Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μαραθιάς: Ένα από τα πιο παλιά πηγάδια στά Βλυζιανά γκρεμίζεται λόγω εγκατάλειψης!


       Είναι ένα από τα πιο παλιά πηγάδια  και με αρκετή ιστορία ο Μαραθιάς, είναι πενήντα μέτρα από την πλατεία του χωριού στα Βλυζιανά που κάποτε το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον και με ιστορία πέραν των 70 ετών, το πηγάδι αυτό σήμερα γκρεμίζεται σιγά σιγά από το χρόνο.
     Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας το τι συμβαίνει, και δυστυχώς αν δεν υπάρξει μέριμνα το συντομότερο για αναστήλωση o Μαραθιάς σε λιγο δεν θα υπάρχει. Ακόμα και σε περιόδους λειψυδρίας υπήρχε πάντοτε νερό και σε αρκετή ποσότητα που στα χρόνια που πέρασαν έμεινε ανεκμετάλλευτο......



      Η χειροκίνητη αντλία στο πάνω μέρος του πηγαδιού δέν υπάρχει σήμερα, παρά μόνο το στόμιό της να μας  θυμίζει πως κάποτε υπήρχε δραστηριότητα, δραστηριότητα και μάλιστα έντονη όπως θυμούνται οι πιο παλιοί. Ο Μαραθιάς εξυπηρετούσε κατά κόρον τους κτηνοτρόφους όταν το χωριό έσφυζε από ζωή. 
    Για το συγκεκριμένο πηγάδι είχα ξαναγράψει πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή την Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 στο vlyziana news δείτε εδώ, τότε συζητήθηκε το θέμα του Μαραθιά έντονα και αρκετοί συμφώνησαν πως πρέπει να γίνει κάτι, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα απο κανέναν μέχρι σήμερα.
     Ο  Σύλλογος Βλυζιανών μήπως πρέπει να αναπτύξει άμεσα πρωτοβουλίες αναστήλωσης; (και όχι μόνο γιά το Μαραθιά) ζητώντας και την βοήθεια από τον Δήμο Ξηρομέρου  πριν να είναι αργά.

  Το τσιμέντο δεν υπάρχει πλέον στη βάση η κλίση που έχει πάρει  είναι αρκετά μεγάλη και κάποια κομμάτια πέτρας έχουν  βυθιστεί.
 Εμφανή τα σημάδια στο πάνω μέρος της αντλίας,απο την καθίζηση άνοιξε η τσιμεντένια βάση της.
Ο Μαραθιάς όπως φαίνεται απο το κεντρικό δρόμο.
Στο πάνω μέρος υπάρχει μια μεγάλη τρύπα και εύκολα βλέπεις το  νερό στο εσωτερικό του πηγαδιού.

Και από την άλλη πλευρά εύκολα βλέπεις στό εσωτερικό του.

http://vlyziananews.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο