Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΊΚΟΣ: Η αλήθεια για το νερό του Αστακού, κόντρα στο ψέμα τον λαϊκισμό και την συκοφαντία

Ο Γιατρός και π. δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάϊκος απαντάει με αφορμή ένα ανώνυμο σχόλιο για το νερό στον Αστακό. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΊΚΟΣ: Η αλήθεια για το νερό του Αστακού, κόντρα στο ψέμα τον λαϊκισμό  και την συκοφαντία.

 Γράφει το παλληκάρι: 
  Το έργο λοιπόν αυτό που την οικονομική του επιβάρυνση ανέλαβε η ΕΤΒΑ, ως ανταποδοτικό για την κατασκευή του λιμανιού στο Πλατυγιάλι, έγινε για να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης του Αστακού.
Η αλήθεια:
      Η ΕΤΒΑ δεν κατασκεύασε με καμία επιβάρυνση ως ανταποδοτικό του λιμανιού το έργο για να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης του Αστακού.
    Η ΕΤΒΑ όταν επρόκειτο να κατασκευάσει στο Πλατυγιάλι το 1984 τα διαλυτήρια πλοίων θα χρειαζόταν για το διαλυτήριο πλοίων 4.000 κυβικά μέτρα την ημέρα. Έτσι ζήτησε από τις Κοινότητες Αστακού και Καραϊσκάκη, να τους δώσουν την υδρομάστευση με το κτίριο που βρίσκονται τα αντλιοστάσια
     Ο  σύνδεσμος ύδρευσης των Κοινοτήτων Αστακού –Καραϊσκάκη είχε ιδρυθεί  επί Υπουργίας Ανδρέα Στράτου και στο έργο δεν έγινε τίποτα άλλο  εκτός από την υδρομάστευση με το κτίριο που βρίσκονται τα αντλιοστάσια και υπήρχαν και κάτι λίγοι  μεταλλικοί σωλήνες  οι οποίοι  εκλάπησαν.
    Τα Κοινοτικά Συμβούλια Αστακού και Καραϊσκάκη τα οποία συμμετείχαν στον Σύνδεσμο Ύδρευσης με μια απόφασή τους το 1983 (πολύ σωστή κατά την γνώμη  μου), γιατί αν αρνιόντουσαν η ΕΤΒΑ  θα έπαιρνε άδεια από την Νομαρχία από υψηλότερο σημείο, όπως είχε πάρει και η Κοινότητα Πενταλόφου, της οποίας και οι πηγές του Αστακού ανήκουν στην κτηματική Περιφέρεια Πενταλόφου............


      Ζήτησαν από την ΕΤΒΑ όμως να κατασκευάσει μεγαλύτερη Δεξαμενή χωρητικότητας 3.000 κυβικών μέτρων με δύο ξεχωριστά διαμερίσματα και είχε κατασκευάσει αγωγό μεγαλύτερο  διαστάσεων Φ 500, από σωλήνες αμιάντου και στα γεφύρια από μεταλλικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρνουν στην Δεξαμενή στα Λιβαναιικα Αλώνια 7.000 κυβικά μέτρα την ημέρα (τόσο νερό έδινε η υδρομάστευση την εποχή εκείνη, ενώ τόρα δίνει πολύ λιγότερο), από τα οποία 4.000 κυβικά μέτρα θα έπαιρναν τα διαλυτήρια πλοίων και μελλοντικά  αν ο Αστακός κατασκεύαζε αγωγό από το σημείο αυτό μέχρι τον Αστακό 3.000 κυβικά μέτρα την ημέρα
      Έτσι η ΕΤΒΑ προχώρησε στην κατασκευή του έργου μέχρι τα Λιβαναίικα Αλώνια με την δεξαμενή των 3.000 κυβικών μέτρων και τον αγωγό μέχρι το Πλατυγιάλι. Κατασκεύασε δε καινούργια υδρομάστευση, γιατί η παλιά που είχε κατασκευάσει ο Σύνδεσμος των Κοινοτήτων Αστακού- Καραϊσκάκη, επειδή είχε κατέβει η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα είχε πολύ λίγο νερό.
       Όταν ανέλαβα εγώ Ιανουάριο του 1987 πήγα στο τότε Διοικητή της τράπεζας κύριο Σοφούλη και όταν του ζήτησα να μας κάνει η ΕΤΒΑ και τον αγωγό μέχρι τον Αστακό, που απάντησε πως η Τράπεζα  δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. 
    Τότε εγώ δεν τσακώθηκα μαζί του, αλλά με έναν έξυπνο ελιγμό του ζήτησα να μας κάνει η θυγατρική της ΕΤΒΑ η ΒΙΠΕΤΒΑ την μελέτη κόστους 7 εκατομμυρίων δραχμών!!!!!!!1, πράγμα το οποίο αποδέχθηκε  και κατασκευάστηκε η μελέτη για δεξαμενή 2.000 κυβικών μέτρων με δύο ξεχωριστά διαμερίσματα και αγωγό από πλαστικό  PVC  διατομής Φ312,5, εκτός από το τμήμα από το ποτάμι της Βλύχας  μέχρι το ποτάμι στο πρατήριο Ντίνου μήκους περίπου 800 μέτρων, όπου ο αγωγός είναι μεταλλικός, ο οποίος είχε την δυνατότητα μέγιστης παροχής 120 κυβικών την ώρα, δηλαδή 2.880 κυβικών μέτρων το 24ωρο.
       Έτσι μετά από λίγους μήνες, που η μελέτη ήταν έτοιμη και είχε αναλάβει Διοικητής της ΕΤΒΑ ο κύριος Μιχάλης Σάλλας, πρώην Διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς, τον επισκέφτηκα λέγοντάς του ότι η Τράπεζα θα είναι δύσκολο να λειτουργήσει το έργο της ύδρευσης και του πρότεινα να κάνουμε μια Προγραμματική Σύμβαση, με την οποία εμείς θα βάζαμε 80.000.00 δραχμές και η ΕΤΒΑ τα υπόλοιπα 200.000.000  δραχμές  θα τα έβαζε η ΕΤΒΑ. 
       Για τα 200 εκατομμύρια δραχμές που θα έβαζε η ΕΤΒΑ, η Κοινότητα Αστακού αναλάμβανε την υποχρέωση να παρέχει στα διαλυτήρια πλοίων (τα οποία δεν έγιναν ποτέ) 800 κυβικά νερό την ημέρα και πάνω από το ποσόν αυτό θα το χρέωνε όσο και η οικιακή κατανάλωση, παρά το γεγονός ότι για το νερό τους απαιτείτο το μισό ρεύμα στην ΔΕΗ, από ότι για το νερό του Αστακού. Η κατανάλωση του Πλατυγιαλιού, γιατί υπήρχε ξεχωριστό υδρόμετρο για το Πλατυγιάλι και ξεχωριστό για την Κοινότητα Αστακού δεν ξεπέρασε ποτέ τα 2.8οο κυβικά μέτρα τον μήνα και όχι την ημέρα.
      Με την προγραμματική σύμβαση η οποία είχε 25ετή διάρκεια όλα τα περιουσιακά στοιχεία αγωγοί δεξαμενές και αντλιοστάσια θα ήταν περιουσιακό στοιχείο της ΕΤΒΑ και μετά το τέλος της Σύμβασης, η οποία έληξε το 2014 και  όλες οι εγκαταστάσεις, ακόμη και αυτές, που είχε κατασκευάσει η ΕΤΒΑ, είναι πλέον περιουσιακό στοιχείο της Κοινότητας Αστακού (Δήμος Ξηρομέρου).

Για το πάρα κάτω που λέει το παλληκάρι:  
      Όσον αφορά την ποσότητα του νερού, χρόνο με το χρόνο, λόγω της απαράδεκτης, παράνομης και ανήθικης τακτικής Κοινοταρχών και Δημάρχων να επιτρέπουν τις παράνομες συνδέσεις με τον αγωγό ύδρευσης.

Η αλήθεια είναι:
    Όταν εγώ ήμουν Κοινοτάρχης δεν έδωσα καμία παροχή, ούτε υπήρχε καμία παράνομη. Όλοι θυμούνται όταν ο συνεργάτης μου Κοινοτικός Σύμβουλος είχε την ντίσκο στην βλύχα, ότι κουβαλούσε το νερό με ένα μπλέ φορτηγό και ένα βυτίο
      Μετά συνεργάτης του αδελφού του, ο οποίος  ήταν Κοινοτικός Σύμβουλος, ήταν ο πρώτος που πήρε παροχή και όταν ανέλαβα πάλι μετά από 12 χρόνια ως Δήμαρχος Αστακού οι παροχές ήταν εκατοντάδες. Και όταν κάποιοι στο Βαλτί δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς  και τους έκοψα το νερό, βρέθηκε ένας και με απείλησε πως θα με σκοτώσει και σε λίγη ώρα τον είχε φέρει με χειροπέδες  στο Αστυνομικό τμήμα κρατούμενο και όταν πήγε ο αδελφός του και πλήρωσε τον λογαριασμό και μου ζήτησε συγνώμη απέσυρα την μήνυση και αφέθηκε ελεύθερος.
      
Όσο για το πάρα κάτω που λέει το παλληκάρι:  
     -ένα πηγάδι που κατασκευάστηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια για να συμπληρώνει το νερό της πηγής λόγω αυξημένης ζήτησης, το οποίο γεμίζει με νερό από το ποτάμι (καταλαβαίνετε όλοι τι σημαίνει νερό από το ποτάμι) και το οποίο νερό με τη σειρά του πέφτει στο κεντρικό φρεάτιο και αναμειγνύεται με το νερό της πηγής.

Η αλήθεια είναι ότι επειδή το 2009 προτελευταία χρονιά, ήταν περίοδος ξηρασίας και η στάθμη των υδάτων της Λάμπρας είχε πέσει χαμηλά, αναγκαζόμασταν να κλείνουμε όλες της παροχές των κτηνοτρόφων για 12 ώρες την ημέρα και δεν έλειψε νερό ούτε μία ημέρα
      Τότε φέραμε γεωτρύπανο στην Λάμπρα να κτυπήσει μια μεγάλη γεώτρηση δίπλα στην υδρομάστευση  σε χαμηλότερο σημείο του υδροφόρου ορίζοντα. Επειδή το έδαφος εκεί ήταν σαθρό δεν μπορούσε να γίνει σωλήνωση της γεώτρησης, την οποία πληρώσαμε 1500 ευρώ,  ο γεωτρυπανάς μας συνέστησε να  ανοίξουμε πηγάδι, πράγμα το οποίο κάναμε και αφού το σωληνώσαμε και ρίξαμε κροκάλα στον πάτο, φέραμε ένα τρακτέρ με μεγάλη αντλία, που έβγαζε πάνω από διακόσια κυβικά νερό την ώρα και η στάθμη δεν κατέβηκε κάτω από ένα μέτρο. 
       Πήραμε δείγμα κατά την άντληση και το νερό είχε την ίδια σύσταση με αυτό της υδρομάστευσης, αφού απέχει 1 μέτρο από την υδρομάστευση και 20 μέτρα από τον αύλακα. Όμως επειδή η επόμενη χρονιά υδρολογικά ήταν πολύ καλή, στην θητεία μου δεν το είχανε χρησιμοποιήσει καθόλου, ούτε είχαμε τοποθετήσει αντλία.
      Επειδή πέρα από τις παράνομες παροχές και η στάθμη της υδρομάστευσης συνεχώς έπεφτε φρόντισα να φέρουμε νερό και από τις γεωτρήσεις Καραϊσκάκη, όπου υπήρχε μια γεώτρηση την οποία είχε κτυπήσει ο κύριος Σαμαράς  και έδινε 40 κυβικά μέτρα την ώρα και άλλη μία που κτυπήσαμε εμείς και έδινε 20 κυβικά την ώρα.
      Έτσι λοιπόν αναθέσαμε την εκπόνηση μελέτης για να φέρνει το νερό στον Αστακό με αγωγό πολυαιθυλενίου Φ 200 και δυνατότητα παροχής 3.600 κυβικών μέτρων την ημέρα, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και με έτοιμες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τεύχη δημοπράτησης. Επειδή όμως η γεώτρηση Σαμαρά έβγαζε θολό νερό και παρά τις προσπάθειες με ειδικά γεωτρύπανα δεν μπόρεσε να βγάλει διαυγές νερό, δεν προχωρήσαμε στην κατασκευή του έργου.

         Όμως μετά την επιτυχία με την γεώτρηση των Βλυζιανών και με το γεγονός ότι η παλιά γεώτρηση του Βασιλόπουλου με τα 30 κυβικά νερό την ώρα  δεν κάλυπτε τις ανάγκες του Χωριού, κτυπήσαμε 100 μέτρα πιο κάτω νέα μεγαλύτερη γεώτρηση οποία δίνει μέχρι 60 κυβικά την ώρα  και έτσι δεν έλειψε ποτέ νερό από τότε στο Βασιλόπουλο.

       Έτσι προτείνω στην Δημοτική αρχή, πράγμα,το οποίο είχα πει και από την αρχή, να κάνει συμπληρωματική μελέτη μέχρι τις γεωτρήσεις Βασιλόπουλου και με δύο νέες γεωτρήσεις, μία 100 μέτρα πάνω από την παλιά, μια 100μέτρα κάτω από την νέα συν την παλιά, η οποία απλά χρειάζεται μία νέα υποβρύχια αντλία και έτσι μπορούν να έρχεται από εκεί νερό, όταν οι μεγαλύτερες ανάγκες του Αστακού το καλοκαίρι δεν ξεπερνούν τα 2.500κυβικά την ημέρα. Ο νέος προϋπολογισμός του  έργου θα είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και με την έκπτωση η δαπάνη μπορεί να πέσει και κάτω από το 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
     Μέχρι τότε όμως θα πρέπει άμεσα η Δημοτική Αρχή να αναθέσει και την κατασκευή μελέτης για την αντικατάσταση του μεταλλικού αγωγού 800 μέτρων από το γεφύρι της  Βλύχας μέχρι το γεφύρι στο πρατήριο Ντίνου με αγωγό από πολυαιθυλένιο, γιατί ο μεταλλικός αυτός αγωγός όταν είναι σε υγρά εδάφη συνήθως δεν έχει ζωή πάνω από 25 χρόνια και έχουν περάσει ήδη 30 και του χρόνου το καλοκαίρι, μπορεί να "τιναχθεί" ολόκληρος στον αέρα.
      Για δε την σύνδεσή του, όταν θα έχει πρώτα κολληθεί όλος ο αγωγός του πολυαιθυλενίου, δεν χρειάζεται διακοπή του νερού για πάνω από δύο ώρες.
     Έτσι γίνεται ο Δημόσιος διάλογος με στοιχεία και επιχειρήματα και όχι ψέματα, λαϊκισμούς και συκοφαντίες.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και αν χρειαστεί θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία.

Αστακός 27/7/2017

Παναγιώτης Στάικος
Πρώην Δήμαρχος Αστακού

5 σχόλια:

  1. Ξερετε ποιοι κτηνοτροφοι εχουν παρανομες παροχες και δεν πληρωνουν.Σε κεινους να το κοψετε.Εκεινη που πληρωνουν στην ωρα τους και δεν χρωστανε στο δημο ουτε 1 ευρω δεν φταινε σε ΤΙΠΟΤΑ και ποτιζουν τα ζωα τους μιση ωρα το πρωι και μιση το απογευμα. ΚΑΙ ΒΡΗΤΕ ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΞΕΡΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον Αστακό λένε το νερό νεράκι. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Είναι χρόνιο. Και παραμένει, χωρίς σοβαρό σχέδιο και προοπτική επίλυσής του. Προσπάθειες ασφαλώς θα έγιναν. Από άλλους περισσότερες και από άλλους λιγότερες. Όμως συνολικά και εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές. Και για αυτό υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες σε όσους διοίκησαν το Δήμο. Το πώς επιμερίζονται στις παρελθούσες διοικήσεις του Δήμου, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Όλους όμως τους ενδιαφέρει η άμεση λύση για να πάψει το μαρτύριο της σταγόνας καλοκαιριάτικα. Και την ευθύνη την έχει η σημερινή δημοτική αρχή, η οποία δεν έβγαλε ούτε μια ενημερωτική ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαντώντας στο φίλο 3.44
      Έτσι είναι!
      Απέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι!!
      Συνεπώς να μην εμφανίζονται ως σωτήρες!!
      Η παρούσα εζυγισθη εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής!!
      Συνεπώς πάμε γίάλλα!!

      Διαγραφή
  3. Φιλέ 10:56 αυτοί με τις παράνομες παροχές έχουν γερές πλάτες δεν τους ακουμπά κανεις.Έκοψαν μερικές για τα μάτια του κόσμου και την αλλη μέρα συνδέθηκαν πάλι,νάναι καλά τα κοροιδα που πληρώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο το παραμύθι-διήγημα του πρώην αλλά στο τέλος όπως συμβαίνει πάντα με τα διηγήματα του δεν έχει ΝΕΡΟ! Όπως δεν έχει σφαγεία ,δεν έχει βιολογικό ...έχουν όμως βρωμερή παραλία που χύνονται οι βόθροι... κλπ κλπ κλπ...Επίσης θα του πρότεινα να σταματήσει το ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ σε κάθε ένα που γράφει τις απόψεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο