Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Αγγελική Χαλιμούρδα στο AgrinioTimes.gr: «Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο»


Αγγελική Χαλιμούρδα: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να είμαι μέλος μίας παράταξης, στην οποία υπάρχει απόλυτος σεβασμός και οι γυναίκες έχουν ίσο χώρο με τους άνδρες και ευελπιστώ το έργο των γυναικών της ομάδας μας να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και γενικά με την πολιτική»........

Η γυναίκεια αξία στα Σώματα Ασφαλείας αναδεικνύεται καθημερινά και σε ηγετικές θέσεις. Θέσεις υψηλής ευθύνης που απαιτούν γνώσεις επί του αντικειμένου, αντιληπτική ικανότητα και ικανότητα διαχείρισης διαφορετικών καταστάσεων και που υπηρετούνται με ήθος και δυναμισμό.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών αποτελεί η Περιφερειακή Σύμβουλος, με αρμοδιότητες συντονισμού του προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας κ. Αγγελική Χαλιμούρδα.

Στο πλαίσιο της «Συνέντευξης της Δευτέρας» για τις ιστοσελίδες του Agrinio365 Media Group (AgrinioTimes.gr και Antenna-Star.gr), μίλησα με την κ. Αγγελική Χαλιμούρδα. Γνώρισα μια μάχιμη δυναμική γυναίκα, ιδιαίτερα επικοινωνιακή, με κοινωνική ευαισθησία και ακλόνητες ηθικές αξίες, με εμπιστοσύνη στη γυναικεία αντίληψη και όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.

Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα


Κυρία Χαλιμούρδα, τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ώθηση για να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μου έδωσε η αγάπη για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκα, μεγάλωσα και πλέον μεγαλώνω και τα παιδιά μου.

Πάντα με απασχολούσαν τα κοινά, καθώς θεωρώ πως αν ασχολούμαστε ενεργά με την κοινωνία μας, εντοπίζουμε τα προβλήματά της και γινόμαστε μέρος στην επίλυσή τους. Η κοινή μας ευημερία είναι άθροισμα της προσφοράς του καθενός μας.

Θεωρώ την Αιτωλοακαρνανία έναν νομό με πολλές προοπτικές και ο σκοπός μου εξ’ αρχής ήταν και παραμένει η συνεισφορά μου στην ανάδειξή της και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας ως Βοηθός Περιφερειάρχη, υπεύθυνη για τις δράσεις συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα Σώματα Ασφαλείας;

Ο Περιφερειάρχης μας Νεκτάριος Φαρμάκης αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο που επιτελούν τα σώματα ασφαλείας και δη η Πυροσβεστική και η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με μεγάλο σεβασμό στον τεράστιο αγώνα που δίνουν οι Έλληνες Αστυνομικοί κι οι Πυροσβέστες μας, αξιοποίησε την αλλαγή του Νόμου για την πολιτική προστασία και έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την κάλυψη των αναγκών για τα σώματα ασφαλείας, δείχνοντας έτσι έμπρακτα ενδιαφέρον για τους υπηρετούντες των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την 23η Ιουλίου 2020, εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο οι προτάσεις ένταξης των έργων «Ενίσχυση του Εθνικού μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων» για τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας στη ΣΑΕΠ 501 του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ για κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Είναι ουσιαστικά ένας μόνιμος κουμπαράς που μας δίνει τη δυνατότητα να καλύπτουμε έκτακτες και επείγουσες ανάγκες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Η δική μου αρμοδιότητα είναι να ενημερώνομαι συνεχώς για τα διάφορα θέματα τα οποία ίσως προκύπτουν και να φροντίσω να πραγματοποιούνται οι διαδικασίες πιο αποτελεσματικά και άμεσα.



Η γυναίκα στη σημερινή κοινωνία έχει τις ίδιες ευκαιρίες και αναγνωρισιμότητα με τον άντρα; Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει -ως γυναίκα- στη σταδιοδρομία σας σε έναν κυρίως ανδροκρατούμενο χώρο;

Στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να ασχοληθούν με τα κοινά, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος έως ότου να υπάρξει ουσιαστική ισότητα στους τομείς της δημόσιας σφαίρας.

Στην Ελλάδα, η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε μόλις το 1952, εξ ‘ου και παρατηρείται ανδροκρατία. Επίσης, οι πολλαπλοί ρόλοι που έχει μία γυναίκα λειτουργούν αποτρεπτικά στο να επιλέξουν να ασχοληθούν και με την πολιτική.

Προσωπικά, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να είμαι μέλος μίας παράταξης, στην οποία υπάρχει απόλυτος σεβασμός και οι γυναίκες έχουν ίσο χώρο με τους άνδρες και ευελπιστώ το έργο των γυναικών της ομάδας μας να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και γενικά με την πολιτική.

Υπάρχει κάποια χαρακτηριστική στιγμή της επαγγελματικής ή πολιτικής σας πορείας που δεν θα ξεχάσετε στη ζωή σας;

Στην πολιτική μου πορεία σίγουρα συγκρατώ τις στιγμές που έρχομαι σε επικοινωνία με τον κόσμο και ακούω τους προβληματισμούς και τις παρατηρήσεις τους, καθώς η εποικοδομητική κριτική είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς τη βελτίωση.

Όσο αφορά την επαγγελματική μου ζωή, η αλήθεια είναι πως έχω βιώσει πολύ έντονες στιγμές υπηρεσιακά, λόγω της φύσης της δουλειάς μου. Αυτές οι εμπειρίες έχουν διαμορφώσει ένα μεγάλο κομμάτι του χαρακτήρα μου και έχουν καθορίσει την κοσμοθεωρία μου.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες αξίες στη ζωή μας σήμερα; Κατά πόσο ο σύγχρονος άνθρωπος τις σέβεται;

Για εμένα, η μεγαλύτερη αξία που υπάρχει στη ζωή είναι ο σεβασμός. Θεωρώ πως πρέπει να σεβόμαστε πάνω από όλα τον εαυτό μας, και να φροντίζουμε να του προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς και να σεβόμαστε κάθε πλάσμα με το οποίο συνυπάρχουμε στην κοινωνία.

Επίσης θεωρώ υπέρτατη αξία την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Ένας άνθρωπος ο οποίος φροντίζει να είναι πάντα αληθινός, θα έλκει γύρω του αληθινούς και ειλικρινείς ανθρώπους.

Τέλος, στην προσωπική μου ζωή από τα μεγαλύτερα ιδανικά μου, είναι η πίστη στο Θεό. Πιστεύω πολύ, και η πίστη μου μού δίνει δύναμη να ελπίζω ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος έχει δικά του ιδανικά και αξίες και σύμφωνα με αυτά πορεύεται. Ένας άνθρωπος χωρίς αξίες, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε μία οργανωμένη κοινωνία, απλώς μεταξύ μας διαφέρουμε στο τι θεωρούμε σημαντικό.


Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να συνδυάσει οικογενειακή ζωή και καριέρα και μάλιστα από ένα πολύ απαιτητικό πόστο;

Η ισορροπία ανάμεσα στην οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά για όλους, λόγω των πολλών και διαφορετικών υποχρεώσεων που υπάρχουν εξαιτίας των ρυθμών ζωής σήμερα.

Είναι ομολογουμένως πιο πολύπλοκο για τις γυναίκες, από τις οποίες η κοινωνία έχει περισσότερες και πιο σύνθετες απαιτήσεις.

Ωστόσο, με σωστό προγραμματισμό, κάθε γυναίκα είναι ικανή να συνδυάσει όλους τους τομείς της ζωής της αποτελεσματικά.

Πείτε μου κάποια πράγματα για την οικογένειά σας. Η οικογένειά σας σάς έχει στηρίξει στις μέχρι τώρα επιλογές σας;

Έχω τρία παιδιά, τα οποία είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο συνεχίζω να αγωνίζομαι, δύο υπέροχους γονείς που μου έχουν δώσει γερές βάσεις και δύο αδέρφια που αποτελούν για εμένα σύμμαχοι σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Η οικογένειά μου είναι το μεγαλύτερό μου στήριγμα σε κάθε επιλογή μου. Έμπρακτα βρίσκονται εκεί για εμένα και δείχνουν πίστη στις δυνατότητές μου. Είναι η αιτία που θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο και αισθάνομαι πολύ τυχερή σε αυτό.



Πώς θα χαρακτηρίζατε με μία λέξη τον εαυτό σας;

Πιστεύω πως η λέξη που με χαρακτηρίζει περισσότερο είναι «μάνα». Όσους ρόλους και όσα χαρακτηριστικά και να έχω, αυτός που μετράει περισσότερο και που με έχει αλλάξει είναι η μητρότητα.

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Ο ελεύθερος χρόνος τον τελευταίο καιρό είναι πολύ περιορισμένος. Όταν υπάρχει, απολαμβάνω να αφιερώνω χρόνο στην οικογένεια μου, να ταξιδεύω, να ακούω μουσική και να παρακολουθώ ταινίες.

Επίσης, λατρεύω την ελληνική παράδοση, είμαι μέλος χορευτικού ομίλου που ιδρύθηκε από ανθρώπους με πολύ μεράκι και αγάπη για τα ήθη, τα έθιμα τις παραδόσεις και γενικότερα τις ρίζες και την ιστορία μας.


Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

Θα ήθελα να ασχοληθώ πιο ενεργά με τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, να παρακολουθήσω ή να συμμετέχω σε διάφορα δρώμενα καθώς η τέχνη είναι ένας τομέας ο οποίος μου προσφέρει ψυχική ευεξία.

Agrinio365 Media Group (AgrinioTimes.gr και Antenna-Star.gr)

Συνέντευξη: Νάντια Μπούτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο