Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Αρχοντοχώρι



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ

    Σήμερα μαθητές (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) του χωριού μας συμμετείχαν στον εκκλησιασμό για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια με την επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Σπύρου Καϋμενάκη χόρεψαν με καμάρι και λεβεντιά παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αρχοντοχωρίου. 
      Στη συνέχεια καβαλάρηδες ίππευσαν μπροστά στον Ναό........


      "Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα στο χωριό. Αποτελείται από μονόχωρη αίθουσα, ξυλόστεγη, με χαμηλή ημικυκλική αψίδα.
      Οι τοίχοι είναι με αργολιθοδομή κι έχουν κτιστεί με ντόπια ασπροκόκκινη πέτρα. Η δίρριχτη στέγη είναι σκεπασμένη με κεραμίδα. Στη νότια και τη δυτική πλευρά ανοίγονται θύρες. Χαρακτηριστική για το χαμηλό ύψος της είναι η τοξωτή θύρα της δυτικής πλευράς. 
    Στο νότιο περίβολο του ναού υπάρχουν δύο χτιστές τράπεζες μάλλον για υπαίθριες λειτουργίες.
   Από τις τοιχογραφίες του ναού σώζονται σε κακή κατάσταση, οι περισσότερες του Ιερού Βήματος και του λιθόκτιστου τέμπλου.
Χρονολόγηση: Ο 'Αγιος Γεώργιος ανήκει στις εκκλησίες του χωριού που χτίστηκαν και ζωγραφίστηκαν το 2ο μισό του 17ου αιώνα, μαζί με τον 'Αγιο Δημήτριο, τον 'Αγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις και τον 'Αγιο Αθανάσιο.
Ο π. Σωφρόνιος Παπακυριακού μας διέσωσε τη χρονολογία της αρχικής κατασκευής του Αγίου Αθανασίου (1765) χρονική περίοδο κατά την οποία υποθέτουμε πως έγινε και η κατασκευή του Αγίου Γεωργίου.
       Τις πληροφορίες για το μνημείο πήραμε από το βιβλίο του Aθανάσιου Δ. Παλιούρα, Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία, Εκδόσεις Αρσινόη, Αθήνα" (πηγή: 
http://www.akarnania.net/arxontoxori/greek/aggeo.html).

Ο Σύλλογος Γονέων Μαθητών και Μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου Αρχοντοχωρίου

















1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο