Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

09 Δεκεμβρίου 2020: Σάρωσε τον ΑΣΤΑΚΟ ισχυρός υδροστρόβιλος ανακαλώντας μνήμες από το παρελθόν.


        18 Οκτωβρίου 1934 με το πέρασμα του υδροστροβίλου οι βάρκες βγήκαν στην στεριά ενώ γκρεμίστηκαν πολλά σπίτια στην παραλιακή πόλη. Ο σίφωνας πολύ γρήγορα εξασθένησε αλλά ήδη είχε φέρει βαρύ πένθος στη τοπική κοινωνία.
 
Σήμερα 09 Δεκεμβρίου 2020 ένα παρόμοιο καιρικό φαινόμενο χτύπησε την πόλη του Αστακού, όπως έγινε και στον, μέχρι σήμερα, πιο καταστρεπτικό σίφωνα στην Ελλάδα στις 18 Οκτωβρίου 1934. 
Τότε, ένας μεγάλος σίφωνας που δημιουργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης, εισχώρησε στην Αιτωλοακαρνανία, χτυπώντας την περιοχή του Αστακού και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40.

Ο έντυπος τύπος  της εποχής έγραψε για την 18 Οκτωβρίου 1934 που η Δυτική Ελλάδα δέχονταν ένα ισχυρό πλήγμα από την μανία ενός ισχυρού ανεμοστρόβιλου και τον θάνατο τριών ατόμων.

 

 

Με «παράστημα» που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 χλμ. πάνω από το έδαφος και ταχύτητα περιδίνησης αέριων μαζών μεγαλύτερη από 200 χλμ., υψώνοντας σαν πούπουλο ολόκληρα νοικοκυριά πλήττουν συχνά την Ελλάδα κι όταν συμβαίνει ισχυροί και καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι σπέρνουν τον τρόμο σε όλη την επικράτεια.

 

Δείτε φωτογραφίες από το σημερινό σιφώνα στον Αστακό:





















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο