Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Δημήτρης Στρατούλης: Καλοκαίρι 2015: Tα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει αλλιώς!

Δημήτρης Στρατούλης
Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Πρώην Υπουργός

Καλοκαίρι 2015. Tα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει αλλιώς. 

          Η υπογραφή το καλοκαίρι του 2015 από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, του 3ο μνημονίου αποτέλεσε σοβαρή οπισθοδρόμηση, συκοφάντηση και απαξίωση του Αριστερού κινήματος, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
        Νομιμοποίησε πολιτικά την υπογραφή των δύο πρώτων μνημονίων  από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ενίσχυσε την άποψη, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική. Συνέβαλε στην αναγέννηση της ΝΔ, η οποία επανήλθε στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει πιο πιστά αυτή την πολιτική ως αυθεντικός εκφραστής της.
         Θεωρώ ότι η Αριστερά και το μέτωπο του ΟΧΙ, που συγκροτήθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015 και αγκαλιάστηκε από το 62% των ψηφισάντων, θα μπορούσαν να δρομολογήσουν μια άλλη πορεία για τη χώρα................

 
          Εμείς της Αριστερής Πλατφόρμας του τότε ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε μέχρι την υπογραφή από την ηγεσία του του 3ου μνημονίου την μάχη με αποφασιστικότητα και ανιδιοτέλεια μέσα από αυτόν, χωρίς, όμως, τελικά να πετύχουμε την αποτροπή της μνημονιακής μετάλλαξής του. 
           Ωστόσο, διαχωρίσαμε τη θέση μας, όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησε με τους δανειστές, αντιπαλέψαμε ενεργά την ψήφιση και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου. 
 Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ ηττηθήκαμε. Ωστόσο, μέχρι τότε συμβάλαμε στη διαμόρφωση ενός μεγάλου ριζοσπαστικού κινήματος, συμμετείχαμε ενεργά σε ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος, που η επίδρασή του δεν σβήστηκε από την ταπεινωτική συνθηκολόγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. 
           Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Χρεώνεται πολιτικά, ηθικά και ιστορικά την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική διάψευση των ελπίδων σημαντικού μέρους του λαού και της νεολαίας, που ριζοσπαστικοποιήθηκε και της έδωσε την εμπιστοσύνη του.
         Οι Υπουργοί και βουλευτές της τότε Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα ανήκουμε στη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, είχαμε εκείνη την περίοδο το δίλημμα είτε να μείνουμε πιστοί στις αξίες μας, στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και σ' αυτά τα οποία προβάλαμε ως εναλλακτική λύση στα μνημόνια, είτε να κρατήσουμε τις υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες και να ισχυριζόμαστε ότι δήθεν αγωνιζόμαστε από τα μέσα. 
        Επιλέξαμε να είμαστε συνεπείς στις αρχές και αξίες μας, δεν προσκυνήσαμε, δεν υποταχθήκαμε, δεν συμβιβαστήκαμε.
       Παρά τα λάθη μας, για τα οποία κάνουμε ειλικρινή αυτοκριτική, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την αντιμνημονιακή ανατροπή με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
        Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ που πρόσφατα την διαδέχτηκε, έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές, ώστε η λιτότητα, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, η ταπεινωτική επιτροπεία των δανειστών να συνεχιστούν μέχρι το 2060. 
       Απορρίπτουμε το κυρίαρχο συστημικό θεώρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στα μνημόνια πολιτική και ότι το μνημονιακό καθεστώς αποτελεί πλέον μία κανονικότητα για το λαό και τη χώρα μας. 
       Προσπαθούμε να πείσουμε το λαό και τη νεολαία ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική. Ότι αυτή είναι όχι μόνο ριζοσπαστική και ανατρεπτική στα μνημόνια και στον ευρωμονόδρομο, αλλά και ρεαλιστική, άμεσα εφαρμόσιμη και βιώσιμη.
       Επιδιώκουμε έτσι να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού ότι μπορεί και αξίζει να αγωνιστεί για μία τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική.
       Ο αγώνας για μία Ελλάδα της εργασίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας συνεχίζεται. Όσα δεν μπορέσαμε εμείς να καταφέρουμε, έρχονται άλλοι νεώτεροι πίσω μας, που διδαγμένοι από τα δικά μας λάθη αλλά και από την αταλάντευτη στάση μας θα τα καταφέρουν καλλίτερα.  

*-δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 3/4 Αυγούστου 2019

7 σχόλια:

  1. Πάμε στην μάχη, να παλέψουμε και ή θα κερδίσουμε ή θα χάσετε. Και για αυτό πήρατε αυτό που σας πρέπει. Απολύτως τίποτα.

    Την προδοσία πολλοί αγάπησαν τον προδότη κανείς.

    Άντε τώρα να δώσετε συνεντεύξεις στον Μαρινάκη και στον Αλαφούζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Δημήτρη Στρατούλη
    τα στελέχη σας στο δημο Ξηρομέρου στήριξαν δεξιό δήμαρχο
    τι μας λέτε τώρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΤΕ
    Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
    ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΑΒΕ 32% ΚΑΙ ΕΧΕΙ 30.000 ΜΕΛΗ
    ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ ΠΟΥ ΔΙΑΠΑΡΑΞΑΤΕ ΗΤΑΝ Η ΜΗ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΤΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 180 ΨΗΦΟΥΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΛΑΞΟΥΝ
    ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΡΙΞΑΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ? ΜΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΠΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΟΣΑΚΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΑΤΕ ΟΡΘΙΟ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΠΛΑΚΑΚΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΟΤΟ ΘΑ ΠΑΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ?
    ΑΝΕΒΗΚΑΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΥΜΠΡΑΞΑΤΕ ΜΕ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΑ
    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΖΕΥΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΧ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΑΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ.
    ΚΛΕΙΝΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΑΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΗΤΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΚΑ ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ . ΑΛΑΞΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απάντηση Δημήτρη Στρατούλη
    Σέβομαι όλα τα σχόλια, τις απόψεις και τις σκληρότερες κριτικές είτε καλόπιστα είναι είτε κακόπιστα, γιατί ο καθένας και η καθεμιά έχουν το δικαίωμα της γνώμης τους. Θα προτιμούσα βέβαια να γίνονται επώνυμα.
    Εγώ ότι είχα να πω το είπα με τους πολύχρονους αγώνες μου για το λαό και την πατρίδα και με το φιλολαϊκό έργο μου ως εκλεγμένος τρεις φορές βουλευτής στη Β ΑΘήνας και ως Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, που είμαι ο μόνος στα τελευταία 40 χρόνια που όχι μόνο δεν μείωσα συντάξεις αλλά και με πάνω από 100 νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα σε 6 μήνες στήριξα και ανακούφισα τους συνταξιούχους.
    Τον Αύγουστο του 2015 βρέθηκα στο δίλημμα, εάν θα μείνω συνεπής σε αυτά που είχα δεσμευτεί στο λαό ή εάν θα προσκυνήσω τους δανειστές της χώρας μας, δηλαδή τους σύγχρονους δυνάστες της με αντάλλαγμα να παραμείνω Βουλευτής και Υπουργός. Αρνήθηκα και τη δόξα και το χρήμα και τις ψήφους και την εξουσία και επέλεξα να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου απέναντι στο λαό και στο 62% που ψήφισε στο δημοψήφισμα ΟΧΙ στα μνημόνια. Και δεν με είχε διορίσει κανεις αρχηγός κόμματος βουλευτή. Είχα εκλεγεί με 60.000 σταυρούς.

    Δεν συμβιβάστηκα, δεν υποτάχτηκα, δεν προσκύνησα κανένα από τους τροϊκανούς, τους διεθνείς απατεώνες με γραβάτες, που έκλεβαν και κλέβουν το ψωμί των συμπατριωτών μας πάνω από την τραπεζαρία τους. Ήξερα ότι θα αντιμετωπίσω το μίσος, που πάντα έχουν οι προσκυνημένοι στους απροσκύνητους. Δεν με ένοιαζε και δεν με νοιάζει, αρκεί που έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και που αφήνω παράδειγμα έντιμου και συνεπούς πολιτικού στα παιδιά μου και στην πατρίδα μου τον Αστακό και το Ξηρόμερο, που ανέδειξε κι άλλους πολλούς ανυπότακτους στην ιστορία του.
    Εξάλλου η ιστορία έγραψε και γι' αυτά τα γεγονότα και για τη δική μου στάση και δεν ξεγράφει.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι είσαι απ τις εξαιρέσεις , πολιτικός , που αφήνει την καρέκλα του υπουργείου του , σε τιμά ιδιαίτερα. Τόσον εσένα , όσο και τους υπόλοιπους αξιωματούχους της ΛΑΕ που κάποιοι με υπουργεία έπραξαν το ίδιο με εσάς. Απ το 2015 ως ΛΑΕ έχετε τις δικές σας πολιτικές θέσεις και απόψεις. Σεβαστές. Θέσατε ως κόμμα 3 φορές υποψηφιότητα ( εθνικές και ευρωεκλογές ) και ο κόσμος σας αποδοκίμασε οικτρά !!! 2.80 % , 0,60% % , 0.35% ....επ αυτού , βλέπω οτι δεν λέτε κάτι ; Αγαπητέ Τάκη , απ τη στιγμή που απευθύνεσαι στον Λαό και ζητάς επικύρωση των πολιτικών σου θέσεων και απόψεων , θα πρέπει να σεβόμαστε ( σέβεστε ) το όποιο αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση , κατ εμέ κάτι δεν πάει καλά. ή ο Λαός κάνει λάθος ; ή η ΛΑΕ . Κατ εμέ και σύμφωνα με τη λογική και την δεοντολογία κάνετε λάθος εσείς ως ΛΑΕ . Κι όταν ένα " ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ " στην πορεία καταντάει " ΨΙΛΙΚΑΤΖΊΔΙΚΟ" ή και παλιό περίπτερο στα " Γυφτοκάλυβα " , το μαγαζί το κλείνεις. Και μιας ο λαός δεν συμερίζεται τις απόψεις σας , τον ευχαριστείς και πας στο σπίτι σου !!! Είναι κρίμα ένα τέτοιο στέλεχος , τίμιο , αγωνιστής, και αγνό , σαν εσάς , να έχει αυτή την πολιτική κατάληξη. Μην γίνεσται (στε) πλέον " Δελαπατρίδης " του 2019....Οι εποχές που εκλέγόσασταν βουλευτής ήσασταν στον ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ πριν , αυτός , γίνει κυβέρνηση. Πιστεύω ότι και σήμερα , αν πολιτευτείτε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ , θα εκλεγείτε , γιατί είστε αγωνιστής , τίμιος και ντόμπρος . Εδώ εκλέχθηκαν λαμόγια προερχόμενα απ άλλους πολιτικούς χώρους ( ακόμη και π. δεξιοί βουλευτές ήταν υποψήφιοι το 2019 στον ΣΥΡΙΖΑ !!! ω κατάντια !!! απ την μια να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να λέγεται αριστερό κόμμα και απ την άλλη να έχει υποψήφιους δεξιούς !!! ). Δεν ανήκω και ούτε ψήφισα τον ΣΥΡΙΖΑ . Παρακολουθώ την πορεία σου απ τα φοιτητικά μας χρόνια. Αν ήθελες , θα ήσουν βουλευτής και υπουργός και με το ΠΑΣΟΚ . Είχες και έχεις τις απόψεις σου. Σεβαστές . Όμως ο ΛΑΟΣ δεν τις επικροτεί.Θα περιμένετε π.χ 30 χρόνια ακόμη - όπως ο Β.Λεβέντης - για να μπείτε στη Βουλή ; Δεν σου αξίζει αυτή η αντιμετώπιση απ τον Λαό. Φιλικότητα.
      Κονταξής Ν.

      Διαγραφή
  5. Δημήτρη είμαι σύμφωνος με όλα αυτά που γράφεις εκτός από το βασικότερο... Όπως αναφέρεις ότι πήρες 60,000 σταυρούς.. ξέρεις γιατί σε ψήφισαν αυτοί ;;; για να φύγεις και να σώσεις την τιμή την δική σου και των παιδιών σου όπως αναφέρεις ;;; όχι Δημήτρη δεν σε ψήφισαν γι'αυτό.. θα σου πω μόνο δύο κουβέντες.. καταρχήν μην μου πεις ότι πίστευες όλα αυτά που έταξε ο Τσίπρας στον ελληνικό λαό θα γινόταν πράξη ;;; πιστεύω ούτε κατα διάνοια .. Για μένα Όσο και να μην το εξομολογήσεις δεν το πιστεύω... Τότε γιατί δεν παραιτήθηκες ;; μετά δεν είχες κανένα δικαίωμα να παραιτηθείς παρά να μένεις να αγωνιστείς για το καλό και μόνο της πατρίδος μας , με ότι συνέπεια και αν ήταν αυτή γι'αυτό άλλωστε και πήρες 60,000 σταυρούς.. βέβαια μετά από όλα αυτά με πολύ μεγάλη εκτίμηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο