Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Βασιλόπουλο Ξηρομέρου: Το πανηγύρι του Αη Νικόλα στο παλιό χωριό

Κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου στο Παλιό Χωριό γινόταν το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου. 


Από την παραμονή άρχιζε η προετοιμασία. Ο δάσκαλος μας έβαζε και καθαρίζαμε το δρόμο από τις πέτρες, που οδηγούσε στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, πάνω δυτικά.....
Διαβάστε περισσότερα »
Το πρωί γινόταν η λειτουργία και οι άνδρες που δεν χώραγαν στην εκκλησία μαζεύονταν στο καραούλι κι αγνάντευαν το χωριό και το κάμπο. Στα μαγαζιά του Πλιαμέρη (Χανάκια), του Πάνου Χολή(καλοειρή)και στο μαγαζί της Εκκλησίας τα όργανα βαράγανε στο φουλ. Το κρασί και τα άλλα ποτά έρεαν άφθονα. Ο χορός και τα κεράσματα έδιναν κι έπαιρναν. Η βόλτα γινόταν από το μαγαζί του Χανάκια (Πλιαμέρη) μέχρι τα μαγαζιά του Καλοειρή (Π Χολής) και της Εκκλησίας. Διάφοροι μικροπωλητές είχαν στήσει τα στέκια τους με κάθε είδους ζαχαρωτά, παστέλια κ.λπ. καθώς και ο αείμνηστος Πιγολάκιας (Θωμάς Λιβάνης) με το ψητό γουρουνόπουλο στο ταψί. Αυτό το ξεχασμένο χειμωνιάτικο πανηγύρι, έδινε πολλή ζωντάνια στο χωριό μας καθώς πέρα από τους κατοίκους του χωριού, έρχονταν και γλεντούσαν κι από άλλα χωριά, περισσότερο δε από το διπλανό Καραϊσκάκη. 

Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες 





Γιορτάζει η Χάρη του Αγίου Νικολάου και στο Χωριό μας. ΥΓΕΙΑ - ΑΓΑΠΗ και ΚΑΛΟΣΥΝΗ 

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 


Το εκκλησάκι είναι και αυτό πολύ παλιό και χτίστηκε στο ψηλότερο σημείο του χωριού, σχεδόν στη κορυφή του βουνού στην Νότια πλευρά προς το Καραϊσκάκη. Είναι και αυτό πέτρινο χωρίς ιδιαίτερη μνημειακή αξία. Ανακατασκευάστηκε από τους κατοίκους τέλος της δεκαετίας του 1980 με αρχές του 1990. 

Η θέα από το εκκλησάκι είναι φανταστική. Το μάτι απλώνεται σε όλο τον κάμπο και βλέπει μέχρι τη θάλασσα του Αστακού. 

Το άγριο του τοπίου με τα απόκρημνα βράχια (στεφάνια) και το μεγάλο πλάτωμα που υπάρχει δημιουργεί ένα θεατρικό χώρο με αντίλαλο και πολύ καλή ακουστικότητα. Ιδανικός χώρος για εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συνελεύσεις. Στον προαύλιο χώρο δημιουργήθηκε από την τότε κοινότητα και επί προεδρίας Ιωάννη Καρατσούλα ένα μικρό Αλσύλλιο με πεύκα και ευκάλυπτα τα οποία προσδίδουν μια άλλη αίσθηση στο χώρο. Στο εκκλησάκι ανεβαίνει κανείς, μέσω του χωμάτινου, αλλά όχι καλού, δρόμου. 



Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ "Η ΒΕΛΑ"

2 σχόλια:

  1. Μπράβο σας για την πολύ όμορφη κ συγκινητική ενημέρωση GR.BO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά το συγκεκριμένο εξωκκλήσι αποτελεί ένα υπέροχο αξιοθέατο του τόπου μας. Εδώ γίνονταν ωραίες λειτουργίες που σε έκαναν να έρχεσαι κοντά με το Θεό και σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα που σου προσφέρει η τοποθεσία αισθανόσουν αγαλλίαση.
    Αυτά είναι αξιοθέατα που πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση για να μπορεί ο κόσμος να τα επισκέπτεται.
    Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο