Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης: ο Αιτωλοακαρνάνας νέος «τσάρος» της εκκλησιαστικής Οικονομίας

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, κατάγεται από τη Ματαράγκα και μεγάλωσε στην Αιτωλοακαρνανία, είναι ο νέος Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χθες έδωσε την διαβεβαίωση του ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς. 
Την διαβεβαίωση του ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου έδωσε ο νέος διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει τα καθήκοντά του........................

  
Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιώργος Φερδής / Θεολόγος-Δημοσιογράφος-www.exapsalmos.gr/
«Αναλαμβάνεις ένας έργο βαρύ και δύσκολο. Η επιλογή ήταν δική μου. Από την στιγμή που έγινε αυτή η επιλογή ακούστηκαν μερικοί ψίθυροι που δε θα έπρεπε να ακούγονται στον χώρο της Εκκλησίας. Κατηγορήθηκες για έργα υπακοής. Ποιοι τα ψιθυρίζουν όμως, δεν θα πούμε τίποτε. Θα καταλάβουν το λάθος τους. Αλλά αν συνεχίσουν να μιλάνε θα μιλήσουμε κι εμείς» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
«Δε με φοβίζει η δουλειά, το καθισιό με φοβίζει»
Στο όραμα και στους στόχους του για τα οικονομικά της Εκκλησίας αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» και τον Μάκη Αδαμόπουλο ο νέος Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, τονίζοντας με έμφαση πως «δε με φοβίζει η δουλειά, το καθισιό με φοβίζει».
Ο π. Νικόδημος διορίσθηκε, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου, από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, ο π. Νικόδημος ανέφερε πως «η συγκεκριμένη θέση σημαίνει περισσότερες ευθύνες, περισσότερη δουλειά, αλλα είναι κάτι το οποίο δεν είναι άγνωστο για μένα. Δε με φόβιζε ποτέ η δουλειά, η αναδουλειά με φόβιζε και το καθισιό».
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της διαχείρισης και της οργάνωσης ο π. Νικόδημος επεσήμανε ότι «είναι πράγματα, τα οποία έχω κάνει ήδη ως Διευθυντής στο Ίδρυμα Κόκκορη, αλλά και στις άλλες διακονίες μου. Δε με τρομάζει ο όγκος της δουλειάς. Από την πρώτη στιγμή άρχισα τις συναντήσεις με τους Διευθυντές των υπηρεσιών να ενημερωθώ για τις καταστάσεις. Θέλω να οργανωθεί η ΕΚΥΟ, ώστε να λειτουργεί όσο γίνεται καλύτερα και γρηγορότερα, με τα πιο σύγχρονα μέτρα. Η τεχνολογία, άλλωστε, έχει προχωρήσει».
Ο π. Νικόδημος μοιράστηκε μαζί μας το όραμά του για αυτήν την υπηρεσία υπογραμμίζοντας πως «θα ήθελα να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπορούμε να προσφέρουμε χρήματα, χωρίς την παραμικρή σκέψη, για να διευκολύνονται φτωχότερες Μητροπόλεις και μονές», ενώ σημείωσε πως «στα άμεσα σχέδια μου είναι να γνωρίσω, να δω, να αφουγκραστώ τι συμβαίνει. Θέλω να έχω ιδία άποψη χωρίς να επηρεαστώ από πρόσωπα και πράγματα». Ανέφερε, ακόμη, ότι η χρονική περίοδος ανάληψης των καθηκόντων του είναι καλή, αφού μπορεί να αξιοποιήσει ολόκληρο τον Ιούλιο και παρόλο που ο Αύγουστος είναι ο μήνας αδειών για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται, ώστε από τον Σεπτέμβριο να τεθούν οι νέοι στόχοι.
Στην ερώτηση αν είναι μία δύσκολη περίοδος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ο π. Νικόδημος χαρακτήρισε κάθε περίοδο δύσκολη τονίζοντας πως «το θέμα είναι δύσκολο. Όλοι μιλάνε για μία τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία είναι πράγματι τεράστια, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό της είναι δεσμευμένο και μη αξιοποιήσιμο. Εμείς θα κοιτάξουμε να δούμε τι έχουμε».
Έκανε λόγο, εξάλλου, για σωστή διαχείριση των εξόδων επισημαίνοντας πως «υπάρχουν δύο σκέλη, η μικροοικονομία και η μακροοικονομία. Φροντίζεις πρώτα να νοικοκυρέψεις τα του οίκου σου, δηλαδή να μην κάνεις έξοδα, να μην κάνεις σπατάλες. Το πιο εύκολο πράγμα, άλλωστε, για να εξοικονομήσεις χρήματα, είναι να μειώσεις μισθούς. Δεν το έχω κάνει ποτέ στην ζωή μου. Ποτέ. Στο ίδρυμα Κόκκορη, μπορείτε να το διαπιστώσετε, έχουν αυξηθεί το προσωπικό -εργάζονται πλέον περισσότερα από σαράντα άτομα- αλλά και οι μισθοί τους».
Διευκρινίζει, επίσης, ότι «υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορείς να μειώσεις, δηλαδή σπατάλες. Θα δούμε πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και τι προσφορές μπορούμε να έχουμε. Στο ίδρυμα Κόκκορη μειώσαμε 67% τα έξοδά μας, επειδή καταφέραμε και είχαμε πολλές προσφορές. Ένας μητροπολίτης μου έλεγε κάποτε πως όταν πρόκειται για τρίτους να έχεις το χάρισμα της αδιαντροπιάς. Και το έχω τηρήσει. Όταν χρειάζεται σηκώνω το τηλέφωνο και λέω “χρειάζομαι αυτό”. Σήμερα, για παράδειγμα, σχεδόν όλες τις προμήθειες στο Κόκκορη τις έχουμε από δωρεές. Εξάλλου, όταν βλέπει ο άλλος ότι κάνεις έργο, τότε από μόνος του θέλει να προσφέρει. Ενώ στην αρχή ζητάς συνέχεια, μόλις διαπιστώσει ότι αυτό που δίνει πιάνει τόπο τότε προσφέρει μόνος του. Το ίδιο θέλω να γίνει και εδώ. Μπορεί να πρόκειται για μία κεντρική υπηρεσία, αλλά άμα για παράδειγμα μία ακριτική μητρόπολη έχει ανάγκη από πετρέλαιο, και μπορείς να το εξασφαλίσεις, δεν βγαζεις απο το ταμείο χρήματα, άρα έχεις μια μία έμμεση οικονομία. Θα συμμαζέψουμε τα του οίκου μας., θα τα βάλουμε όλα σε μία σειρά και μετά θα προχωρήσουμε στα μεγαλεπίβολα σχέδια που εκεί χρειάζεται πολύ δουλειά. Νομίζω με καλή θέληση, και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να έχουμε μία πολύ καλή εξέλιξη».
O Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Φαρμάκης, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1971 στη Μελβούρνη Αυστραλίας. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αιτωλοακαρνανία και στην Αθήνα. Είναι Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Ιστορίας & Φιλοσοφίας των Θρησκειών. Είναι ευρύτερα γνωστός για το σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο του, ως ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος σημαντικών φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας και συμπαράστασης σε ευπαθείς ομάδες με έντονη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει τιμηθεί για το έργο του αυτό με σημαντικές διακρίσεις.
Ποιος είναι ο νέος Διευθυντής της ΕΚΥΟ
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Φαρμάκης, κατά κόσμον Νικόλαος, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1971 στη Μελβούρνη Αυστραλίας, από γονείς μετανάστες εκεί, με καταγωγή Μεσολογγίου εκ πατρός και Ρόδου εκ μητρός.
Το θέρος του 1987 εντάχθηκε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας της Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής και την 27η Δεκεμβρίου 1990 εκάρη μοναχός όπου και εγκαταβιεί έως και μέχρις σήμερον. Στις 23 Ιανουαρίου 1999 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 30 του ιδίου μηνός πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης υπό του Σεβασμιωτάτου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ.κ. Καλλινίκου.
Σπουδές
Τις σπουδές έως του γυμνασίου περάτωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατρός του στην Ματαράγκα Αιτωλοακαρνανίας και τις τάξεις του λυκείου στην Αθήνα. Στις 06-06-1989 απεφοίτησε του Εκκλησιαστικού λυκείου Αθηνών, εισήχθη στην θεολογική σχολή και αποφοίτησε στις 17-12-1999 από την θεολογική σχολή και το τμήμα ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 2007 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης στην Εκκλησιαστική Ιστορία και στο Κανονικό Δίκαιο από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επιβλέποντα τον ομότιμο καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Βλάσιο Φειδά. Στις 23-01-2008 εισήχθη ως Υποψήφιος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Ιστορίας & Φιλοσοφίας των Θρησκειών. Θέμα της μελέτης ήτο, «Χριστιανισμός και Θρησκείες στη θεολογία του Raymond Panikkar», με επιβλέποντα καθηγητή τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο Κατερέλο. Στίς 22-03-2016, αναγορεύθηκε Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Ιστορίας & Φιλοσοφίας των Θρησκειών. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έχει αναπτύξει αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της ακαδημαϊκής θεολογίας.
www.dogma.gr


8 σχόλια:

  1. Και ο οποίος εποφθαλμιά να είναι ο επόμενος μητροπολίτης εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλως να μα ελθη αρκει να ειναι ικανος και υπευθυνος στην διοκηση
    και οχι να βλεπουμε ιερεις 75-80 χρονων και να ειναι εν ενεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να μας έρθει άνθρωπε μου; Λες και δεν έχουμε δεσποτη αγιασμένο και υγιέστατο

      Διαγραφή
    2. 12:18 προφανώς δεν θες ιερείς αλλά μάνατζερ...

      Διαγραφή
  3. Μητροπολίτη έχουμε άξιο και άγιο!!! Πρόσφατα μάλιστα στην εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, καθηγητής της Δογματικής στην Θεολογική σχολή Αθηνών, εκ του άμβωνος είπε για τον Δεσπότη μας ότι είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχει ξεπεράσει την επιθυμία να προβάλλεται, είναι ταπεινός, συνετός και μορφή μοναδική που η Εκκλησία μας και η εποχή μας έχει ανάγκη.
    Επιβεβαίωση των ανωτέρω είναι η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του, που όπου και αν βρεθεί τον αγκαλιάζει και παίρνει την ευχή του.
    Να χαρίζει ο Θεός υγεία και δύναμη και χρόνια πολλά να είναι Ποιμενάρχης μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προτιμοτεροι ιερεις 80 χρονων και σεβασμιοι, παρα κατι νεοι που βριζουν τον επισκοπο και προσπαθουν να πεισουν αλλους να παραιτηθουν για να πανε σε καλες ενοριες για τα λεφτα. Ξέρεις εσυ που εκανες το παραπανω σχόλιο ε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να τον χαίρεται ο Αρχιεπίσκοπος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οία η μορφή τοιαδε και η ψυχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο