Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Καταγγελία για “πρωτοφανές κρούσμα τραμπουκισμού” σε βάρος κτηνιάτρου στο Αγρίνιο

Τον μπελά τους φαίνεται ότι έχουν βρει δεκάδες κτηνίατροι σε πολλές περιοχές της χώρας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μειοψηφικές αλλά αρκετά μαχητικές και σε ορισμένες περιπτώσεις επιθετικές ομάδες πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλόζωοι.

Ιδιώτες κτηνίατροι, που καλούνται από πολίτες να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις δηλητηρίασης ή άλλες έκτακτες  καταστάσεις  με αδέσποτα, όταν ζητούν να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος σχετικά με την αρχικά αναγκαία ενημέρωση του μόνου αρμοδίου Δήμου Αγρινίου, για την εμπλοκή στη συνέχεια του κτηνιάτρου που είναι εντεταλμένος για αυτές τις εργασίες κλπ. φτάνουν τελικά σε σημείο να πέφτουν θύματα υβριστικών επιθέσεων και τραμπουκισμών.
Μπορεί η διαδικασία να ακούγεται χρονοβόρα ή γραφειοκρατική, αλλά είναι αυτή που προβλέπει ο νόμος, και πολλοί ιδιώτες γιατροί την επικαλούνται, όπως είναι φυσιολογικό, για να επέμβουν στη συνέχεια σε τέτοια έκτακτα περιστατικά.
Πρόσφατο κρούσμα σε βάρος κτηνιάτρου, καταγράφτηκε στο Αγρίνιο, σύμφωνα με καταγγελία που έγινε και την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Η καταγγελία έχει γίνει επώνυμα και αφορά σε γνωστό κτηνίατρο του Αγρινίου, που όπως υποστηρίζει, επειδή ζήτησε από τον πολίτη που τον κάλεσε να παρέμβει σε περίπτωση σκύλου που φαίνεται πως ήταν δηλητηριασμένος, δέχθηκε τις απειλές του ατόμου, που μάλιστα του παρουσιάστηκε ως δημοσιογράφος, χωρίς όμως να έχει αυτήν την επαγγελματική ιδιότητα, όπως προέκυψε στη συνέχεια. Η καταγγελία σε βάρος του κτηνιάτρου, ακολούθησε στη συνέχεια τον δρόμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα ο κτηνίατρος να βρεθεί αντιμέτωπος με πρωτοφανείς επιθέσεις σε βάρος του, ύβρεις και απειλές ατόμων που εμφανίζονταν ως φιλόζωοι και που τον εγκαλούσαν επειδή δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του πολίτη.
Ο κτηνίατρος απευθύνθηκε αμέσως στον Σύλλογο του μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε και μεταξύ άλλων κάνει λόγο για “φασιστικό λαϊκισμό” από άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλόζωοι , καλώντας το κεντρικό όργανο του κλάδου του, να παρέμβει ώστε να προστατευτούν οι κτηνίατροι της χώρας, που κινδυνεύουν.
“Αυτό που ζητώ δεν είναι ψευτοσυντεχνιακη υποστήριξη, αλλά προάσπιση της εργασίας μας, των συνθηκών της και της νομιμότητας λειτουργίας και εκτέλεσης της, της επιστήμης μας, της δουλειάς μας με ότι περιλαμβάνει εργαζομένους και άλλα. Τέτοιος τραμπουκισμός δεν παρατηρείται αλλού, σε άλλο επάγγελμα και ίσως από εμάς είναι η αρχή ενός νέου ελληνικού φαινομένου. Παρεμπιπτόντως η φιλοζωία δεν είναι δήλωση και μεταβιβάσιμη ευθύνη, δηλαδή καθιστώ άλλον υπόχρεο με οποιοδήποτε τρόπο κι εγώ διαθέτω μόνο την ευαισθησία. Ούτε η φιλανθρωπία γίνεται σε διάρκεια επαγγελματικής δραστηριότητας όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ένας φίλος μου και συνάδελφος. Σαν ο βασικός κλάδος προάσπισης της δημόσιας υγείας έχουμε υποχρέωση ανακατεύθυνσης της άγνοιας ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται χωρίς καμία τεκμηρίωση και παράγουν αυτόν τον φασιστικό λαϊκισμό.”, δηλώνει ο αγρινιώτης κτηνίατρος, που η σοβαρή του καταγγελία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:
“Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα διασυρμού και συκοφάντησης συναδέλφων από δήθεν φιλόζωους αυξάνονται και με όργανο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχοποιούνται κτηνίατροι και απειλούνται ευθέως, ακριβώς επειδή υπερασπίστηκαν την δουλειά τους και κατά συνέπεια, την υγεία και ευζωία των ζώων ενάντια σε επιτήδειους και επικίνδυνους ανθρώπους.
Το νέο περιστατικό έλαβε χώρα στο Αγρίνιο σε βάρους του συναδέλφου A. Αλεξανδρόπουλου , ο οποίος κλήθηκε να εγκαταλείψει το κτηνιατρείο για να περιθάλψει αδέσποτo ζώo που βρίσκονταν στον δρόμο, κατά παραγγελία διαγνώσεως και παρέχοντας υπηρεσία χωρίς τεκμηρίωση. Όταν ο κτηνίατρος, παρόλο που η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα του Δήμου (ν. 4039/2012, 4235/2014), ζήτησε την δήλωση συμβάντος στην υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου και πιθανή μεταφορά του ζώου στο κτηνιατρείο του, ώστε η όποια τέλεση κτηνιατρικής πράξης να γίνει στον σωστό χώρο και υπό συγκεκριμένες και ορθές συνθήκες, ο υποτιθέμενος ενδιαφερόμενος αρνήθηκε την όποια ανάμειξη, επικαλέστηκε υποχρέωση εκ μέρους του κτηνίατρου στην ολοκληρωτική ανάμειξη και διεκπεραίωση της απαίτησης του και επικαλούμενος την δήθεν δημοσιογραφική του ιδιότητα, απείλησε ευθέως με διαπόμπευση και συνέπειες.
Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δεν θα σταθούμε άλλο στην αφήγηση γεγονότων, όσο στην ουσία της υπόθεσης που φαίνεται να είναι άκρως πολιτική και επί του συγκεκριμένου ωφελιμιστική.
Για άλλη μια φορά θα το πούμε ξεκάθαρα. Η κτηνιατρική είναι επιστήμη που προασπίζει την υγεία και ευζωία των ζώων, διασφαλίζει την Δημόσια Υγεία και οι διαδικασίες της διέπονται από νόμους του κράτους. Όσοι νομίζουν ότι υπάρχουν περιπλανώμενοι κτηνίατροι που δύνανται να φροντίζουν ζώα σε δρόμους κάνουν τεράστιο λάθος και εγκληματούν. Είναι ο όρκος μας, η συνείδηση και η αξιοπρέπειά μας που μας δεσμεύει να μην ανεχόμαστε παρεκκλίσεις και εκτέλεση τεκμηριώσεων και πράξεων σε οποιεσδήποτε συνθήκες στο όνομα ζώου, είτε είναι αδέσποτο είτε όχι. Άποψη που υποκρύπτει εκτός από συναισθηματικό και έναν οικονομικής φύσης εκβιασμό. Όσοι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, «φιλόζωοι» ή άλλοι, θα έπρεπε να είναι αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη.
Επιπλέον, όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω γεγονότα είναι και ευθύνη της Πολιτείας, του κράτους και των δήμων. Διότι οι αρμόδιοι φορείς υπεκφεύγουν πολλές φορές, επιλέγοντας με διάφορους τρόπους εμπλοκή στις διαδικασίες για τα αδέσποτα, ανθρώπων ανειδίκευτων, με καμμιά επιστημονική γνώση, αλλά πιθανότατα και καμιά κοινωνική ή επαγγελματική δραστηριοποίηση.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές:
1.Να προστατέψουν έναν επαγγελματικό κλάδο που συνεισφέρει στη δημόσια υγεία. 2.Να λάβουν μέτρα προστασίας τόσο των ζώων όσο και των πολιτών από ανθρώπους και φορείς που μέσω της συκοφάντησης προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, έχοντας πιθανά και οικονομικά συμφέροντα. 3.Να προστατέψουν τους εργαζομένους στις κτηνιατρικές επιχειρήσεις και το επιστημονικό δυναμικό αυτών των επιχειρήσεων κτηνίατρων και άλλων. 4. Καλούμε τους πολίτες, είτε είναι ιδιοκτήτες ζώων είτε όχι, να ενημερωθούν ορθά και να αναλογιστούν ότι η υγεία των ζώων και η ορθή κτηνιατρική πρακτική αφορά και την δική τους υγεία. 
Τέλος, διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα μέλη του, την υγεία των ζώων, και τη Δημόσια Υγεία.
Ας αναλογιστεί έκαστος τις ευθύνες του.”
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κτηνίατρος, πρόκειται να υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο