Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Εκδηλώσεις για Παλαμά στην Οδησσό!!! στο Μεσολόγγι πότε…


Γράφει ο: Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής Μεσολόγγι 
  Τις ημέρες που μας πέρασαν πραγματοποιήθηκαν κύκλοι εκδηλώσεων στην Οδησσό και στο Βελιγράδι για δύο  μεγάλες μορφές της Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον δικό μας, Κωστή Παλαμά και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη αντίστοιχα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά, ομιλία από την Καθηγήτρια Φιλολογίας και Διευθύντρια της έδρας για την ξένη Λογοτεχνία του Πανεπιστημίου της Οδησσού κα Βαλεντίνα Σιλάντιεβα,με θέμα:  «Το έργο του Κωστή Παλαμά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Παράδοσης», απαγγελία ποιημάτων από φοιτητές των τμημάτων Διεθνών Σχέσεων και Ρωμανογερμανικής Φιλολογίας του ιδίου πανεπιστημίου, που παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής γλώσσας.....



Μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Πόλης τραγούδησαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, ενώ μελοποιημένα ποιήματα του Κωστή Παλαμά ερμήνευσε η σοπράνο Αγλαΐα Πολυχρονίδη.   Όλοι μας γνωρίζουμε ότι αρχές του περασμένου αιώνα πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν την Ελλάδα και σιγά – σιγά αφομοιώθηκαν από τις Χώρες που πήγαν. Στην Ουκρανία τη δεκαετία του 2000 βρέθηκαν χιλιάδες Έλληνες, οι περισσότεροι από αυτούς μιλούν την μητρική τους γλώσσα, παρακολουθούν μέσα από τα Πανεπιστήμια μαθήματα Νεοελληνικών και Αρχαίων Ελληνικών, κάνουν διάφορες συναντήσεις προκειμένου να βελτιώσουν στις γνώσεις των και μέσα από τα πολιτιστικά δρώμενα να διαδώσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό. Μία τέτοια εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Μεσολογγίτη Κωστή Παλαμά.
 Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και γενικότερα η Αιτωλοακαρνανία μας έχει πλούσιο κατάλογο από ανθρώπους που έγραψαν λαμπρή ιστορία.  Υπηρέτησαν την Πατρίδα μας σε πολλούς τομείς, στην Θρησκεία, τον Πολιτισμό, την Ιστορία. Εμείς οι νεότεροι οφείλουμε να εμπνεόμαστε από το έργο όλων αυτών των ΗΓΕΤΩΝ που μας άνοιξαν δρόμους ευημερίας και ανάπτυξης.  Θα μπορούσαμε να «αξιοποιήσουμε» όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας που πρόσφεραν στην Πατρίδα μας Πολιτισμό και Ιστορία.
Ο Κωστής Παλαμάς που είδαμε παραπάνω να τιμάτε στην Οδησσό της Ουκρανίας είναι ο δικός μας μεγάλος ποιητής. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς Μεσολογγίτες και με αξιόλογη πνευματική προσφορά στην Πόλη. Ο προπάππους του Παναγιώτης ίδρυσε στο Μεσολόγγι την περίφημη «Παλαμαία Σχολή», αλήθεια που βρίσκεται «θαμμένη» σήμερα η Σχολή αυτή? Μήπως κάποιοι θα πρέπει να αναζητήσουν τα θεμέλιά της?
Ο Ανδρέας και ο Δημήτριος Παλαμάς υπήρξαν μεγάλοι υμνογράφοι και πρωτοψάλτες στο Μεσολόγγι. Ο Κωστής, το 1875 πηγαίνει στην Αθήνα και γράφεται στη Νομική, σπουδάζει γράφοντας σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1887 παντρεύτηκε τη Μεσολογγίτισσα Μαρία Βάλβη και απέκτησαν τρία παιδιά. Το 1889 δημοσιεύτηκε ο Ύμνος στην Αθηνά που αφιέρωσε στη γυναίκα του.   Το 1896 έχουμε τον Ύμνο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων: «… Αρχαίο Πνεύμ΄αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τα΄αληθινού…» που με αυτόν τον Ύμνο η Ελλάδα γίνεται Παγκοσμίως γνωστή!!!
Αυτός ο μεγάλος μας ποιητής έφυγε για την αιωνιότητα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.  Η κατοχική Αθήνα μετέτρεψε τη νεκρώσιμη πομπή σε μεγάλη συγκέντρωση προκειμένου να αποδώσει μεγάλη τιμή στον μεγάλο Μεσολογγίτη ποιητή…   Ο Άγγελος Σικελιανός είπε: «…Σ΄ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα…». Η κηδεία του έμεινε στην ιστορία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, μπροστά στους έκπληκτους Γερμανούς, ακούστηκε δυνατά ο Εθνικός Ύμνος και κάπου μέσα από το πλήθος ακούστηκε μια φωνή να λέει, «Ζήτω η ελευθερία του πνεύματος».  Ο Κωστής Παλαμάς ήταν 84 χρόνων.
Αυτόν τον Κωστή Παλαμά τίμησαν στην Οδησσό… Εμείς απλά διαβάζουμε τους «κακούς» αρθρογράφους της περιοχή μας όταν αυτοί γράφουν για το Μουσείο Παλαμά, για το Μουσείο Τρικούπη που χρόνια τώρα «αραχνιάζουν» κ.τ.λ.
Δεν μας φταίνε, οι όποιες Κυβερνήσεις,  που δεν διορίζουν υπαλλήλους ή δεν μας δίνουν χρήματα για να καθαρίσουμε τα φρεάτια, καλά και αυτά, αλλά εμείς θα πρέπει να πάρουμε την τύχη του τόπου επάνω μας, εμείς θα πρέπει να βρούμε εξόδους ανάπτυξης με βάση την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας, εμείς θα πρέπει να ενημερώσουμε με διάφορα έντυπα όλα τα πολιτιστικά κέντρα και να τους πούμε ότι έχουμε και Παλαμά και Τρικούπη και Κατράκη, ελάτε να σας «μορφώσουμε».
Χρήστος Γερ. Σιάσος 
Καθηγητης 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο