Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Φωτάκη Φ.Βασίλη : Η ανθεκτικότητα της Ελευθερίας


Η έλευση του κορωνοϊού και η πανδημία που ακολούθησε, ανέδειξε παγκοσμίως ένα κυρίαρχο ζήτημα, αυτό της πάλης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων.....
Η αυξημένη προτεραιότητα και έκκληση στην ατομική ευθύνη νικήθηκε τελεολογικά από την συλλογική ευθύνη. Οι αξίες του κοινωνικού κράτους είναι διαχρονικές και αυτό αποδεικνύεται μέσω των ατομικών συμπεριφορών ότι απαιτείται επίβλεψη και υποκατάσταση ατομικής ευθύνης σε περιόδους κρίσεως. 

Πλέον αντιπαρατίθεται ο Λαϊκισμός, οι Ιδεοληψίες και τα Οικονομικά προβλήματα με την επανάκτηση εμπιστοσύνης στη διαχείριση κρίσεων υπό του κράτους. Η σύγχρονη κοινωνική διαστρωμάτωση απέχει παρασάγγας από αυτό που η σημερινή αριστερά αναζητά εμμονικά και ιδεοληπτικά. Η σημερινή αντιπροσώπευση των κοινωνιών πρέπει να απαντά στα σύγχρονα προβλήματα όχι με κινήματα διαμαρτυρίας και ταξικές συγκρούσεις αλλά με το βλέμμα στη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και των κοινωνικών συμφερόντων. 

Η νέα ψηφιακή εποχή και η οργάνωση οικονομιών και κοινωνιών δεν μπορούν να απαντηθούν με όρους προηγούμενων αιώνων. Οι ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο και η πανδημία δημιούργησε χαμόγελα στους συνήθεις ύποπτους είτε εξ αριστερών είτε εκ δεξιών. 

Οι εγγενείς αβεβαιότητες που αναδεικνύει η σημερινή εποχή οδηγούν στο μονόδρομο κανόνων αλληλεγγύης. Στην αναζήτηση συγκλίνουσας εθνικής και κοινωνικής διατήρησης με την δημιουργία κοινότητας συμφερόντων. Ο κορωνοϊός απαιτεί αρκετά τεστ αντοχής, τόσο στις συνταγματικές διατάξεις και τις ερμηνείες, όσο και στη διατήρηση και διάκριση των εξουσιών. Η Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου απαιτεί κλίμα συναίνεσης και σεβασμού από όλους για την προστασία των εννόμων αγαθών και των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου. 

Το 2021 χρειάζεται τους εργάτες της επόμενης μέρας διότι η υγεία, η ζωή και η κοινωνική ευημερία δεν είναι διαπραγματεύσιμες μετοχές. Είναι θεμελιώδεις, ακατάλυτες διαχρονικές αξίες, είναι οι σταθερές του συνόλου. Η Ελευθερία ακόμα και ως υγειονομική επιχείρηση αποτελεί πανανθρώπινη ανάγκη ως ορμέμφυτη συνθήκη και υπέρτατο αγαθό του ατόμου. 

Χρόνια πολλά και υγιή!

1 σχόλιο:

  1. Συγκροτημένος ο κ. Φωτάκης, αξίζει να τον δούμε γιατί όχι καί δήμαρχο, Παπαναστασίου καί λαού θέλοντως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο