Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Μόλις Κυκλοφόρησε το νέο Βιβλίο του Στέλιου Ντίνου: "Ο Απροσκύνητος ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ, Ο Σαρακατσάνος από την Βλισόρα Παλιαμπέλων"

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

          Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων παραδίνει σε ανάγνωση και μελέτη το ενδέκατο βιβλίο  της στα δέκα χρόνια δραστηριότητας του συλλόγου. Πρόκειται για το βιβλίο του ΝΤΙΝΟΥ Στυλιανού, αντιπροέδρου της Αμφικτιονίας .
«Ο Απροσκύνητος. ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ. Ο Σαρακατσάνος από την Βλισόρα Παλιαμπέλων»

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη: 
α)-Την ιστορία του Στέργιου Κουμπάρου, του Σαρακατσάνου κλέφτη της Βλισόρας Παλιαμπέλων, όπως την θυμούνται οι γητευτές και απόγονοι της φάρας των Ζεραίων, Ντίνος Στυλιανός (Αμφικτιονία Ακαρνάνων) – Ρούσος Απόστολος (Ακαδημία Μελετών «Κοσμάς Ο Αιτωλός») και Σουλιώτης Ευστάθιος (Σύλλογος των εν Αθήναις Παλιαμπελιωτών
β)-τα ιστορικά αρχεία που επιβεβαιώνουν και συμπληρώνουν την ιστορία του απροσκύνητου κλέφτη....



Σήμερα ήττα δεν σημαίνει να σε σέρνουν κάτω από αψίδες θριάμβου και να σε πωλούν στα σκλαβοπάζαρα αλλά με κάθε τρόπο να σε πείσουν να κάνεις και εσύ (με προσωπικό όφελος) όσα κατηγορούσες ότι έκαναν αυτοί. Τότε έχεις προσκυνήσει.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
      Οταν οι «μεγάλες δυνάμεις» είχαν πολέμους  με την Οθωμανική αυτοκρατορία, στηρίζονταν στον πόθο των σκλαβωμένων Ελλήνων για ελευθερία, τους ξεσήκωναν  και τους χρησιμοποιούσαν για πολεμικό αντιπερισπασμό. 
   Όταν όμως έληγε ο πόλεμος τότε οι σκλαβωμένοι Έλληνες έμεναν μόνοι τους απέναντι στην ορμή και οργή των Οθωμανών. 
    Αυτή η σκηνή επαναλήφθηκε την περίοδο 1800-1807 στην άμυνα της τότε Ρωσικής Λευκάδας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας  ενίσχυσε  τα οχυρωματικά έργα στις ακτές της Λευκάδας και κάλεσε  τους κλέφτες του Ξηρομέρου-Βάλτου και Αγράφων να κτυπήσουν  τον Αλή Πασά ο οποίος πολιορκούσε την Λευκάδα. Η κλεφτουριά έσωσε  την Λευκάδα.
       Με την συνθήκη του Τιλσίτ (7/1807) η Ρωσία παραδίδει τη Λευκάδα στους αυτοκρατορικούς Γάλλους  και η κλεφτουριά δέχεται την οργή του Αλή, παρά τις προσπάθειες του Καποδίστρια για δημιουργία ασύλου των κλεφτών στα Ιόνια νησιά. Οι κλέφτες πιέζονται (ακόμα και από τους αρματολούς) να προσκυνήσουν για να γλυτώσουν από το θάνατο. 
    Ενας κλέφτης δεν προσκυνά. Πολεμά ακόμη, αντιστέκεται μέχρι που τον σκοτώνουν ύπουλα, εκεί που είχε το κονάκι του, στη Βλισόρα Παλιαμπέλων. 
      Μια ιστορία με την ζωή, τη δράση και τον θάνατο  του Σαρακατσάνου Στέργιου Κουμπάρου, η οποία σώθηκε στα Παλιάμπελα της Βόνιτσας και επιβεβαιώνεται μέσα από τα ιστορικά αρχεία της Ρωσίας – Γαλλίας – Αγγελικής Χατζημιχάλη (Σαρακατσάνοι).

Οι κανόνες της ιστορικής έρευνας.
    Για το ιστορικό γεγονός του απροσκύνητου κλέφτη, του ανδρειωμένου Στέργιου Κουμπάρου, ακολουθήθηκαν κανόνες που όχι μόνο τηρήθηκαν αλλά και προσδιόρισαν την έρευνά μας.
   Κάθε γεγονός δεν μπορεί να είναι διακριτά απομονωμένο από όσα  το πλαισιώνουν, από τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό, από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά από αυτό. 
    Το συμβάν αποτελεί μια στιγμή, τα γεγονότα που οδήγησαν σ’ αυτό είναι μια ολόκληρη ζωή. Κάθε γεγονός δεν μπορεί να περιγραφεί με τον σημερινό τρόπο σκέψης και ζωής. Χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τον τρόπο σκέψης και ζωής, καθώς και τις αξίες της εποχής κατά την οποία εκτυλίχθηκε. 
      Από τους ανωτέρω δύο κανόνες, περιγραφή των γεγονότων και ερμηνεία τους με βάση τον τρόπο σκέψης και ζωής της εποχής τους, εμείς ακολουθήσαμε μόνο τον πρώτο. Τον δεύτερο όμως, που είναι η βάση για τη σωστή περιγραφή και ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, όχι μόνο δεν έχουμε την δυνατότητα αλλά είναι και πάρα πολύ δύσκολο ή μάλλον το ακατόρθωτο να τον τηρήσουμε.  Εμπόδιο στέκεται η φυσική αδυναμία να ζήσει κανείς έστω και μια μέρα στην τότε εποχή. Για το λόγο αυτό  προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε εκείνη την εποχή μέσα από  κάθε είδους πληροφορίες καθώς και την παράθεση όλων των γεγονότων που συνέβησαν πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά  την περίοδο ζωής και δράσης του Στέργιου Κουμπάρου. 
     Από μόνο του ένα γεγονός, όπως αυτό της ζωής του Στέργιου Κουμπάρου, δεν μπορεί να ερμηνευτεί, δεν μπορεί να προσδιορίσει την αξία του, δεν δίνει την δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων. Στο βιβλίο προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε και να συσχετίσουμε όλα τα  γεγονότα της ζωής, δράσης  και θανάτου του «απροσκύνητου».
   Στο κεφάλαιο Παραρτήματα παρατίθεται μια ενδελεχής ανάλυση (στρατιωτική, πολιτική, κοινωνική, και θρησκευτική)  της εποχής του Στέργιου Κουμπάρου. 

      Προτείνουμε, λοιπόν, πρώτα να αναγνωσθεί το κεφάλαιο «Παραρτήματα» για να κατανοηθεί η επικρατούσα την εποχή εκείνη  στρατιωτική, πολιτική, κοινωνική, και θρησκευτική κατάσταση. Μετά από αυτή τη μελέτη ο αναγνώστης θα έχει όλα τα στοιχεία, ώστε να κατανοήσει τα γεγονότα του πρώτου κεφαλαίου με τη ζωή και δράση του απροσκύνητου Στέργιου Κουμπάρου. 

Για την  Αμφικτιονία Ακαρνάνων
Ο Πρόεδρος           Ο Αντιπρόεδρος
Ντόβας Φίλιππος   Ντίνος Στυλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο