Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΣΣΑ: Σπιτικό Εκμέκ πολίτικο.

 
      Είδαμε τη Συνταγή για ένα λαχταριστό πολίτικο εκμέκ στο Blog Ξηρομερίτισσα, μια πολίτικη παραδοσιακή συνταγή που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί!

Το υπέροχο πολίτικο γλυκό, είναι από τα αγαπημένα τόσο της πολίτικης όσο και της ελληνικής κουζίνας, δείτε τη συνταγή από την Ξηρομερίτισσα:

Για το τσουρέκι.
Υλικά: αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει.
3 φακελάκια  μαγιά
1 ποτήρι βούτυρο βιταμ η μαργαρίνη η καλαμποκέλαιο
1,1/4  ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
3 αυγά
2 κουτ.γλ.μαχλέπι τριμμένο
1/4 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
1  κ.γ αλάτι
Ταψί 34 εκ.βαθύ

Για το σιρόπι

900γρ ζάχαρη
1 λίτρο νερό
Φλούδα 1/4 λεμονιού κομμένο

Για την κρέμα 

1,5 λιτρο + 15 κουτ.σούπας ανθός αραβοσίτου  βανίλια Γιώτης+ 10 κουτ.σ.ζάχαρη
1 αυγό
2 κουτ σ.μαργαρίνη
1.κουτ.γλυκού κοφτό αλάτι
2 βανίλιες.

Σαντιγύ
2 φακελάκια σαντιγί Garni+
350 γρ.γαλα


Εκτέλεση:
 

Σε ένα μπολ  βάζουμε τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό, 1 κουτ.γλ ζάχαρη και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός.
Βάζουμε τη μαγιά, το αλεύρι και τα αυγά στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 1 ώρα.
Αφήνουμε  τη μαγιά να φουσκώσει .
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μικρή κατσαρόλα να βράσουν.
Λιώνουμε το βούτυρο η λάδι να κάψει.
Τα αυγά τα σπάμε σε ένα πιάτο.
Σε λεκάνη βάζουμε το γάλα,τι αλάτι, τα μυρωδικά κ σιγά σιγά το αλεύρι.
Αφού γίνει μια μπάλα προσθέτουμε το ζεστό λάδι διπλώνοντας όχι ζυμώνοντας ώσπου να απορροφηθεί.
Ψήνουμε στον αέρα,στους 160 βαθμούς για 30-45 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια σχάρα να κρυώσει.Μόλις κρυώσει λίγο το βάζουμε ξανά στο ταψί.
Σιροπιάζουμε σιγά σιγά αφού το έχουμε τρυπήσει παντού.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα, το άλλο μισό σε μπωλ του ενός κιλού ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου βανίλια και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Ρίχνουμε στο ζεστό γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι,ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να πήξει.
Βγάζουμε από τη φωτιά κ ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τις βανίλιες  ανακατεύουμε καλά.
Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας.
Χτυπάμε τη σαντιγύ κ τη βάζουμε στο ψυγείο.
Συναρμολογούμε το γλυκό αφού κρυώσει, γαρνίρουμε με φυστίκι Αιγίνης και το βάζουμε στο ψυγείο.
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο