Μία παρέα πέντε ατόμων, ο Ηλίας (Μύτικας), ο Κώστας (Μύτικας), ο Ηλίας (Ν. Αγχίαλος), ο Γιώργος (Μύτικας) και ο Παναγιώτης (Θεσσαλονίκη), επέλεξαν την προηγούμενη εβδομάδα να διασχίσουν νωρίς το πρωί τα Ακαρνανικά και να ανέβουν στην κορφή «Γαβρούλια» στα 1.170 μέτρα.
Φωτορεπορτάζ: Κώστας Βουλιέρης
ΑΠΟ MYTIKAS PRESS
Στο δυτικό άκρο της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται η οροσειρά των Ακαρνανικών, με υψηλότερη κορυφή, την «Ψηλή Κορυφή» με υψόμετρο 1.587 μέτρα.
Η οροσειρά των Ακαρνανικών ξεκινά με χαμηλά υψόμετρα από την κωμόπολη της Βόνιτσας και αρχίζουν τα πιο υψηλά υψόμετρα μετά το Μοναστηράκι και το Θύριο. Η οροσειρά έχει κατεύθυνση από Βορά προς Νότο.......
Κορυφές Ακαρνανικών: Αετοράχη (634 μ.), Σωρός (759 μ.) και ανώνυμη (887 μ.), Αγία Παρασκευή (991 μ.), Περγαντή (1.428 μ.), Γούβες (1.186 μ.), Φλάμπουρο (1.453 μ.), Ψηλή Κορυφή (1.587 μ.), Αμολιαρή (1.468 μ.), Μπούμιστος (1.496 μ.), Λιμεράκια (1.145 μ.), Γαβρούλια (1.170 μ.), Αγραπιδάκι (1.392 μ.), Βίτσι (841 μ.) και οι δύο τελευταίες, στις οποίες απολήγει η οροσειρά πάνω από τον Αστακό, Δίκορφο - Προφήτης Ηλίας (930 μ.) και Πύργος (697 μ.). Το μήκος της οροσειράς είναι περίπου 35 χλμ. Τα πετρώματα της είναι κυρίως ασβεστολιθικά.
Μία παρέα πέντε ατόμων, ο Ηλίας (Μύτικας), ο Κώστας (Μύτικας), ο Ηλίας (Ν. Αγχίαλος), ο Γιώργος (Μύτικας) και ο Παναγιώτης (Θεσσαλονίκη), επέλεξαν την προηγούμενη εβδομάδα να διασχίσουν νωρίς το πρωί τα Ακαρνανικά και να ανέβουν στην κορφή «Γαβρούλια» στα 1.170 μέτρα.
Θέλουμε να αναφέρουμε ότι ο Παναγιώτης Τελλίδης (Θεσσαλονίκη), είναι αυτός που τα τελευταία χρόνια, έχει μυήσει πάρα πολλούς στον Μύτικα στον σπορ της ορειβασίας, μιας και ο ίδιος είναι εδώ και πολλά χρόνια ορειβάτης, ανεβαίνοντας σε πολλές κορυφές βουνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (δείτε εδώ).
Πολύ κοπιαστική η ανάβαση, γιατί πρόκειται για ένα κακοτράχαλο βουνό με μεγάλες κλίσεις και η κούραση μεγάλη, αλλά το τοπίο εκπληκτικό και οι φωτογραφίες που μας έδωσε ο φίλος Κώστας Βουλιέρης μοναδικές και υπέροχες.
Αυτό που εμείς θα προσθέσουμε είναι ότι η περιοχή μας έχει την τύχη να διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά που συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Οι πιο πολλοί γνωρίζουν και έχουν συνδυάσει τον Μύτικα με τις ομορφιές της θάλασσας και των παραλιών του και των πολύ κοντινών σε αυτόν πανέμορφων νησιών, Καλάμου και Καστού Λευκάδας. Όμως ελάχιστοι μυημένοι γνωρίζουν και τους εκπληκτικής ομορφιάς ορεινούς όγκους που διαθέτουμε, με μία άγρια ομορφιά, που προσφέρουν μοναδικές διαδρομές για ορειβασία.
Μην ξεχνάμε και το πολύ καλό αναρριχητικό πεδίο ''Μύτικας - Καμπλάφκα Αιτ/νίας'' (δείτε εδώ), εκεί όπου τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου Πελάγους συναντούν τους κάθετους βράχους της αρχαίας Αλυζίας, σε 25 διαδρομές σπορ χαρακτήρα, που περιμένουν από τον αρχάριο μέχρι και τον πιο έμπειρο αναρριχητή να τις σκαρφαλώσουν.
Γενικά η περιοχή μας διαθέτει ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατέψουμε, με την σκέψη ότι δεν μας ανήκει αλλά, το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές.
Παιδιά και του χρόνου, κάθε καλοκαίρι αντάμωση στο Μύτικα, υγεία και ευτυχία....
απ τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) και απ τους επίσημους χάρτες ο Μπούμιστος αναφέρεται με υψόμετρο 1.573μ. Στην κορυφή του Μπούμιστου το όρος πάνω απ το Αρχοντοχώρι πλησίον της Στέρνας και κοντά στον Αη Λιά , υπάρχει και σχετική πυραμίδα του Στρατού ( ΓΥΣ) που τοποθετήθηκε απ την ΓΥΣ και αναφέρεται και το ύψος .
ΑπάντησηΔιαγραφή