ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Συμπληρώθηκαν δώδεκα έτη δραστηριότητας με την εκδήλωση: Οι αθλητικοί αγώνες στο Αρχαίο Ακτιο «Ιλιακοί – Κάρνεια – Ακτια».
Κυριακή 18 Αυγούστου 2019: Μια βραδιά ορόσημο για την Αμφικτιονία και τον πολιτισμό
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, Παντελής Αποστολάκης, ο οποίος με συγκίνηση χαιρέτησε του παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε διεξοδικά στην άριστη συνεργασία που είχε πέντε χρόνια με την Αμφικτιονία. Απαρίθμησε τις εκδηλώσεις και στάθηκε στις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες συλλόγων της Χώρας μας.
-«Δημιουργήθηκε πολιτισμός και αναδείχθηκε ο Δήμος Ακτίου». Ηταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την εισήγησή του ο Παντελής Αποστολάκης.
Τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Φίλιππος Ντόβας που επικεντρώθηκε στην αναγγελία συνεδρίου με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Βλάχων. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Βόνιτσα. Επίσης αναφέρθηκε στις επαφές που έχουν αρχίσει με το πατριαρχείο για το επί έξι έτη έρευνας project «Ιωάννης Απόκαυκος– Μητροπολίτης Ναυπάκτου 1200-1232».........
Θα παρουσιαστεί η αλληλογραφία του Μητροπολίτη με τους τρείς διαδοχικά επισκόπους Βονδίτζης, μια αλληλογραφία που αναδεικνύει την πολιτική – στρατιωτική – οικονομική και θρησκευτική κατάσταση στην πόλη των 18 Εθνοτήτων.
Στο κύριο θέμα της εκδήλωσης με αναγγελία νέου project αναφέρθηκε η φοιτήτρια του τμήματος ιστορίας του Ιόνιου πανεπιστημίου, η Αντωνία Γκιγδήμα. Το project θα επικεντρωθεί στην έρευνα για τα αθλητικά αγωνίσματα των Τρώων στους Ιλιακούς αγώνες.
Σε όλη την διάρκεια των χαιρετισμών και εισηγήσεων, η μεγάλη οθόνη (12 τμ) ήταν με την φωτογραφία του αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Goesw Faisst.
Η παρουσίαση των αθλητικών αγώνων στο Αρχαίο Ακτιο «Ιλιακοί – Κάρνεια – Ακτια» διήρκησε 62 λεπτά με μια εργονομική δομή, με την οποία κέρδισε όλους τους θεατές.
Άρχισε με τους Ιλιακούς αγώνες που πραγματοποίησαν οι Τρώες στο Αρχαίο Ακτιο αφού πρώτα εξήγησε το πώς βρέθηκαν σε αυτή τη περιοχή. Η διαμονή τους ήταν για αρκετό διάστημα και σε αυτό κατασκεύασαν τέσσερα Ιερά. Πάνω στους χάρτες του Faisst δόθηκαν οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί κάθε Ιερού και η μετέπειτα σχέση τους με τα αρχαία Ελληνικά Ακτια.
Η κατανόηση για τέσσερα διαφορετικά ΑΚΤΙΑ (Αρχαία Ελληνικά μέχρι το 31 πχ – Σπαρτιατικά 30 πχ-28 πχ –ΑΚΤΙΑ Νικόπολης 28 πχ μέχρι και τον Ιουλιανό – Ακτια πόλεων της ανατολής) αλλά και οι ιστορικές αποδείξεις για την θέση του αρχαίου Ακτίου, δημιούργησαν το σοβαρό υπόβαθρο για να τοποθετηθούν σε σωστή βάση οι τοποθεσίες πραγματοποίησης των γυμνικών – ιππικών και θαλάσσιας άμιλλας αγώνες. Η διαδρομή της Ιεράς πομπής, τα χαρακτηριστικά των διοργανωτών, οι φόροι του εμπορίου (εμποροπανήγυρη), έδωσαν μια άλλη εικόνα της Ακτιάδας.
Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων συμπλήρωσε δώδεκα έτη δραστηριότητας με έκδοση δώδεκα βιβλίων, τριάντα δύο μελέτες και πλήθος άρθρων.
........................................
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αμέσως μετα την εκδήλωση, ο ενεργός πολίτης Βόνιτσας Χρήστος Παλιογιάννης, ανήρτησε φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο facebook τονίζοντας:
"Οι αθλητικοί αγώνες στο αρχαίο Άκτιο, Ιλιακοί -Κάρνεια -Άκτια. Συγχαρητήρια στην Αμφικτιονία Ακαρνάνων για την πολύ καλή και σοβαρή δουλειά. Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Στέλιο Ντίνο. Αν δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα μαθαίναμε τόσα πολλά για τον τόπο μας! Συγχαρητήρια στους σπουδαστές των εκπαιδευτηρίων πληροφορικής Βόνιτσας!"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο