Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

«Γιατί να εμβολιαστώ»: Επιστήμονες απαντούν -Το μήνυμα προς τους επιφυλακτικούς

 


Ασφαλή και απαραίτητα για την καταπολέμηση του Sars-Cov2 είναι τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται, που, όπως όλα δείχνουν, αποτελούν την αρχή του τέλους της πανδημίας, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ιατρικού κλάδου.

Οι επιστήμονες συμμετείχαν στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο «Γιατί να εμβολιαστώ», που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συντόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα για τη διάρκεια των αντισωμάτων που αποκτά ένας άνθρωπος που έχει νοσήσει, ή τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχει το εμβόλιο για τον Sars-Cov2, η χρησιμότητά του είναι σημαντική για την καταπολέμηση του ιού, όπως εξήγησε η Γεωργία Γκιούλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ: «Ο στόχος του εμβολίου είναι από τη μια πλευρά να δημιουργήσει γρήγορα αντισώματα, αλλά από την άλλη αποτελεί στόχο του συγκεκριμένου εμβολίου -όπως και όλων των εμβολίων- να δημιουργήσει κύτταρα “μνήμης”, έτσι ώστε όταν το παθογόνο ξαναμπεί στον οργανισμό, πολύ γρήγορα να το “θυμηθεί” ο οργανισμός μας και να μπορέσει σύντομα να το αντιμετωπίσει άμεσα».

Την ίδια ώρα ο μαζικός εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος, καθώς αυτός θα επιτύχει στους επόμενους μήνες την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης», όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικός.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής, μόνο δύο τρόποι υπάρχουν να καταπολεμηθεί η πανδημία: Ο ένας είναι το εμβόλιο και ο δεύτερος η φυσική ανοσία, που μπορεί να χρειαστεί δύο με τρία χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί, με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία. Όσοι αναβάλλουν τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση.

Τσιόδρας: Οσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμών τόσο θα αντιμετωπίζεται η πανδημία

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όσο το ποσοστό των εμβολιασμών αυξάνεται θα βλέπουμε την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, μέχρι το ποσοστό «ανοσίας της αγέλης» να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, θα πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας.

Σε όσους είναι επιφυλακτικοί, λόγω του γεγονότος ότι το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 παρασκευάστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα, απάντησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στην τεράστια και μαζική κινητοποίηση που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά και αφορούσε στη συνεργασία κυβερνήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιωτικού τομέα. Μια συνέργεια επιστημόνων που είχε και την ανάλογη χρηματοδοτική υποστήριξη, η οποία επιτάχυνε τις διαδικασίες.

Παπαζήσης: Καμία σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο, μέχρι στιγμής

Την ίδια ώρα, ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, ανέφερε ότι από τα 5 εκατομμύρια εμβόλια διαφόρων εταιρειών, που έχουν γίνει σε 22 χώρες, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία σοβαρή παρενέργεια, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού είναι ασφαλές.

Από τα εμβόλια δεν εξαιρείται κανείς που επιθυμεί να τα κάνει, παρά μόνον όσοι είναι κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας τους, καθώς δεν έχουν γίνει μελέτες που να το επιτρέπουν σε αυτήν τη φάση, όπως εξήγησε ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαδικασίας του εμβολιασμού, όπως εξήγησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μέσα στον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός όλων των υγειονομικών και σε δεύτερη φάση των πολιτών, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Καθηγητής Στέφανος Τριαρίδης, ο Κωνσταντίνος Νάτσης, Καθηγητής Περιγραφικής Ανατομικής, ο πρόεδρος Επιτροπής Υγείας Θεόδωρος Κοντακιώτης, καθηγητής Πνευμονολογίας Α.Π.Θ., η Λεμονιά Σκούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας Α.Π.Θ., η ‘Αννα Παπά-Κονιδάρη, καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας Α.Π.Θ. και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, ο Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Α.Π.Θ., ο Αλέξανδρος Λαμπρόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας-Γενετικής Α.Π.Θ., ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. και καθηγητής Υγιεινής-Κοινωνικής Ιατρικής.

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν και ο Παναγιώτης Παντελιάδης, Διοικητής ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο Μιχαήλ Καραβιώτης, Διοικητής Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», ο Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Δρόσος Τσαβλής, Πνευμονολόγος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο