτει πως φέτος η μείωση των ακινησιών σε οχήματα είναι της τάξεως του 41%! Πρόπερσι (2018), μέχρι και τις 22/12, υπήρξαν 1.745 ακινησίες οχημάτων και σε σχέση με την φετινή χρονιά, φέτος  καταγράφεται πτώση 46%.

Ακόμη, η ΑΑΔΕ εξήγγειλε την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την my car, όπου εκεί ο κάθε κάτοχος οχήματος που επιθυμεί να ακινητοποιήσει το όχημά του, θα μπαίνει στη ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, θα καταχωρεί τα στοιχεία του, θα δηλώνει το όχημά του σε ακινησία και θα κρατά τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στο σπίτι του!

Στο πλαίσιο αυτό φέτος δεν προβλέπεται να δούμε την κίνηση στις ΔΟΥ που υπήρχε στο παρελθόν. Οι λόγοι που δεν θα συμβεί ξανά το φαινόμενο αυτό είναι εξίσου σημαντικοί και έχουν άμεση σχέση με τα μέτρα λήψης κατά της διασποράς του covid.

Πέραν όμως των στοιχείων αυτών το 2017 υπήρξαν οι περισσότερες ακινητοποιήσεις οχημάτων από ποτέ στη ΔΟΥ Αγρινίου, με την αύξηση να άγγιζε τότε το 40% αποτελώντας ποσοστό ρεκόρ! Οι φορολογούμενοι έκαναν το κάθε τι για να απαλλαγούν από το υψηλό κόστος των τελών. Στα γκισέ της ΔΟΥ, η οποία αφορά τους φορολογούμενους των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσας, είχαν καταθέσει περίπου 2.900 πινακίδες κυκλοφορίες, ενώ το 2016 είχαν κατατεθεί περίπου 2.000 πινακίδες!

Τότε, η κατάθεση των πινακίδων «πύκνωνε» τις τελευταίες ημέρες του έτους και γι’ αυτό λειτουργούσε και δεύτερο γραφείο στην Εφορία, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν ότι το 2017 οι ιδιοκτήτες οχημάτων κατέθεταν πινακίδες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σε τόσο μεγάλη συχνότητα! Στο Αγρίνιο το 2013 είχαν κατατεθεί 1.860 πινακίδες, το 2014, 579 λιγότερες, ενώ το 2016 η απόκλιση δεν είχε μεγάλες διαφορές.

Σύμφωνα με δεδομένα των περασμένων ετών το 83% των κατατεθειμένων πινακίδων αφορούσαν αυτοκίνητα με κινητήρες έως και 1.800 κυβικά.

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο