Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες «Αστερίας ΑΕ»

       Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες «Αστερίας ΑΕ» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕΝίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος και Σταύρος Τάσσος.
Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

«Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Απλήρωτοι εργαζόμενοι στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες "Αστερίας ΑΕ"
         Απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τον ένα χρόνο, είναι οι 350 εργαζόμενοι στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες "Αστερίας ΑΕ" σε μονάδες που λειτουργούν σε Αιτωλοακαρνανία, Άνδρο, Αργολίδα, Βοιωτία, Πρέβεζα και Φθιώτιδα. Την ίδια στιγμή η εργοδοσία συγχωνεύεται με άλλες εταιρείες, άλλες τις απορροφά ενώ έχει ιδρύσει και άλλες εταιρείες ιδίων συμφερόντων! Τέτοια περίπτωση είναι η εταιρία "ECOFEED", της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τον ίδιο πρόεδρο και αντιπρόεδρο με αυτό στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες! Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν και άλλα σενάρια όπως η εξαγορά των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών από άλλη μεγάλη ανταγωνίστρια εταιρεία του κλάδου. Αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων, αλλά και όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ανεξάρτητα ποιος θα έχει την ιδιοκτησία της εταιρείας.....



      Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, παρότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο παρέχουν εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου, δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Οι κυβερνήσεις των κομμάτων του κεφαλαίου υπηρετώντας με συνέπεια τα συμφέροντα των βιομηχάνων και πολυεθνικών, με το νόμο 3232 του 2004 πήγαν εργαζόμενους σκληρής χειρωνακτικής εργασίας στον ΟΓΑ. Όπου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες που δεν τις πληρώνονται δεν παίρνουν επιδόματα, δεν παίρνουν αναρρωτικές άδειες (ο ΟΓΑ δεν καλύπτει εργατικά ατυχήματα) άλλωστε σε αυτό αποσκοπούσαν.
      Αυτή η αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική που ανοίγει τις ορέξεις του κεφαλαίου αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το ζήτημα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα που ισχύει στις ιχθυοκαλλιέργειες. Την εντατικοποίηση της δουλειάς, την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας έχουν πληρώσει εργαζόμενοι με την ίδια τους τη ζωή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
-Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα σε μια από τις πιο φτωχές κατηγορίες εργαζομένων της χώρας.
-Να αποσυρθεί ο άδικος νόμος 3232 του 2004 και η εγκύκλιος 42 στις 26/5/2008».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο