Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Ποντίστηκε στο Ρίο – Αντίρριο το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης στην Ελλάδα!

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία
Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η πόντιση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400 κV στην Ελλάδα, που συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα, μέσω του στενού Ρίου-Αντιρρίου.

Πρόκειται για ένα έργο που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνονται σύμβουλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Μανούσο Μανουσάκη, θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου «είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς προσφέρει ισορροπία στο σύστημα μεταφοράς αλλά και αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορεί πλέον να παρέχει η Πελοπόννησος -και επιτρέπει, πλέον, την πλήρη λειτουργία του μεγάλου εργοστασίου Μεγαλόπολη 5».
Τόνισε επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλυτέρου προγράμματος που ολοκληρώνεται με τη διασύνδεση της Μεγαλόπολης με την Πάτρα και σε συνδυασμό με την διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, θα καταστήσει την Πελοπόννησο σημαντικό ενεργειακό κόμβο της χώρας.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Αλεξίου, γενικός διευθυντής της εταιρίας Ελληνικά Καλώδια, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος με την ολοκλήρωση του έργου της πόντισης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο «εμβληματικό, ένα έργο της διεθνούς εμβέλειας».
«Είμαστε ευτυχείς» συνέχισε «γιατί η εταιρεία μας έφερε την καινοτομία του κλάδου των υποβρύχιων καλωδίων στην Ελλάδα με την παραγωγή του πρώτου καλώδιου 400kV, ένα έργο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε και τώρα εγκαθίσταται από ελληνικά χέρια, και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Γιατί η εταιρεία μας μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ πολύ λίγων κατασκευαστών που μπορούν να δημιουργήσουν και να ολοκληρώσουν τέτοια τα έργα».
Η υποβρύχια-υπόγεια καλωδιακή σύνδεση μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου αποτελεί κομβικό τμήμα του Δυτικού Διαδρόμου της επέκτασης του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο, δηλαδή της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης -μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου.
Ανάδοχος για το έργο αυτό ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE. Το καλώδιο Ρίου-Αντίρριου είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης (400 kV) στην Ελλάδα.
Ο «Δυτικός Διάδρομος», με συνολικό προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και αναμένεται να αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, να επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή και να ενισχύσει την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο