Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ανοιχτή επιστολή και προτάσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΥΖΙΩΝ και ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της κ. Σπύρου Καραβία.

Ε Ν Ω Σ Η Α Λ Υ Ζ Ι Ω Ν
Πολιτιστικός - Αθλητικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος
Των Εν Αττική Αλυζίων Αιτωλ/νίας
Αρ. Απ. Πρωτοδ. Αθηνών 1489/2000
Βερανζέρου 6, ημιόροφος - Τ.Κ 10677 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 2105227167
Α.Φ.Μ.: 099851876 - Δ.Ο.Υ. : Α΄ΑΘΗΝΩΝ

Σκέψεις - Προτάσεις του νέου Δ.Σ της Ένωσης Αλυζίων.

Τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Αλυζίων μετά από διαπροσωπικές επαφές μεταξύ τους, αλλά και μετά από τη συνέλευση στις 16-5-2015 του Δ.Σ, αποφάσισαν να υλοποιήσουν τις παρακάτω προτάσεις (προγράμματα) που συναποφασίστηκαν με στόχο να βοηθήσουν στην τουριστική - πολιτιστική - οικονομική - πνευματική ανάπτυξη της περιοχής μας.....

Αρχικά αυτό που τονίστηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ είναι να υπάρξει ένα κάλεσμα για συσπείρωση όλων των μελών της Ένωσης Αλυζίων και ενεργοποίησή τους. Αυτό θα επιτευχθεί είτε μέσω των προσωπικών επαφών των μελών του Δ.Σ με συμπολίτες μας, είτε με ομαδικές συγκεντρώσεις, είτε με επιστολές για βοήθεια και συμπαράσταση από καταξιωμένους και επιφανείς συμπολίτες μας, είτε μέσω εποικοδομητικών συζητήσεων με φορείς πολιτικούς - πνευματικούς - πολιτιστικούς κ.λ.π.
Το δεύτερο που αποφασίστηκε είναι: μιας και ξεκινάει η τουριστική περίοδος (που είναι αρκετά σημαντική για όλους) να συσταθούν και ενεργοποιηθούν ομάδες εθελοντισμού, οι οποίες θα έχουν πολύπλευρη δράση. Για παράδειγμα: μια ομάδα να καταγράψει τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα ξενοδοχεία κλπ. της περιοχής μας και να δημιουργήσει ένα ανανεωμένο ευσύνοπτο Τουριστικό οδηγό (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), στον οποίο θα έχει πρόσβαση ο καθένας μέσω του διαδικτύου. Άλλη ομάδα σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, να ενεργοποιηθεί για τον καθαρισμό και την αξιοποίηση των παραλιών (καθαρισμός - τοποθέτηση μικρών κάδων απορριμμάτων - μη πρόσβαση ζώων στις παραλίες). Άλλη ομάδα (σε συνεργασία με γεωπόνους της περιοχής μας, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπ/σης της περιοχής μας και το Υπουργείο Γεωργίας) να κάνει δεντροφυτεύσεις (καλύτερη εικόνα πλατειών - δρόμων - κοινόχρηστων χώρων). Μια άλλη ομάδα να υλοποιήσει περιπάτους προκαθορισμένους (για ντόπιους και ξένους) για την ανάδειξη ιστορικών μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, τοπίων και τόπων. Θα μπορούσαν να γίνουν και περίπατοι με άλογο εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Άλλη ομάδα, σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου και την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, να προβεί στον καθαρισμό του δρόμου για το εκκλησάκι της Παναγίας Ελεούσας (τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων καθ’ όλη τη διαδρομή).
Ένα τρίτο που αποφασίστηκε είναι η οργάνωση εκδρομών (προκαθορισμένων και τακτικών) για ξένους και ντόπιους σε Καστό - Κάλαμο  - Ιθάκη.
Ακόμη να οργανωθούν εκδηλώσεις (ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού): α) Αθλητικές (αγώνες: κολυμβητικοί - κωπηλασίας - ποδοσφαιρικοί - καλαθοσφαίρισης - δρόμων αντοχής - ταχυπλόων - ιστιοπλοΐας), β) Παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων, γ) Ανάδειξη τοπικών εθίμων.
Σε συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης θα μπορούσε να υλοποιηθεί ως δρώμενο ο γάμος της Πηνελόπης με τον Οδυσσέα.
Σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής να υλοποιηθούν κοινές δράσεις.
Να βοηθήσουμε έτσι ώστε να υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ γεωπόνων και κτηνιάτρων της περιοχής μας και των συμπολιτών μας γεωργών και κτηνοτρόφων για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που αναφύονται και για να υπάρξει οικονομική ωφέλεια.
Να συσταθεί μια κοινωνική ομάδα η οποία θα παρέχει βοήθεια σε άτομα της τρίτης ηλικίας, ή σε μοναχικά άτομα, τα οποία έχουν την ανάγκη μας.
Η εφημερίδα να αφιερώσει χώρο για επιστολές αναγνωστών μέσα από τις οποίες θα αναδεικνύονται προβλήματα, θα προτείνονται λύσεις και θα επαινούνται αξιόλογες ενέργειες και δράσεις.
Στα πλαίσια γιορταστικών εκδηλώσεων (π.χ γιορτή σαρδέλας στο Μύτικα) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (ή σε τοπικές γιορτές) να υπάρξουν και γιορτές γουρνοπούλας για τα υπόλοιπα χωριά.
Να υπάρξει ενεργοποίηση όλων των φορέων της περιοχής για να λάβει σάρκα και οστά το Κέντρο Υγείας Μύτικα και να στελεχωθεί επαρκώς με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Να υπάρξει διαγωνισμός διηγήματος ή εικαστικών έργων (για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων, του Γυμνασίου και του Λυκείου της περιοχής) με θέμα που θα άπτεται του τόπου μας. Η βράβευση (χρηματικά ή άλλα βραβεία) των μαθητών θα γίνεται από το Σύλλογο της Ένωσης Αλυζίων.
Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων (ατόμων και φορέων). Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, ή πολιτικές σκοπιμότητες. Καλούμε λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας σε μια μαζική προσπάθεια για ανάδειξη και καλυτέρευση της περιοχής μας.

--------------------

Αθήνα, 15 Μαΐου 2015

Αγαπητοί συντοπίτες(-ισσες),
Αποφάσισα να γράψω αυτή την ανοιχτή επιστολή με στόχο να σας καλέσω σ’ ένα πρόγραμμα δημιουργίας εθελοντικών ομάδων. Η ιδέα είναι απλή! Εάν αγαπάμε τον τόπο μας και δεν είμαστε από τους ανθρώπους εκείνους που κάθονται στον καναπέ και κλαίνε τη μοίρα τους και μετά λένε ότι για όλα τους φταίει το κράτος, ας ενεργοποιηθούμε και ας δείξουμε και στους άλλους συμπολίτες μας ότι το κράτος είμαστε εμείς.
Εμείς οι ενεργοί πολίτες, οι σκεπτόμενοι πολίτες, οι πολίτες, που δεν περιμένουν να πεθάνουν ή να τους σκοτώσουν, αλλά πολεμούν όρθιοι από το μετερίζι που ο καθένας μπορεί να διαλέξει.
Δυστυχώς, ζούμε σ’ ένα κράτος ανοργάνωτο, που δεν το ενδιαφέρει ο απλός πολίτης, αλλά δημιουργεί και κόπτεται μόνο για το δικό του, το φίλο του, τον κομματικό οπαδό. Ενδιαφέρεται για το όφελός του, το κέρδος του. Κι αυτό γιατί οι οπαδοί θα στηρίξουν τους «κυβερνώντες» να παραμείνουν στην εξουσία, να διασφαλίσουν την καρέκλα τους, τον παχυλό μισθό τους. Θα στηρίξουν αυτούς που έκλεψαν κι έχουν λεφτά, εφημερίδες, τηλεοράσεις και γενικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τώρα που ήρθε η κρίση κι ο βασιλιάς φάνηκε ότι είναι όχι απλά γυμνός αλλά τελείως ξεβράκωτος, βλέπουμε καθαρά το πόσο κακό κάναμε σαν άπραγοι πολίτες. Εμείς που δεν τρέξαμε να βολευτούμε, εμείς που κοιτάγαμε μόνο την οικογένειά μας, τη δουλειά μας, την εξασφάλιση των γηρατειών μας, τα παιδιά μας, το μέλλον τους. Το κέρδος μας ήταν η προδοσία, ο εξευτελισμός, η χλεύη, η κοροϊδία! Αυτό ήταν η στάση του επίσημου ελληνικού κράτους απέναντί μας, κι αυτό το «έγκλημα» που κάναμε εμείς στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.
Εάν αισθάνεστε τα ίδια συναισθήματα και έχετε τις ίδιες ιδέες, παρακαλώ οργανωθείτε μαζί μας κι ας προσπαθήσουμε μαζί να δημιουργήσουμε κάτι για μας, για τα παιδιά μας, για το μέλλον τους. Δε ζητάμε να έρθετε να κάνουμε συλλαλητήρια και να ρίξουμε μολότοφ, γιατί ξέρουμε ότι όλοι εμείς είμαστε πολίτες αρνιά, που μας είχανε βάλει στα κομματικά κοπάδια, μας έδωσαν και σημαίες και χρώματα και μας οδήγησαν στη σφαγή. Αλλά ξέχασαν ότι μπορούνε και τ’ αρνιά να βελάζουν και να περπατούν, να δημιουργούν και να προσφέρουν, να δείχνουν την πλάτη στο σφαγέα τους και να ακολουθούν τον καλό τσοπάνη.
Μπορούμε κι εμείς να δράσουμε, φίλοι συμπολίτες, διαλέξτε μετερίζι, ο αγώνας αρχίζει! Το πρώτο μετερίζι είναι να συγκεντρώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε από τα δικά μας μέρη, Αλύζιους, Ξηρομερίτες, Αιτωλακαρνάνες, επιστήμονες, κάθε κλάδου, που να θέλουν εθελοντικά να βοηθήσουν στην οργάνωση των πρώτων εθελοντικών ομάδων. Τις δράσεις μας θα αναλύσουμε περισσότερο σε προγράμματα κατανοητά από όλους.
Χαιρετίζω με αγάπη τον κάθε άγνωστο φίλο, συμπατριώτη, που θα θελήσει να βοηθήσει στην προσπάθειά μας αυτή. Και εκ των προτέρων, σας ευχαριστώ όλους, και αυτούς που θα έρθουν, κι αυτούς που θα έχουν κάποιους ενδοιασμούς. Θα θέλαμε στους τελευταίους να τονίσουμε ότι ζητάμε πρώτα να μας γνωρίσουν κι έπειτα να αποφασίσουν. Όσοι συνδημότες θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια ας επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλ. 6976790144. 

Με εκτίμηση
Σπύρος Καραβίας
Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΥΖΙΩΝ


mytikaspress

2 σχόλια:

  1. Μήπως θα έπρεπε να λέγεται "Σύλλογος Μυτικιωτών" και οχι Αλυζίων?... Θα ηθελα να προτείνω να φροντίσουμε πρώτα την Αγία Τριάδα που ειναι μεσ' στα πόδια μας κυριε Προεδρε. Κι ενω παραχωρήθηκε κάποτε απ΄την Κανδήλα με αποφαση της Αρχιεπισκοπής (κι αν κανω λαθος διορθωστε με), την εχουμε αφησει ερμαιο για βοσκη των ζωων.. Και μετα βλέπουμε για βόλτες με τα άλογα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ ΕΠΕΣΕ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο