Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Προσφυγές στην Δικαιοσύνη κατά της νέας διορισθείσας από Κουρουμπλή διοίκησης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων

Ο πρώην πρόεδρος της ΡΑΛ και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο πρώην εισηγητής της ΡΑΛ και δικηγόρος Γεώργιος Παπαδόπουλος και η οικονομολόγος Αφροδίτη Μακρυγιάννη η οποία ήταν πρώην εισηγήτρια της εν λόγω Αρχής, προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη η από 16.6.2017 απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας με την οποία διορίστηκαν πρόεδρος, αντιπρόεδρος, μέλη και εισηγητές στην ΡΑΛ. Μεταξύ αυτών και Αιτωλοακαρνάνες όπως ο αντιπρόεδρος Θ.Τορουνίδης.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη και πρώην μέλη της ΡΑΛ είχαν διοριστεί το 2014.
Με το νόμο 4389/2016 η ΡΑΛ μεταλλάχτηκε σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή και επιφορτίσθηκε με αυξημένες και ποικίλες αρμοδιότητες. Έτσι, ο διορισμός των μελών της ΡΑΛ γίνεται πλέον μέσω της διαδικασία της προηγούμενης πρότασης της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής

Στην αίτησή τους οι τρεις αναφέρουν, ότι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (24 μέλη) συνήλθε και αποφάσισε κατά οριακή πλειοψηφία (13 θετικές και 11 αρνητικές ψήφους) για τους 10 προταθέντες και 15 θετικές και 9 αρνητικές ψήφους για έναν προταθέντα. Στην συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας όρισε τα νέα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ΡΑΛ.
Στην αίτηση ακύρωσης τους οι τρεις επισημαίνουν ότι είναι άκυρη η επίμαχη υπουργική απόφαση, καθώς η απόφαση της διάσκεψης των προέδρων ελήφθη με απλή πλειοψηφία και όχι ομόφωνα ή με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και η νομοθεσία, ενώ όπως αναγράφεται στα πρακτικά της διάσκεψης, για ορισμένα από τα προταθέντα και στην συνέχεια διορισθέντα πρόσωπα «δεν διαθέτουν εχέγγυα αμερόληπτης και ανεξάρτητης κρίσης», όπως απαιτείται η νομοθεσία (νόμος 4389/2016).
Ακόμη, αναφέρουν ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στα άρθρα 101 και 109 του Συντάγματος και στο νόμο 4389/2016, ενώ τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη και πλήγεται η προσωπικότητα και το κύρος τους.
Τέλος, οι τρεις, επισημαίνουν ότι επιβάλλεται η άμεση χορήγηση προσωρινής διαταγής, την έκδοση απόφασης που θα αναστέλλει την επίμαχη υπουργική απόφαση και τέλος την έκδοση απόφαση που θα την ακυρώνει.
Παν. Τσιμπούκης
AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο