Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Διδασκόντων Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου Εμπεσού, με θέμα: « Έλληνες εσμέν»



ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΜΠΕΣΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση, ανοικτή ομιλία  - συζήτηση, που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Διδασκόντων Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου Εμπεσού, την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015, στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος με θέμα: « Έλληνες εσμέν». 
   Την εκδήλωση χαιρέτισαν:
-ο Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών κ. Νάκος Κώστας μεταφέροντας και τις ευχές του Δ/ντή της Δ.Δ.Ε Αιτ/νίας κ. Παπαθανασίου. 
-ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εμπεσού κ. Μπαγιάτης Θωμάς.........



-Μικρή εισηγητική παρουσίαση του έργου του ποιητή Ν. Ψημμένου – Ν. Ποταμίτη έκανε η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Χρυσούλα Σπυρέλη. Η κ. Σπυρέλη παρουσιάζοντας τμήματα της ποιητικής συλλογής «Εμπεσών εν Εμπεσώ» αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη του κ. καθηγητή στο γενέθλιο τόπο υπογραμμίζοντας την έντονη λυρικότητα των στίχων του: 
«Εμπεσών εν Εμπεσώ
ένα κομμάτι της ψυχής 
με θείο φως πάντα γεμίζει…»).

       Αυτοί οι στίχοι του πανεπιστημιακού καθηγητή της Φιλοσοφίας Νίκου Ψημμένου, είναι προφανώς αυτοβιογραφικοί αφού οι παιδικές του μνήμες από το χωριό που κατάγεται εκ μητρός έχουν επιδράσει στην ψυχούλα του ευεργετικά όπως το καθαρό φως του ουρανού όταν απλώνεται πλέριο. Ο Νίκος Ψημμένος ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ποιήματα χρησιμοποιεί το  φιλολογικό ψευδώνυμο Νίκος Ποταμίτης. Η ποίησή του είναι τρυφερή,  γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπο και  στοχασμό για τη ζωή. Η ποιητική συλλογή κλείνει με υπέροχα επιγράμματα όπως:
«Εμπεσός:
Ιθάκη κακοτράχαλη νομάδων,
προσκυνητών της ανάγκης,
 ζηλωτών ελευθερίας…».

        Οι στίχοι παίζουν με την ετυμολογία του ονόματος για την οποία ο Ν. Ποταμίτης δεν παραλείπει να θυμίσει την παλιά ιστορία : Εκεί στους πρόποδες του όρους Μητσέλι, μετά από καλπασμό 10 ωρών, έπεσε κι έσκασε μια λευκή φοράδα κι έμεινεν  τόπος λεγόμενος Εμπεσός (=εν+πίπτω).
      Έτσι εξηγείται το όνομα αλλά και ο τίτλος του βιβλίου «Εμπεσών εν Εμπεσώ» (=αυτός που έπεσε μέσα στον Εμπεσό). Ο Νίκος Ψημμένος το γένος Μπαλάσκα από τον Εμπεσό, παρόλο που μεγάλωσε στο χωριό του πατέρα του Ποταμιά Αγιάς (από κει και το ψευδώνυμο Νίκος Ποταμίτης) και μετά στη Σιάτιστα, αποκρυπτογραφεί την ποιητική του έλευση επιμένοντας στο χρίσμα της λαϊκής παράδοσης που έλαβε σ’ αυτό τον τόπο «το μικρό και Μέγα».

         Κεντρικός  ομιλητής  ήταν ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Ψημμένος με θέμα: « Έλληνες εσμέν».  Ο κ. Ψημμένος καταθέτοντας ένα κομμάτι της ψυχής του για την αυτοσυνειδησία των σύγχρονων  Νεοελλήνων υπογράμμισε την σημασία διαχρονικά της ελληνικής γλώσσας και της δύναμης του Έλληνα να παραμένει ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες δυνατός και ακάματος, έτοιμος να δημιουργήσει νέες ιστορικές εποποιϊες. Συγκινημένος από τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων ο «γλυκύτατος» φιλόσοφος – ποιητής δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στους εφήβους μαθητές με την παραίνεση να είναι πάντα αγωνιστικοί και δυναμικοί στις στοχεύσεις τους και πιστοί στη δύναμη της γνώσης.    

      Την εκδήλωση προλόγισε η Φιλόλογος του Γ/σίου Εμπεσού κ. Βασιλική Ηλιοπούλου η οποία στην εισήγησή της αναφέρθηκε στο νέο θεσμό του «Κοινωνικού Σχολείου» και στην Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου (23η Απριλίου) τονίζοντας και αναλύοντας την αναγκαιότητα το σημερινό σχολείο να ανταποκρίνεται στην κοινωνική πραγματικότητα, να είναι δηλαδή ελκυστικό στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.   
       Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής του Γ/σίου Μαλεσιάδας κ. Θεόδωρος Σταμάτης με αντιπροσωπεία μαθητών, η Διευθύντρια του ΓΕ. Λ Αμφιλοχίας κ. Πόπη Μπεστητζάνου, οι  Δημοτικοί  Σύμβουλοι  Δήμου Αμφιλοχίας κ. Ριζογιάννης Κων/νος, Λαμπράκη Φρειδερίκη και Μάλλιου Αριστέα, πρόεδροι Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γ/σίου – ΓΕ.Λ Εμπεσού κ. Ευάγγελος Καραγιώργος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,  Ιερείς των τοπικών διαμερισμάτων, ο συνταξιούχος Δ/ντής του Παπαστράτειου Γυμνασίου Αγρινίου κ. Τάκης Καρακώστας, ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Γιώργος Παππάς,  ο κ. Κώστας Αγγέλης από το Σταθά και πολλοί γονείς και κηδεμόνες  των μαθητών. 
       Την εκδήλωση έκλεισε ο Δ/ντής του Γενικού Λυκείου Εμπεσού κ. Αθανάσιος Σαρδέλης με τις ευχαριστίες προς όλους όσοι στήριξαν την διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης, επισημαίνοντας στον καταληκτικό του λόγο ότι «η   καρδιά  μας  αντέχει  πολλά, αλλά  η  αγάπη  για  τα  παιδιά  μας  θέλει  εμπιστοσύνη,  ελπίδα  για  τους  αγώνες  τους  και  διάθεση να  βοηθήσουμε  όταν  μας  ζητηθεί, σε  πιο  δύσκολες  στιγμές  που  όλοι  μας  ζήσαμε  και  περάσαμε». 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο