Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Μια γειτονιά του ’30 σε απόσταση αναπνοής από το Αγρίνιο



Του Λίνου Υφαντή,

Αν αναζητούμε πως ήταν το παλιό Αγρίνιο ή αν επιχειρήσουμε να το φανταστούμε, η αναπαράσταση του δεν είναι πολύ μακριά. Είναι μόλις 4 χμ από το κέντρο της πόλης, αμέσως μετά τον Άγιο Κωνσταντίνο στα παλιά “Διαμανταίκα.”......
Διαβάστε περισσότερα »
Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες αμέσως μετά το τέλος του νέου οικισμού ακολουθεί μια παλιά γειτονιά με πετρόχτιστα. Τα οικόσημα τους μαρτυρούν την ηλικία τους 1928, 1932 και άλλες τέτοιες χρονολογίες φαίνονται ξεθωριασμένες από το χρόνο στο σημείο όπου αναγράφεται το σημείο κατασκευή τους. Το ευτύχημα είναι ότι πολλά από αυτά τα σπίτια έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και συνθέτουν ένα περιβάλλον που προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Η υπερηψωμένη θέση που βρίσκεται ο οικισμός σε λόφο της Αιτωλικής πεδιάδας, η ωραία θέα αλλά και η αποφυγή ανεπιθύμητων επιπτώσεων από καιρικά φαινόμενα όπως η πλημμύρες δίνει ίσως και την εξήγηση γιατί αυτά τα ωραία σπίτια φτιάχτηκαν στη θέση αυτή στο Μεσοπόλεμο, όταν ο Αχελώος δε συγκρατούνταν από φράγματα και πλημμύριζε πολλές φορές τον κάμπο. Ανάλογη περίπτωση είναι και ο παλαιός οικισμός του Ελαιοφύτου ( Σμόλιανα) στον οποίο συναντιώνται αντίστοιχα πετρόχτιστα με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Για τα Διαμανταίικα και τον παλιό οικισμό αξίζει να παραθέσουμε ένα παλαιότερο τηλεοπτικό αφιέρωμα του Γιάννη Γιαννακόπουλου, στο οποίο παρουσιάζονταν τα Διαμανταίκα ως χωριό που δεν είχε καφενείο τη δεκαετία του ’90. Δείτε το γιατί:

 














 agrinionews




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο