Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Αύγουστος, ο άλλοτε μήνας του καπνού στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ | ΒΙΝΤΕΟ με τον αείμνηστο λαϊκό ζωγράφο ΝΩΝΤΑ ΚΟΚΚΙΟ απο την Παπαδάτου Ξηρομέρου!





Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Μία ιδιαίτερη καλημέρα σήμερα τέλη Αυγούστου.
       Ας θυμηθούμε, τουλάχιστο οι Ξηρομερίτες, λίγο τις παλαιότερες εποχές που το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου σήμαινε και το τέλος της διαδικασίας του αρμαθιάσματος του καπνού.
       Τελείωναν τα βάσανα του πρωινού ξυπνήματος για το μάζεμα του καπνού και της ολοήμερης καθήλωσης που απαιτούσε το αρμάθιασμα.
       Μνήμες βαθιά χαραγμένες στις ψυχές μας που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσαν και πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης όπως ήταν η περίπτωση του αείμνηστου καπνοπαραγωγού Νώντα Κόκκιου, απο την Παπαδάτου Ξηρομέρου....

ΒΙΝΤΕΟ στο 1993 (ΠΡΙΝ 26 Χρόνια)....
             Σήμερα η καλλιέργεια του καπνού δεν υπάρχει. Παραμένουν όμως οι μνήμες............



      Ας επιστρέψουμε στο 1993, σε μία εποχή που άρχισε να φαίνεται ότι η καλλιέργεια του καπνού θα σβήσει. Τότε το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αγρινίου παρουσίασε μία έκθεση με έργα ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκαν από τον καπνοπαραγωγό αείμνηστο Νώντα Κόκκιο.
        Η έκθεση αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον και εκτός της περιοχής του Αγρινίου. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε και στην εκπομπή «Πρωινό Παράθυρο” του Μega Channel που παρουσίαζε ο Γιάννης Δημαράς με την αείμνηστη Ρίκα Βαγιάννη.

Υ.Γ. Στην προσφώνηση από τη Ρίκα Βαγιάννη ο Νώντας αναφέρεται ως Κόκκινος αντί Κόκκιος, προφανώς από κάποιο λάθος.






ΠΗΓΗ: https://www.agrinionews.gr

5 σχόλια:

  1. αναμνήσεις αναστεναγμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δυσκολα αλλα γλυκα ωραια χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρονια παλια ναι μεν τα νοσταλγω αλλα δεν θα τα ηθελα να γυρισουν παλι πισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΕ Η ΑΓΑΠΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ ΑΓΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ!!!!! 11.50

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απο τότε που εφαρμόστηκαν και συνεχίζονται να εφαρμόζονται αντιπαραγωγικές πολιτικές, αλλοιώθηκαν και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του τόπου μας και "επιδοτείται" ο μηδενισμός και ο ατομικισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο